Sălaj: Perniţa antistres din pânză de casă cusută manual cu simboluri locale şi umplută cu sâmburi de cireş

Data publicarii: 20-04-2017

O perniţă antistres din pânză de casă cusută manual cu simboluri locale şi umplută cu sâmburi de cireş urmează a fi concepută şi realizată în cadrul unei şezători tradiţionale ce va avea loc în satul Bădăcin, "acasă" la Iuliu Maniu, sâmbătă, 22 aprilie.

Evenimentul face parte din proiectul itinerant "Şezători în ţara Silvaniei", iniţiat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare locală AGAPIS din dorinţa de a aduna la un loc iubitorii de cultură populară din Sălaj, specialişti, meşteri, gastronomi, povestitori şi instituţii cu atribuţii în promovarea cultural-turistică şi de patrimoniu a judeţului şi de a crea şi recrea noi produse locale.

"La Bădăcin vom fi găzduiţi în livada de cireşi a familiei Vălcăuan, socăciţele (bucătărese n.r.) din sat vor pregăti 'live' celebrele lor plăcinte, pentru care sunt renumite în întreaga lume, meşteriţele în ale acului vor face demonstraţii de măiestrie, femeile din sat ne vor povesti despre habele de altă dată de la Bădăcin, iar pe sub cireşi vor fi nenumărate oaze de relaxare, palincă şi vin de-al locului. Vom vizita casa lui Iuliu Maniu aflată într-un amplu proiect naţional de restaurare şi micul muzeu provizoriu dedicat acestuia, prima biserică cu ziduri din piatră cu turlă de lemn din Sălaj şi livezile înflorite", se arată într-un comunicat de presă remis miercuri, AGERPRES.

Organizatorii recomandă celor care doresc să participe la şezătoare să poarte minim un element vestimentar "din lada de zestre" şi să aducă mâncare făcută după o reţetă locală, în veselă de casă.

"Vom încropi un bufet românesc, autentic, completat de plăcintele şi palinca locului. Aduceţi cu voi 'lucru', indiferent că aveţi o ie în lucru, un goblen, cipcă ori altceva. La şezătoarea de la Bădăcin vom face şi câteva probe cu ideile şi propunerile voastre pentru două produse suvenir pe care vrem sa le creăm pentru a îmbogăţi oferta de produs local autentic a Ţării Silvaniei: perniţa antistres din pânză de casă cusută manual cu simboluri locale şi umplută cu sâmburi de cireş şi 'batista de Bădăcin' - una inspirată de cele cusute de Clara Maniu (sora lui Iuliu Maniu n.r.), purtând monograma familiei şi una cu florile locului, numai bună de dăruit sau purtat la sacourile cu ştaif", se mai arată în comunicatul menţionat.

Alina Zară Prunean, iniţiatoare a proiectului, a precizat, pentru AGERPRES, că perniţa antistres va avea mărimea unui telefon mobil, urmând a fi alese modele tradiţionale cu care vor fi decorate şi testate materialele din care se poate realiza.

Proiectul este susţinut de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară SĂLAJ PLUS, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă - Zalău, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Zalău, Muzeul de Pânze şi Poveşti şi Colţul Românesc. Prima şezătoare a avut loc în luna februarie, la Centrul de Cultură din Zalău.
Sursa: Agerpres, 20-04-2017, Vizualizari 48
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK