Salvaţi Copiii face apel la companii să direcţioneze 20% din impozitul pe profit pentru dotarea maternităţilor

Data publicării: 14-12-2017

Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un apel către companiile din România să direcţioneze 20% din impozitul pe profit pentru dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din ţara noastră.

"Companiile pot ajuta la dotarea maternităţilor! Până la 31 decembrie 2017 pot alege să direcţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către Salvaţi Copiii şi să sprijine acest demers", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Potrivit sursei citate, această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero.

În cei şase ani de când Salvaţi Copiii a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuţi prematur, organizaţia a dotat 77 de maternităţi cu echipamente în valoare de 3.100.000 euro, relevă comunicatul.

"În cadrul amplului program naţional de dotare a maternităţilor, Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat, marţi, secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă 'Pius Brînzeu' echipamente medicale performante, necesare unei intervenţii rapide în salvarea vieţii unui prematur. Medicii vor avea astfel la dispoziţie o masă radiantă cu modul de resuscitare şi un incubator de terapie intensivă, în valoare totală de 30.000 de euro. Aici, anual, aproape 100 de nou-născuţi cu prematuritate extremă, a căror greutate la naştere este cuprinsă între 500 şi 1.500 de grame, sunt trataţi", precizează sursa citată.

Conform acesteia, donaţia a fost posibilă cu sprijin integral de la o companie.

În Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului sunt îngrijiţi, anual, între 200 şi 250 de nou-născuţi, o medie de 10% din numărul total de naşteri anuale, care în 2016 s-a ridicat la peste 2.550. Spitalul este unul esenţial întregii Regiuni de Vest, fiind maternitate de gradul al III-lea.

Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Salvaţi Copiii o face Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" din Timişoara, la care au mai ajuns, în 2014 şi 2016, echipamente în valoare de 11.600 de euro: un monitor de funcţii vitale, patru pulsoximetre şi o lampă de fototerapie.

În ultimii cinci ani, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat secţiile de neonatologie de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Louis Ţurcanu", Spitalul Municipal de Urgenţă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, valoarea totală a donaţiilor ridicându-se la suma de 145.700 de euro.

În judeţul Timiş, rata mortalităţii infantile a fost, în 2016, de 7,5 la mia de copii născuţi vii, dublă faţă de media raportată la nivelul Uniunii Europene, relevă comunicatul.

"În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistenţă medicală adecvată încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor (Raport WHO Born too soon)", menţionează Salvaţi Copiii.

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România - 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii, mai indică sursa citată.
Sursa: Agerpres, 14-12-2017, Vizualizari 190
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.