Rovana Plumb: Am reintrat în grafic în privinţa absorbţiei fondurilor europene pentru spitalele regionale

Data publicării: 15-07-2017

România are capacitatea de a absorbi fondurile europene alocate pentru cele trei spitale regionale incluse în Programul Operaţional Regional, semnat la Bruxelles, în iulie 2015, de actualul ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, a dat asigurări, vineri, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

Reacţia ministrului vine în contextul în care reprezentanţi PNL au acuzat că PSD s-ar mândri cu realizările Guvernării Cioloş şi că, din cauza unor întârzieri din actuala guvernare, fondurile nu ar mai putea fi absorbite până în 2020.

"Le amintesc acelor personaje cu memorie selectivă că negocierile pentru Programul Operaţional Regional, în care sunt incluse cele trei spitale regionale, au fost începute de doamna comisar Corina Creţu, împreună cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în vremea în care era ministrul Dezvoltării. Programul a fost semnat la Bruxelles tot în timpul guvernării PSD, în iulie 2015, de către doamna ministru Sevil Shhaideh. Atunci s-a alocat pentru acest proiect o sumă totală de 150 milioane euro. Cred însă că pentru cetăţeni această luptă pentru paternitatea proiectului e mai puţin relevantă. Important e ca cele trei spitale regionale să se construiască, iar eu am curajul să afirm că avem capacitatea să ducem acest proiect la bun sfârşit", a declarat Rovana Plumb, într-un comunicat remis AGERPRES de PSD.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a precizat că a discutat pe această temă cu comisarul european Corina Creţu, care i-a confirmat că România a reintrat în grafic în ceea ce priveşte parcurgerea procedurilor privind absorbţia fondurilor pentru cele trei spitale regionale.

"Au fost într-adevăr întârzieri chiar în timpul guvernării Cioloş, care a blocat absorbţia fondurilor europene în general, nu doar în legătură cu aceste spitale. Doar la insistenţele doamnei comisar european Corina Creţu s-au urnit până la urmă şi au semnat cu BEI studiile de fezabilitate. Am recuperat însă întârzierile din acea perioadă şi am discutat chiar azi cu doamna comisar care mi-a confirmat că am reintrat în grafic. Important este să începem construcţia celor trei spitale în 2018, iar eu am convingerea că putem face acest lucru", a susţinut Rovana Plumb.

Cele trei spitale regionale vor fi construite la Craiova, Cluj şi Iaşi şi vor funcţiona ca unităţi medicale de urgenţă, urmând ca fiecare din ele să aibă câte 1.000 de paturi.

Senatorul Mario Oprea, liderul grupului PNL din Senat şi preşedintele PNL Craiova, a declarat joi că cele trei spitale regionale nu se vor putea construi pentru că fondurile obţinute în acest sens de la UE de către Guvernul Cioloş ar trebui cheltuite până în 2020, ceea ce este imposibil în condiţiile în care studiile de fezabilitate încă nu au fost scoase la licitaţie.
Sursa: Agerpres, 15-07-2017, Vizualizari 62
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.