Salvie - Salvia officinalis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Salvia officinalis

Denumire populara: salvie; jales, salcam boieresc, salet

Descriere: Subarbust de cultura, bogat ramificat, inalt de 30-80 cm, cu tulpina si frunzele acoperite dens de peri de culoare cenusiu-argintie, frunze opuse, ovate, flori albastre-violacee, evident bilabiate, cu 2 stamine iesite in afara, cu conectiv in forma de parghie, in inflorescente spiciforme.

Habitat: Originara din zona Mediteranei, dar cultivata pretutindeni.

Recoltare: Frunzele se recolteaza la scurt timp dupa sau la inceputul infloririi, in mai sau iunie. Se usuca la umbra, la temperaturi de sub 35°C.

Partile utilizate: Frunzele.

Actiune: Carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antispastic, antimicrobian, astringent, antiinflamator.

Indicatii terapeutice: Salvia este un remediu clasic pentru inflamatii ale gurii, gatului si amigdalelor, uleiurile sale volatile fiind benefice pentru membranele mucoase. Poate fi utilizata intern sau ca apa de gura pentru gingii inflamate si sangerande, limba inflamata sau inflamatie generalizata a gurii. Ese un remediu excelent pentru ulcere aftoase. Ca gargara ajuta in tratarea laringitei, faringitei si amigdalitei. Este un carminativ folosit in constipatie. Administrat intern reduce transpiratia si poate fi utilizat pentru reducerea lactatiei. Sub forma de compresa ajuta la vindecarea ranilor. Indicatiile specifice includ debilitate gastrica si flatulenta, transpirare in timpul noptii, ulceratii dureroase in gat.

Combinatii: Pentru gargara in afectiunile gatului se poate combina cu sclipet (Potentilla erecta) si plop alb.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de frunze si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Apa de gura - se pun 2 lingurite de frunze in jumatate litru de apa, se fierbe si se lasa acoperit 15 min. Se face gargara cu ceai fierbinte, vreme de 10-15 min, de cateva ori pe zi. Tinctura - 2-4 ml de tinctura de trei pe zi.

Contraindicatii: Evitati in timpul sarcinii, din cauza faptului ca stimuleaza muschii uterului.

Data actualizare: 13-06-2013 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7449
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!