Sangerari anale - primul ajutor

©

Autor:

Sangerari anale - primul ajutor
Sangerarile anale apar din cauza mai multor factori; de obicei, cauza este data de hemoroizi care sangereaza, diverticuli, leziuni ale mucoasei tractului gastro-intestinale, insa poate fi vorba si de existenta unor tumori.

De aceea, este important ca atunci cand constatam prezenta sangelui pe lenjerie sau a melenei (scaunului cu sange), sa consultam medicul, pentru a stabili exact care este motivul.

Primele masuri care trebuie luate

Daca se gasesc pete de sange sau sangerarea este una semnificativa, trebuie determinat cu exactitate care este locul de unde provine. In cazul femeilor, poate fi vorba, atat despre o sangerare anala, cat si despre una genitala.

Daca persoana stie ca are hemoroizi, cel mai probabil cauza este legata de acestia. Totusi, vizita la medic este necesara, pentru a se determina cu siguranta problema si a se alege tratamentul corect.

In prima faza, pentru a se opri hemoragia, e recomandat sa se aplice presiune.

Ulterior, medicul va solicita analiza scaunului: daca acesta prezinta striuri de sane de culoare inchisa, cel mai probabil sursa este la nivelul superior colonului, la nivelul stomaculu. Daca sangele are culoare rosie, fiind proaspat, sursa este inferior situata, probabil la nivelul rectului.

Care sunt investigatiile pe care medicul le va face?
Medicul stabileste, in functie de examenul obiectiv si de anamneza, care este cea mai corecta metoda de investigare. In principiu, in lipsa unei cauze clare, precum hemoroizii, se recomanda efectuarea unei colonoscopii, rectoscopii sau endoscopii, pentru a vizualiza posibila cauza a sangerarii.

Data actualizare: 14-04-2014 | creare: 27-09-2012 | Vizite: 30138
Bibliografie
1."Primul ajutor in sangerarile rectale", https://firstaid.webmd.com/rectal-bleeding-treatment
2."Sangerari rectale", https://www.aboutgastro.com/conditions/rectal-bleeding
3."Cum sa opriti sangerarile rectale?", https://www.ehow.com/how_4850973_stop-rectal-bleeding.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sânge în scaun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum