Metoda mucusului cervical - Billings

©

Autor: Redacția ROmedic

contraceptie mucus cervicalFemeia verifica zilnic prezenta, aspectul si cantitatea secretiilor cervicale. Cateva zile dupa menstruatie, secretia este redusa/inexistenta. Apoi secretia devine din ce in ce mai abundenta, dand senzatia de umezeala si putand fi vazuta pe deget, pe hartia igienica sau pe lenjerie.

 

Intr-o anumita zi, secretia este abundenta, elastica, fluida, transparenta (este comparata cu albusul de ou). in cele cateva zile care urmeaza acestui moment, secretia devine lipicioasa, vascoasa, isi pierde elasticitatea si transparenta si se reduce cantitativ/dispare.


In zilele care urmeaza menstruatiei, inainte de aparitia secretiilor, cuplul poate avea contacte sexuale, cel mai bine in fiecare a doua zi pentru a nu confunda sperma cu mucusul cervical. Din momentul in care apar secretiile este indicata abstinenta. Momentul de secretie maxima coincide cu ovulatia.

Abstinenta trebuie practicata inca 4 zile dupa aceasta zi de secretie maxima, pana la modificarea si reducerea/disparitia secretiei, dupa care cuplul poate avea contacte sexuale fara restrictii, pana la aparitia urmatoarei menstruatii.


Palparea colului:
Femeia isi palpeaza colul uterin - in afara perioadei fertile, acesta este dur (consistenta asemanatoare cartilajului nazal), ferm, cu orificiul extern inchis. in perioada fertila, colul este mai moale (consistenta asemanatoare barbiei), umed, acoperit de secretii, cu orificiul extern intredeschis.
(Metoda se foloseste rar ca semn unic).


Data actualizare: 30-12-2019 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 34159
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Metoda calendarului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum