Salariile neatractive, condiţiile de muncă şi lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională - cauze ale exodului medicilor

Data publicării: 25-05-2017

Cu toate că există posturi în sistemul sanitar, acestea nu se ocupă din cauza nivelului salarial şi al condiţiilor din unităţile sanitare sau din cauza lipsei oportunităţilor de dezvoltare profesională şi personală, afirmă specialiştii de la Institutul Naţional Democrat.

"Cel mai des motiv enunţat al plecării este nivelul salarial. Noi am identificat şi nişte condiţii de lucru din sistem (ca motiv al plecării - n.r.). Când spun condiţii de lucru mă refer nu numai la dotarea tehnică din spitale, cabinete, vorbim şi de sistem în sine cum lucrează. Mai există o cauză, aceea de dezvoltare profesională, pentru că foarte mulţi şi-ar dori o carieră profesională în ţară, iar acest lucru nu este o cale transparentă sau pe care să o poată accesa toţi cei interesaţi", a afirmat miercuri, într-o dezbatere, dr. George Nicola, coordonatorul Departamentului de Politici de Sănătate din cadrul Institutului Naţional Democrat.

În opinia specialiştilor, cea mai importantă şi imediată consecinţă este migraţia masivă a medicilor şi asistenţilor către alte ţări.

Dr. George Nicola a afirmat, la dezbaterea "Exodul medicilor români - Între politică şi politici" - eveniment organizat de Institutul Naţional Democrat, că din anul 2007 până în prezent au plecat să muncească în străinătate 43.500 de medici, dentişti, asistenţi medicali, farmacişti, moaşe.

"Cifrele sunt diferite, indiferent de pe ce site, indiferent de ce instituţie e abilitată să facă aceste demersuri, cifrele nu le veţi găsi identice. Mai mult decât atât, putem în mare să vedem că în sistem a intrat mai puţin personal medical decât a plecat şi de ce, pentru că faţă de 1990 avem de patru ori mai mulţi absolvenţi ai şcolilor sanitare, facultăţilor de medicină, dar spitalele sunt închise din lipsă de personal. Din 2007 până în prezent, circa 43.500 - personal medical şi când zicem personal medical ne referim la medici, asistenţi medicali, moaşe, dentişti, farmacişti, din care 14.000 sunt medici (care au plecat - n.r.). Din 1990 până în prezent, circa 21.000 de medici au ales să plece", a afirmat coordonatorul Departamentului de Politici de Sănătate de la Institutului Naţional Democrat.

Potrivit acestuia, România pierde resurse umane foarte importante pentru pregătirea cărora s-au alocat sume mari de bani.

Dr. Nicola a adăugat că România este codaşă printre ţările membre UE privind numărul de medici raportat la mia de locuitori, cu 2,5 medici la mia de locuitori, faţă de media europeană care este de 3,4. Mai mult, Nicola a spus că anul acesta se estimează că numărul de medici raportat la mia de locuitori va scădea la 2,2.

Potrivit raportărilor făcute de organizaţiile profesionale, Marea Britanie, Franţa, Germania sunt destinaţiile cele mai căutate de medicii români. Totodată, cei mai mulţi medici care decid să plece au specializări precum medicină generală, medicină de familie, chirurgie generală şi anestezie-terapie intensivă.
Sursa: Agerpres, 25-05-2017, Vizualizari 213
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.