Sălaj: 350 de specialişti din ţară şi străinătate dezbat la Zalău practici de prevenire a infecţiilor din spitale

Data publicarii: 19-05-2017

Cele mai bune practici de prevenire a infecţiilor asociate activităţii medicale din spitalele româneşti, dar şi din Europa, sunt dezbătute, joi şi vineri, la Zalău, de peste 350 de medici şi asistente din întreaga ţară, alături de specialişti din Marea Britanie şi Malta, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Conferinţei de Sterilizare

Conferinţa de Sterilizare de anul acesta, cu tema: "Pacientul pe primul loc. Cele mai bune practici de prevenire a infecţiilor asociate activităţii medicale", oferă, potrivit organizatorilor, un program variat, care cuprinde multe dintre problemele cheie din domeniul prevenirii infecţiilor, probleme cu care se confruntă spitalele, nu doar în România ci şi în Europa.

La ediţia din acest an sunt prezenţi, din Anglia, Christina Bradley, membru în conducerea International Federation of Infection Control (IFIC), care va vorbi despre "Cele mai bune practici de dezinfecţie în diferite medii de spital", alături de Gary Thirkell, membru al conducerii Infection Prevention Society (IPS), Carole Hallam, director adjunct IPS, precum şi Debbie Xuereb din Malta, coordonator International Engagement Committee IPS, care vor prezenta actualităţi în domeniul prevenirii infecţiilor.

"Anul acesta sunt 11 membri ai echipei din Marea Britanie. Avem asistente medici, cercetători şi fizioterapeuţi. Este o relaţie foarte bună care a fost construită între membrii echipei din Zalău şi cei din Marea Britanie. Vedem schimbări care s-au făcut la Zalău şi apoi s-au răspândit în întreaga ţară", a precizat, în deschiderea evenimentului, Carole Hallam, director adjunct IPS.

Invitat special al evenimentului, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a subliniat importanţa unui comportament proactiv legat de infecţiile din spitale, comportament pe care spitalul din Zalău l-a adoptat în urmă cu mulţi ani

"Sunt absolut frapat nu numai de numărul mare de invitaţi ci şi de faptul că este foarte mult entuziasm şi dorinţă de participare la acest eveniment. (...) Sunt o persoană care în diverse momente m-am preocupat de această problematică a infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru că sterilizarea este doar o bucăţică din această problematică şi aş vrea să felicit organizatorii, Spitalul Judeţean din Zalău, pentru că de foarte mulţi ani, de prin 2001 cunosc eu, au avut această preocupare legată de controlul acestor infecţii, pentru că au făcut un lucru pro-activ. Noi, în momentul de faţă, dacă încercaţi să vă aduceţi aminte ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an, am fost foarte reactivi. Am fost reactivi la nişte situaţii dramatice care s-au întâmplat în ţara noastră, precum pacienţii de la Colectiv şi am încercat să găsim nişte soluţii conjucturale, fără să avem o viziune pe termen cel puţin mediu şi să implementăm o schimbare de comportament, de mentalitate şi o îmbunătăţire a performanţei profesionale. Colegii noştri din Zalău fac acest lucru de foarte mult timp şi cred că este un foarte bun model pe care am putea să-l urmăm sau să ne gândim cum am putea, împreună cu dânşii, să dezvoltăm un concept care să-l implementăm în mod real în spitalele din România", a precizat Alexandru Rafila.

Agenda evenimentului este structurată pe şase sesiuni de prezentări ştiinţifice, care sunt organizate la nivelul cunoştinţelor de ultimă oră din domeniile curăţeniei, dezinfecţiei, sterilizării, îngrijirii pacientului şi prevenirii infecţiilor intraspitaliceşti. Acestor sesiuni li se adaugă două ateliere de lucru, în cadrul cărora participanţii pot afla informaţii despre metodele de actualitate privind prevenirea transmiterii încrucişate a infecţiei. Prezentările sunt susţinute de membrii din conducerea Infection Prevention Society, una dintre cele mai mari şi mai influente societăţi pentru prevenirea infecţiilor din Europa.

Pe agenda conferinţei se află şi o vizită la secţia de sterilizare a Spitalului Judeţean Zalău, una din cele mai moderne din ţară.
Sursa: Agerpres, 19-05-2017, Vizualizari 105
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK