Sa ne scoatem sau nu toate cele patru masele de minte odata?

Data publicării: 16-04-2007

Maselele de minte sunt, adesea, condamnate la extractie. Tendinta este de masa, numerosi stomatologi propunand extractia lor odata, pentru a ""rezolva definitiv problema"". Ce trebuie sa gandim despre aceasta metoda radicala? Este, oare, aceasta, o idee buna?, se intreaba Jean Amman intr-o editie recenta a cotidianului La Liberté. Dupa ce a cerut parerea specialistilor si a ascultat dureroasa marturie a unei paciente, ziaristul din Ţara Cantoanelor le recomanda cititorilor sa se fereasca de asa ceva...

    Intentia a fost buna: strecurarea in jonctiunea maxilarelor a unei ""truse de ajutor"", patru molari gata sa muste. In teorie, era perfect: dupa vreo 20 de ani de macinat, spart si mestecat, primii molari ar fi deteriorati si alti patru, noi, ar aparea cu intreaga forta a emailului nefolosit. In realitate, este mai dureros, caci maselele de minte isi fac loc cu greu. Atunci cand sunt inghesuite in ""cusca"" lor, intre molar si mandibula, dentistul da verdictul fatal: ""Trebuie scoase"". Iar, in momentul de fata, tendinta este extrema: ""De ce nu le-ati scoate pe toate patru odata, ca sa scapati - odata pentru totdeauna - de aceasta problema cu radacini adanci?"".
    Se pare ca, astazi, nimeni nu mai scapa de aceasta sedinta de extractie, in care practicianul actioneaza cu antebratele lui de tenisman pentru a scoate un molar original: ""Maselele de minte sunt polimorfe, spune Etienne Barras, medic stomatolog in orasul Sion /din cantonul Valais/. Am intalnit deja masele de minte care aveau una, doua, trei sau patru radacini.""

    In numele ortodontiei
    Cand trebuie sa se treaca la extractie? ""La ora actuala, adauga dr. Barras, numerosi adolescenti urmeaza un tratament ortodontic. Rezultatul va fi mai bun in cazul in care se vor scoate maselele de minte."" Eliminand aceste masele, dentistul ar viza stabilizarea frumoasei alinieri a dentitiei. Aceasta este o ipoteza ce o lasa sceptica pe dr. Susanne Hansen, stomatolog in orasul Lausanne /cantonul Vaud/: ""Numerosi ortodontisti scot, intr-adevar, maselele de minte, sub pretextul ca ele vor buscula ordonarea celorlalti dinti. Oare o masea de minte poate impinge toti ceilalti dinti? Nu sunt sigura de lucrul acesta si nu cred ca, pana acum, vreun studiu a dovedit valabilitatea acestei teorii..."".

    Patru dintr-un foc
    La adulti, maselele de minte nu ameninta estetica, ci sanatatea. Dr. Barras le compara cu un  vulcan: ""Adesea, maselele de minte nu au iesit complet: despre aceste masele, se spune ca sunt "in dezincluzie". Ele sunt aidoma unui vulcan in stare latenta: acesta nu cere decat sa se trezeasca."" Aceasta masea care strapunge gingia constituie o sursa de infectie: ""Bacterii se depun intre dinte si gingie, care se inflameaza. Procesul se va repeta"", explica dr. Susanne Hansen. Totul se petrece ca si cum natura ar fi pierdut planul cel bun: maselele de minte ezita in gingie, gresesc directia, cauta iesirea... ""Dintii de jos imping, adesea, gresit, constata ea, iar aceasta pozitie incorecta reprezinta o sursa de complicatii.""
    Altadata, extractia era facuta ""cu picatura"": un dinte acum, altul mai tarziu, reveniti peste un an... Astazi, nu de putine ori, cele patru masele de minte sar dintr-un foc /dupa cum marturiseste o anume Magali/.
    Un mic tur pe forumurile de discutii - pe care persoanele carora le-a fost de curand  ""amputata intelepciunea dentara"" isi povestesc durerea - arata bine cat de raspandita este aceasta  practica. Trebuie, oare, sa se vada in ea o noua conduita terapeutica? ""Nu, in niciun caz, raspunde dr. Hansen. Confortul pacientului trebuie sa fie privilegiat, iar eu cred ca este preferabil sa se procedeze in pereche - una de sus si una de jos odata."" Si Etienne Barras este de aceeasi parere: ""Medicii dentisti generalisti se lanseaza, rareori, intr-o extractie totala. Mai degraba chirurgii maxilo-faciali sunt cei care scot toate cele patru masele dintr-o data: /aceasta, deoarece/ mobilizeaza o singura data sala de operatii.""

    ""Un gest traumatizant""
    Numerosi sunt pacientii care isi povestesc cvadrupla extirpare, si totusi, dr. Jean-Jacques Duvanel, chirurg maxilo-facial in orasele Vevey /cantonul Vaud/ si Fribourg /cantonul cu acelasi nume/, apreciaza ca acest fel de a proceda este rar: ""Totul depinde de pragul sensibilitatii pacientului, declara el. Insa, in mod normal, eu sunt pentru extractia a doua masele /de minte/. Uneori, aceasta operatie este atat de expeditiva incat pacientul insista el insusi pentru a-i fi scoase toate. In ceea ce ma priveste, nu impun niciodata extractia a patru dinti in acelasi timp. Ar fi un gest exagerat de traumatizant, fara a mai pune la socoteala faptul ca, in calitate de chirurgi, rareori avem de-a face cu cazuri simple.""
    Pe forumul ""vulgaris-médical"", Titelle scrie: ""Dentistul meu mi-a indicat o radiografie panoramica si mi-a cerut sa consult un stomatolog, caci cele patru masele de minte ale mele /care nu au iesit/ cresc oblic. El ma sfatuieste sa le scot pe toate patru odata! Aceasta, in conditiile in care ma doare doar intr-un loc. Mi-e putin frica, multumesc pentru faptul ca imi limpeziti lucrurile. Pana la mai multe informatii..."" Draga Titelle, scrie, in incheiere semnatarul articolului din ziarul editat la Fribourg, feriti-va de dentistii care mint cu nerusinare /in limba franceza, este utilizata o expresie nostima: ""mint ca niste spiteri care scot dinti""!
Sursa: Rompres, 16-04-2007, Vizualizari 7985
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.