Rugaciunea si meditatia

©

Autor:

Aspecte legate de rugaciune si de meditatie

In mod intuitiv este clar ca aceasta comunicare nu poate fi una obisnuita. Daca ar fi sa realizam o trecere in revista a formelor acestui dialog proprie diverselor culturi, am observa ca se obtine o stare de concentrare asupra interiorului, care permite comutarea subiectului pe "lungimea de unda" a vibratiei universale, altfel spus a principiului divin. Fie ca este vorba de reculegerea din cortul cu aburi de la sioux sau de la creek, de fumarea pipei cu salcie rosie de la hopi [7] sau de practicile cultelor evoluate - isihasm (in crestinism), sufism (in islam), Zen (in buddhism), Yoga (in hinduism), toate presupun o schimbare a "lungimii de unda" a biocampului propriu subiectului pentru a-1 aduce in acord cu vibratia fundamentala (chiar daca uneori anumite practici presupun o facilitare farmacologica) [l, 3, 6, 8,10].


Asadar ne referim aici nu atat la indeplinirea unor acte tipice vietii religioase de catre cel aflat in suferinta (care este, fara indoiala, foarte utila atat timp cat nu se transforma intr-un fanatism doctrinar) ci, mai ales, la atitudinea interioara a omului (terapeut, dar si pacient) fata de Divinitate. Pentru scopul terapeutic este mai putin importanta respectarea unor canoane in virtutea unei rutine impuse de ceilalti membri ai comunitatii. Trairea interioara si comunicarea adanca cu Principiul

 

Universal sunt aspectele esentiale. Odata cu evolutia spirituala a omului s-a ajuns la notiunea de meditatie, a carei practica - din pacate - creeaza o puternica impresie negativa, nefondata, asupra persoanelor ignorante si traditionaliste, desi ea reprezinta o modalitate practica de detasare a subiectului de problematica vietii cotidiene, in conditiile unei existente foarte agitate, cu foarte multi stressori si cu o orientare antiumana profunda, orice echilibrare a unei patologii psihiatrice trebuie sa inceapa cu o cautare sincera a linistii si pacii inteioare, in concordanta cu Vibratia Universala, cu Dumnezeu.


Meditatia, dincolo de orice conotatie atribuita de persoane ignorante, consta in adoptarea unei pozitii corporale suficient de comode pentru a nu creea disconfort local, dar suficient de activa pentru a nu induce sedarea si comutarea atentiei de la sursa de anxietate spre un obiect simplu dar care sa fie propice persoanei (respiratia rara si regulata, de tip toraco-abdominal, respiratia abia perceptibila, un obiect exterior de genul unui fragment de roca minerala, o iconita, o cruce etc.). Orice copiere pur mecanica a vreunei metode de meditatie citita sau receptionata de la alte persoane oricat de competente ar fi, este profund antiterapeutica. Adesea atractia catre tot ceea ce este „exotic" fara intelegerea metodei conduce la alte dezechilibre psihice, de tipul episoadelor psihotice. Pe de alta parte, aceste tehnici sunt eficiente daca sunt adaptate la subiectul concret.

Fizica cuantica considera ca orice sistem din natura este dublu - corpuscul si unda. Organismele vii, inclusiv cele umane, au deci si o componenta ondulatorie, un camp energetic. Despre evidentierea acestei realitati, atat de controversata, vom vorbi in paragraful urmator. Intre doua campuri puse in contact se realizeaza un schimb energetic, iar daca se diminueaza influenta factorilor perturbatori din jur, acest transfer creste in intensitate.

Meditatia, indiferent daca se materializeaza in practici religioase, in contemplare, in "slefuirea" unui concept, ori pur si simplu per se, inseamna detasarea subiectului de preocuparile curente, implicit "evadarea" lui din mecanismele de homeostazie pe care le opune unui mediu - inclusiv info-energetic - indiferent sau, mai degraba, ostil. Altfel spus, in starea psihica consecutiva meditatiei omul ar deveni subiectul unei echilibrari cu acelasi gen de caracteristici ale mediului inconjurator. Este aspectul pe care, observat fiind anterior in cursul unor investigatii asupra unor subiecti participanti la practici religioase [18], respectiv supusi unor proceduri cristaloterapeutice [11] si intuit in acest (de fata) caz, dorim sa-l evidentiem.

 


Data actualizare: 22-06-2007 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 17970
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum