S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult
©
Autor: Airinei Camelia
Pizza, cartofi și paste - carbohidrați în diverse abordări culinare pe tot globul, sunt mâncărurile preferatele ale multora dintre noi. Până acum se credea că avem cinci gusturi primare: sărat, dulce, acru, amar și umami, însă un nou studiu sugerează că ar exista un al șaselea gust, bazat pe carbohidrați.
„Fiecare cultură are un segment gastronomic important dedicat carbohidraților. Am pornit de la ideea că trebuie să simțim gustul a ceea ce mâncăm.”, spune coordonatorul studiului publicat în revista Chemical Senses, Juyun Lim, profesor la Universitatea de Stat din Oregon.
Noul gust este de fapt cel de amidon - un carbohidrat complex pe care corpul nostru îl descompune în glucoză utilizată pentru a avea energie. Prin urmare, amidonul este vital în supraviețuire și se pare că îl și putem gusta.
Până acum s-a crezut că detectăm prezența amidonului ca gust dulce, atunci când enzimele din salivă descompun polimerii din amidon în glucoză. Pentru a testa această teorie, mai mulți voluntari au primit să guste soluții de amestec de carbohidrați variate, apoi li s-a cerut să spună ce gust au. Mulți dintre ei au spus că simt o aromă asemănătoare amidonului, cei de origine asiatică facând asemănarea cu orezul, iar cei caucazieni cu pastele. Asta ar putea sugera că voluntarii au simțit atât dulcele rezultat în urma descompunerii, cât și amidonul în forma inițială.
În al doilea experiment, voluntarii au primit întâi un compus ce anulează acțiunea receptorilor pentru gustul dulce. După ce au gustat soluțiile de carbohidrați, participanții au simțit, la fel ca prima dată, gustul de amidon.
Potrivit cercetătorilor, din punct de vedere evolutiv, capacitatea de a simți gustul amidonului este foarte benefic pentru adaptare, carbohidrații fiind o sursă nutritivă excelentă. Prin urmare, motivul pentru care ne plac pizza și pastele atât de mult este faptul că limba noastră identifică la nivel chimic alimentele care ne pot oferi energie.
Sursa: IFLScience
„Fiecare cultură are un segment gastronomic important dedicat carbohidraților. Am pornit de la ideea că trebuie să simțim gustul a ceea ce mâncăm.”, spune coordonatorul studiului publicat în revista Chemical Senses, Juyun Lim, profesor la Universitatea de Stat din Oregon.
Noul gust este de fapt cel de amidon - un carbohidrat complex pe care corpul nostru îl descompune în glucoză utilizată pentru a avea energie. Prin urmare, amidonul este vital în supraviețuire și se pare că îl și putem gusta.
Până acum s-a crezut că detectăm prezența amidonului ca gust dulce, atunci când enzimele din salivă descompun polimerii din amidon în glucoză. Pentru a testa această teorie, mai mulți voluntari au primit să guste soluții de amestec de carbohidrați variate, apoi li s-a cerut să spună ce gust au. Mulți dintre ei au spus că simt o aromă asemănătoare amidonului, cei de origine asiatică facând asemănarea cu orezul, iar cei caucazieni cu pastele. Asta ar putea sugera că voluntarii au simțit atât dulcele rezultat în urma descompunerii, cât și amidonul în forma inițială.
În al doilea experiment, voluntarii au primit întâi un compus ce anulează acțiunea receptorilor pentru gustul dulce. După ce au gustat soluțiile de carbohidrați, participanții au simțit, la fel ca prima dată, gustul de amidon.
Potrivit cercetătorilor, din punct de vedere evolutiv, capacitatea de a simți gustul amidonului este foarte benefic pentru adaptare, carbohidrații fiind o sursă nutritivă excelentă. Prin urmare, motivul pentru care ne plac pizza și pastele atât de mult este faptul că limba noastră identifică la nivel chimic alimentele care ne pot oferi energie.
Sursa: IFLScience
Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 07-09-2016 | Vizite: 3104
Bibliografie
Scientists Have Discovered A Sixth Taste That Explains Why You Love Pizza So Damn Much, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-discovered-sixth-taste-explains-love-pizza-damn-much/all/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Valoarea nutrițională a micro-verdețurilor diferă în funcție de condițiile de creștere
- Dieta DASH reduce nivelul seric de acid uric (meta-analiză)
- Vitaminele și suplimentele sunt o „risipă de bani” pentru majoritatea oamenilor
- Un studiu de laborator arată că produsele care înlocuiesc carnea și carnea nu sunt similare nutrițional
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gust amar constant
- Gustul amar in gura
- Asimilare substanţe nutritive
- Tabel valori carbohidrati
- Viata fara carbohidrati simpli?e posibila ?
- Senzatia de iute pe limba