Aparatul reproducator feminin

©

Autor: Redacția ROmedic

Aparatul reproducator feminin

Va prezentam alcatuirea aparatului reproducator feminin:

 
• Mons Veneris sau Muntele lui Venus este un invelis de tesut gras care acopera osul pubian sub abdomen dar deasupra labiilor. La unele femei, acesta este sensibil din punct de vedere sexual si protejaza osul pubian de socurile din timpul actului sexual.


• Labiile superioare: sunt „buzele” exterioare ale vulvei, alcatuite din tesutul gras care inconjoara vulva de la Muntele lui Venus catre perineum. Acestea sunt acoperite de obicei cu par pubian si contin numeroase glande sudoripare si glande cu secretii uleioase; se spune ca mirosul acestora este foarte excitant pentru sexul opus.


• Labiile inferioare:  sunt „buzele” interioare ale vulvei si sunt formate din parti subtiri de tesut din interiorul labiilor superioare care invelesc si protejeaza vaginul, uretra si clitorisul. Aspectul labiilor inferioare poate varia de la caz la caz; acestea pot fi mici si ascunse in interiorul labiilor superioare sau dimpotriva, mari, iesind in evidenta. Cea mai folosita comparatie a acestora este cu aspecutl unei flori. Labiile inferioare, ca si cele superioare, sunt sensibile la atingere.


• Clitorisul: este oval, mic, alb in partea de sus a labiilor inferioare si este alcatuit dintr-un tesut spongios care este foarte sensibil. Clitorisul este protejat de un invelis clitoridian asemanator labiilor inferioare. In timpul excitarii sexuale, clitorisul se poate mari, iar invelisul se poate retrage pentru a-l face mai accesibil. Clitorisul difera ca dimensiune de la o femeie la alta.


• Uretra: deschiderea uretrei se afla chiar sub clitoris. Nu este lagata de activitatea sexuala, ori de reproducere, ci este locul prin care trece urina. Uretra este conectata la vezica urinara. Deoarece uretra este atat de aproape de anus este indicat ca dupa ce folosesc toaleta, femeile sa se stearga dinspre fata spre spate pentru a evita riscul unei infectii a vaginului sau uretrei.


Aparatul reproducator feminin• Vaginul si himenul : deschiderea vaginului se afla sub cea urinara. In timpul stimularii sexuale un tesut erectil ce se afla de o parte si de alta a vaginului se iriga cu sange. Intreaga zona devine umeda. Muschii pelvieni se contracta si apoi se relaxeaza in timpul orgasmului. Intre una si doua treimi din deschiderea vaginala este acoperita de himen pana cand acesta este rupt in timpul actului sexual sau printr-o penetrare cu un alt obiect sau chiar in timpul mersului pe bicicleta sau calare. Vaginul se afla intre uretra si rect. Daca o femeie nu este excitata,  peretii vaginali se ating.

Cand vaginul este stimulat, un lichid alunecos este produs si vaginul se dilata, sau se deschide. Vaginul se poate dilata suficient cat sa permita nasterea unui copil. Din acest motiv, nu exista un penis prea gros pentru un vagin. Vaginul se intinde de la deschiderea vaginala catre cervix (deschiderea catre uter). Dimensiunea medie a canalului vaginal este de aproximativ 8 cm, poate 10 cm, pentru femeile care au nascut. Poate parea putin, fata de dimensiunile unui penis, dar in timpul excitarii cervixul se ridica si fornixul se poate intinde inspre interiorul corpului atat cat este necesar pentru ca penisul sa poata patrunde. Dupa terminarea actului sexual vaginul se contracata si permite cervixului sa revina in interiorul fornixului care are forma unei cupe retinand perfect sperma.

La fiecare capat al deschiderii vaginale se afla glandele lui Bartholin, care produc cantitati mici de lichid lubrifiant pentru a mentine umede labiile inferioare in timpul excitarii. In continuare se afla glandele himenului care secreta lichid lubrifiant pentru intreaga lungime a canalului vaginal.


• Perineul: este scurta portiune de piele ce porneste de la partea inferioara a vulvei si ajunge pana la anus. Acesta se rupe de obicei in timpul nasterii pentru a permite iesirea copilului iar acest lucru este aparent normal. Exista doctori care taie perineul chiar inainte de nastere deoarece considera ca ruptura ce se produce in timpul nasterii este mai dureroasa decat o interventie chirurgicala, dar statisticile arata ca o astfel de practica poate creste riscul unei infectii.


• Cervixul: este deschiderea catre uter. Acesta variaza in diametru de la 1 mm la 3 mm depinzand in ce faza a ciclului menstrual se afla cand se face masurarea. Cervixul este uneori acoperit cu mucus cervical pentru a-l proteja de infectii; in timpul ovulatiei, acest mucus devine un lichid subtire pentru a permite trecerea spermei.


• Uterul: reprezinta principalul organ de reproducere feminin. Captuseala uteriului se numeste endometru, care creste si se modifica in timpul ciclului menstrual, pregatindu-se astfel pentru a primi un ovul fecundat. Uterul este alcatuit din muschi puternici care ajuta la impingerea in afara a copilului in timpul nasterii.


• Ovarele: Indeplinesc doua functii: secretarea estogenului si progesteronului, hormonii sexuali feminini, si producerea ovulului matur. La nastere, ovarele contin aproape 400000 de ovule si acestea sunt toate ovulele pe care o femeie le va avea. Oricum numarul este mai mare decat cantitatea de care va avea nevoie o femeie, din moment ce numarul de cicluri menstruale este aproximativ de 500. Dupa ce ajunge la maturitate, un singur ovul coboara pe tubul falopian, avand o calatorie de 3 sau 4 zile -  aceasta fiind perioada de fertilitate maxima a unei femei, in care poate aparea o sarcina. Ovulele care nu sunt fecundate sunt eliminate in perioada de menstruatie.


Data actualizare: 29-11-2020 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 97714
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: