Sălaj: 95% din adolescenţi au băut şi 40% s-au îmbătat cel puţin odată în viaţă (studiu)

Data publicării: 21-02-2018

Circa 95% din adolescenţii din Sălaj au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar 40% au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate, conform unui studiu realizat recent de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, în rândul elevilor din învăţământul liceal şi profesional de zi din judeţ.

Rezultatele studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul adolescenţilor din Sălaj a fost prezentat, marţi, de către Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj, la sediul Instituţiei Prefectului, în prezenţa prefectului Florin Florian şi a reprezentanţilor instituţiilor care au atribuţii în domeniu.

Studiul a avut ca scop îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a problematicii drogurilor, prin evaluarea dimensiunilor şi caracteristicilor consumului de substanţe psihoactive în rândul populaţiei şcolare din învăţământul liceal şi profesional de zi, din judeţul Sălaj şi a cuprins 739 subiecţi, din 14 unităţi şcolare.

În ceea ce priveşte consumul de alcool, analiza datelor indică faptul că majoritatea adolescenţilor, respectiv 95% au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (59%) au consumat alcool cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

"Deşi consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, doi din cinci adolescenţi (40%) au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate, cel puţin o dată de-a lungul vieţii, iar 14% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile", se arată în studiul menţionat.

De asemenea, peste jumătate (51%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, mai mult de o treime (35%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar 28% au declarat că au fumat cel puţin o dată şi în ultimele 30 de zile.

În ceea ce priveşte consumul de droguri ilicite, la nivelul judeţului Sălaj 7,8% dintre elevi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilicite, NSP (noi substanţe psihoactive) sau tranchilizante, sedative fără prescripţie medicală, inhalanţi sau steroizi anabolizanţi.

Totuşi, Valer Merce a subliniat faptul că numărul de cazuri de urgenţe datorate consumului de droguri ajunse în Secţia Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău a înregistrat în 2017 o scădere, pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Sursa: Agerpres, 21-02-2018, Vizualizari 161
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.