Salarizarea medicilor, in functie de performanta

Data publicării: 19-08-2008

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor se afla din nou pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice, dupa ce au fost operate observatiile facute la prima dezbatere publica.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca ideea salarizarii medicilor in functie de performanta este una buna.
"Modul de redactare a proiectului hotararii de guvern lasa insa loc la interpretari, la subiectivisme si s-ar putea ca o idee buna sa fie distrusa in practica", a sustinut presedintele CMR.
El a spus ca are unele obiectii legate de faptul ca nu se poate aprecia performanta medicului inainte de a se acredita spitalul si a se aprecia performantele acestuia.
"Un medic poate sa fie competent si performant, dar sa lucreze intr-o unitate medicala care sa nu ii puna la indemana mijloacele necesare si atunci sa fie penalizat. De exemplu, oricat de bun ar fi un chirurg, daca nu are anestezist va fi penalizat", a explicat prof. dr. Astarastoae.
El a afirmat ca stimulentele pot fi acordate numai in limita cheltuielilor de personal aprobate prin buget. Acest lucru impune ca, daca un medic este stimulat, altul obligatoriu trebuie sa fie penalizat pentru a face rost de banii pentru salarii. Daca exista un procentaj mare de medici performanti, ei nu vor putea fi stimulati, a adaugat presedintele CMR.
Potrivit prof. dr. Astarastoae, lipsesc criteriile de evaluare care nu au fost elaborate si nu au fost avizate de Colegiul Medicilor. "In mod normal, un proiect trebuia sa aiba in anexa aceste criterii pentru a fi supuse dezbaterii publice si pentru a vedea cat de realiste sunt ele", a sustinut prof. dr Astarastoae.
Alte obiectii pe care CMR le are se refera la evaluatori, care sunt persoane cu functii administrative, ceea ce ar introduce subiectivismul si obedienta. In plus, medicul este evaluat in functie de contractul de management al sefului de sectie si al managerului de spital.
"Daca un sef de sectie sau un manager de spital si-a stabilit niste indicatori nerealisti - cunoastem manageri de spital care si-au stabilit mortalitate zero - atunci medicul va fi penalizat sau nu va fi stimulat din cauza activitatii altora si nu a activitatii proprii", considera prof. dr. Astarastoae.
In opinia sa, salarizarea in functie de performanta nu va fi o metoda de a reduce migratia externa a medicilor deoarece pleaca cei cu varste de pana la 40 de ani. "Acesti medici, in Romania, fiind dependenti de decizia sefului de sectie, nu vor putea beneficia de stimulente pentru ca nu vor avea acces la acordarea de asistenta in cazuri cu indice de complexitate mare", a spus dr. Astarastoae.
Managerul Spitalului Universitar, conf. dr. Gheorghe Iana, considera ca este necesara o departajare a medicilor care muncesc. El a declarat, pentru AGERPRES, ca medicii sunt evaluati pe criterii de performanta, iar 80% dintre aceste criterii sunt legate de activitatea lor directa.
"Consider ca trebuie sa-i platim diferentiat pe medicii care muncesc fata de cei care nu-si fac treaba. Pe mine ma evalueaza ministerul, iar sefii de sectie ii evalueaza pe medicii de pe sectie pe baza unor criterii legate strict de specialitate, respectiv numar de internari sau de consultatii, indice de complexitate a cazurilor rezolvate", a precizat conf. dr. Iana.
Sursa: Agerpres, 19-08-2008, Vizualizari 335
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.