Sandplay: joc sau terapie?

Sandplay: joc sau terapie?

©

Autor:

Sandplay: joc sau terapie?
Sandplay este si joc si terapie, plus o calatorie mistica spre sine si inapoi, pentru a aduce din profunzimea sufletului resursele necesare vindecarii si transformarii personalitatii.

Sandplay reprezinta o metoda de psihoterapie si dezvoltare personala care foloseste jocul simbolic, metafora pentru cunoasterea de sine, intelegerea de sine, vindecarea ranilor sufletesti si, in final, restructurarea personalitatii.

O terapie noua in Romania, dar cu radacini vechi, elvetiene de prin 1930, unde a fost dezvoltata de Dora Kalff, analist de orientare junghiana.

Aceasta abordare a psihicului se bazeaza, ca si psihologia junghiana, pe teoria ca noi avem in noi insine toate resursele necesare pentru a ne aduce/readuce echilibrul interior.

„Cand mainile sunt ocupate, mintea e deschisa” – reprezinta principiul sandplay. Cred ca sandplay este una dintre cele mai potrivite forme de terapie, permitandu-ne sa spargem barierele constiente prin crearea de lumi simbolice care ne spun despre ce se intampla in corpurile si mintile noastre.

Terapia sandplay este deosebit de utila pentru identificarea si concilierea conflictelor interne care se manifesta ca anxietate si depresie. Este o terapie centrata pe client si permite psihicului sa se dezvolte intr-o stare naturala si fundamentala de plenitudine.

Ce se intampla in terapia Sandplay?

Se creeaza o reprezentare vizuală 3 D a conÈ›inutului psihicului ce dezvaluie preocuparile inconstiente, care sunt inaccesibile in orice alt mod. Deoarece materialele continute in inconstient apar vizual si simbolic, intelesul este integrat intr-un sens al Sinelui unei persoane si poate fi activat procesul de intelegere care, la randul sau  provoaca schimbări de comportament.

Terapeutul pune la dispozitia clientului (copil, adult, cuplu): o ladita de lemn cu dimensiuni standardizate, apa, nisip si o colectie de miniaturi (figurine reprezentand: oameni, animale, cladiri, personaje imaginare, plante, etc.) cu ajutorul carora clientul este invitat sa „se joace”, sa le aseze asa cum ii vine, fara a se preocupa de aspecte logice, sa creeaze imagini, scenarii, scene intr-un spatiu „liber si protejat” in acelasi timp.

  • Liber: clientul poate crea liber in ladita pusa la dispozitie;
  • Protejat: se refera la relatia terapeutica, la faptul ca in prezenta unui profesionist instruit, clientul poate face tot ceea ce simte, fara teama de ridicol, de judecata, stie ca se poate juca. Terapeutul va sti cum sa ajute la explorarea interioara in siguranta, prin ancorarea in realitate, respectand in acelasi timp procesul clientului, lasandu-l sa creeze in liniste, neintervenind.

Cum functioneaza Terapia Sandplay?

Terapia Sandplay functioneaza foarte simplu dar si foarte profund: In procesul crearii scenei din ladita cu nisip se creeaza un dialog, un pod intre constient si aspectele inconstiente ale psihicului, se produce o implicare totala: corp, minte, suflet, ceea ce poate avea un puternic efect de vindecare; ambele emisfere cerebrale intra in functiune si sinergia lor face posibila declansarea  procesului de vindecare, de reechilibrare si mai ales de restructurare a psihicului, a reordonarii continuturilor, proces care se naste si creste treptat, de la o sedinta la alta, aducand astfel schimbari semnificative in viata omului.

Cui i se potriveste Terapia Sandplay?

  • Copiilor, adultilor, cuplurilor, grupurilor
  • Persoanelor care sufera de depresie, anxietate, divese tulburari declansate de situatii de viata traumatizante (divort, decesul cuiva drag, violenta, abuz sexual, sindroamele post-traumatice, etc.)
  • In cazul dificultatilor de adaptare, de invatare, ticuri, tulburari de somn, scaderea interesului pentru activitati, in tulburarile de comportament, agresivitate, opozitionism, toleranta scazuta la frustrare,
  • Pot fi asistate si persoane cu diverse tulburari psihice.

Data actualizare: 29-05-2019 | creare: 13-06-2016 | Vizite: 3097
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea toleranÈ›ei la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Identificarea punctelor forte È™i a celor slabe ale psihoterapeuÈ›ilor È™i utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienÈ›ilor
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum