Sângerări gingivale

Sângerări gingivale

Deși, atunci când se discută despre sănătatea orală, tendința este a ne referi în mod special la sănătatea dințior, respectiv la prevenirea cariilor, sănătatea gingiilor este, de asemenea, foarte importantă. Starea de sănătate a gingiilor are implicații nu doar la nivel local, adică la nivelul cavității orale, dar și la nivel sistemic, acestea putând influența starea generală de sănătate, dar și starea de sănătate generală poate influența sănătatea gingiilor. (1)


În cele mai multe cazuri, sângerarea gingivală este o manifestare a inflamației gingivale sau chiar a anumitor probleme dentare (carii profunde, fracturi dentare sau radiculare etc. ). Dar acest simptom, de sângerare gingivală, poate fi întâlnit și în alte situații, altele decât afecțiuni ale cavității orale. (1), (2)


Cauzele posibile ale sângerărilor gingivale

Gingivita

Gingivita reprezintă principala cauză a sângerărilor gingivale. Această afecțiune presupune inflamația gingiilor și este reversibilă atunci când este depistată într-un stadiu precoce. Netratată, gingivita se poate complica cu o afecțiune mai gravă – boala parodontală.

Gingivita este produsă de bacterii, care ajunse la nivelul sulcusului (spațiu de aproximativ 1-3 mm situat între marginea gingivală și suprafața dintelui), formează un film subțire numit placă bacteriană. Dacă această placă bacteriană nu se îndepărtează prin metode de igienă orală personală și profesională, ea se va transforma treptat în tartru, iar bacteriile se vor înmulți și vor determina infecții ale țesuturilor situate în profunzime, cum sunt ligamentele periodontale și osul alveolar – structuri ce susțin rădăcinile dinților.

În caz de gingivită, sângerarea gingivală poate apărea mai ales după periajul dentar sau după utilizarea aței dentare, gingiile au un aspect roșiatic și pot fi chiar dureroase, pot fi crescute în volum sau, dimpotrivă, să fie retrase (atunci când se expune o parte din rădăcina dintelui).

În cazul apariției acestor simptome este recomandată prezentarea la medicul dentist, care va face o examinare completă a cavității bucale și, eventual, examinări suplimentare (radiografia dentară) pentru a stabili un diagnostic de certitudine și pentru a propune un plan de tratament pacientului. De asemenea, medicul dentist poate oferi informații suplimentare cu privire la metodele de prevenire a gingivitei.

Este cunoscut faptul că gingivita a fost asociată cu un risc crescut de diabet zaharat, de infarct miocardic, accident vascular cerebral, afecțiuni pulmonare și chiar o greutate mai mică decât este normal pentru nou-născuții ai căror mame suferă de această afecțiune. (3)

Cariile dentare

Cariile dentare reprezintă un alt motiv pentru apariția sângerărilor gingivale atunci când sunt situate în apropierea marginii gingivale. Alimentele rămase la nivelul cariei dentare împreună cu placa bacteriană existentă determină o inflamație gingivală localizată doar la acel nivel. De cele mai multe ori inflamația gingivală se manifestă prin apariția sângerărilor gingivale. (4)

Alte cauze locale

De menționat sunt și alte cauze locale cum ar fi obturațiile sau lucrări protetice care nu se adaptează corect pe dinte la nivel gingival și care reprezintă un factor de iritație cronică.

Afecțiunile generale

Afecțiunile generale (adică boli sistemice, altele decât cele situate la nivelul cavității orale) sunt de asemenea posibile cauze ale sângerărilor gingivale.
Printre aceste se numără:

Probleme de coagulare a sângelui
Hemostaza sau coagularea sângelui este un mecanism complex la care participă mai mulți factori, fiecare având un rol bine definit. (5) Atunci când unul sau mai mulți dintre acești factori lipsesc sau sunt afectați, vorbim de probleme de coagulare a sângelui. Printre aceste afecțiuni se numără (4) :

  • trombocitopenia – presupune un număr scăzut de trombocite (celule sanguine care sunt implicate în mod direct în coagularea sângelui);
  • purpura trombocitopenică idiopatică - a cărei cauză nu se cunoaște în totalitate, dar se presupune că este o afecțiune autoimună prin care organismul își atacă propriile trombocite;
    boala Von Willenbrand este o afecțiune cauzată de lipsa unui factor al coagulării – numit factor Von Willenbrand – duce la sângerări prelungite;
  • deficiența de factor V al coagulării, de factor VII sau VIII, dar și deficiența de factor X.

  
Aceste afecțiuni necesită sau nu tratament, în funcție de gravitate, dar cu siguranță e nevoie de măsuri de precauție din partea medicilor înaintea efectuării manoperelor chirurgicale generale sau la nivelul cavității bucale acestor pacienți. (4)

 
Anemia Biermer (anemia pernicioasă) este produsă de absorbția anormală a vitaminei B12 la nivel intestinal și poate fi, de asemenea, o cauză a sângerărilor gingivale, pe lângă multe alte simptome. Tratamentul precoce și corect va permite pacientului să aibă o viață normală. (4)

Ciroza hepatică reprezintă o altă cauză posibilă a sângerărilor gingivale prin faptul că la nivelul ficatului se sintetizează mai mulți factori implicați în coagulare, iar suferința acestuia va determina o lipsă a acestor factori la nivel sanguin. Complicațiile acestei afecțiuni sunt grave și presupun multe alte semne și simptome, pe care tratamentul le poate ameliora. Prevenirea cirozei hepatice este foarte importantă în acest sens. (4)

Cancerul celulelor albe sanguine sau leucemia poate să debuteze la nivelul cavității orale, prin apariția unei stomatite necrozante, însoțită printre alte simptome și de sângerări gingivale. Există mai multe forme de leucemie care pot determina sângerări gingivale precum: leucemia acută linfocitară, leucemia cronică limfocitară, leucemia acută mielogenă sau leucemia cronică mielogenă. (4)  

  
Aceste afecțiuni sunt foarte grave și necesită tratament de specialitate. În mod special, medicul dentist poate avea un rol important în depistarea precoce a acestor afecțiuni, dacă pacientul se prezintă la medicul dentist în mod regulat, la controale.

Afecțiuni dentare ce apar în sarcină

Pe durata sarcinii pot apărea anumite modificări la nivelul cavității orale precum gingivita de sarcină, parodontita marginală sau tumori benigne gingivale care se manifestă și prin sângerări gingivale. Se recomandă ca în această perioadă, viitoarea mamă să fie foarte atentă în a pune în aplicare metodele de igienă orală și de a se prezenta la medicul dentist pentru control sau ori de câte ori apar anumite probleme la acest nivel. (6)

Diabetul zaharat

În diabetul zaharat, pacienții pot experimenta de asemenea sângerări gingivale prin apariția gingivitei. În salivă (la fel ca și în sânge) nivelul glucozei este crescut și poate determina dezvoltarea bacteriană, respectiv inflamația gingivală. De aceea, în aceste situații pacientului i se recomandă respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă orală. (7)

Anumite medicamente

Administrarea anumitor medicamente poate avea ca efect secundar apariția inflamației gingivale, respectiv a sângerărilor gingivale. Printre aceste medicamente se numără: anticoncepționalele orale, blocante ale canalelor de calciu, steriozii, anticonvulsivantele și nu în ultimul rând, chimioterapia. (4)

Alte cauze

Alți factori precum fumatul și mestecatul de tutun, anumiți factori genetici sau imunitatea scăzută determinată de infecția cu virusul HIV pot reprezentae cauze posibile ale sângerărilor gingivale prin apariția inflamației la nivelul cavității orale. (4)

Prevenirea sângerărilor gingivale

Pentru că cea mai frecventă cauză a sângerărilor gingivale o reprezintă inflamația gingivală, respectiv gingivita și boala parodontală, pentru a putea preveni aceste afecțiuni sunt recomandate controalele regulate la medicul dentist. Acesta poate descoperi în faze precoce inflamația gingivală și poate recomanda anumite metode terapeutice. (1)

De asemenea, metodele de igienă orală sunt necesare. Periajul corespunzător al dinților, de două ori pe zi, împreună cu utilizarea metodelor de igienă inter-dentară (ața dentară, periuțele interdentare sau dușurile bucale) sunt absolut necesare pentru a scădea riscul inflamației gingivale cauzat de înmulțirea bacteriilor la nivelul cavității orale. Utilizarea apelor de gură (suplimentar metodelor clasice de igienă orală) pot asigura o scădere considerabilă a riscului apariției inflamației gingivale. (1)

Recomandări

Este indicată efectuarea controalelor și analizelor medicale anuale. Doar acestea pot depista precoce anumite probleme de sănătate. De asemenea, cum sângerările gingivale pot reprezenta un simptom al unei afecțiuni generale, pacientul ar trebui să se prezinte și la medicul de familie în cazul apariției acestora. (2)

Medicii recomandă un stil de viață sănătos, printr-o alimentație corectă, consum optim de lichide, respectarea metodelor de igienă și efectuarea diferitelor activități sportive pentru evitarea afecțiunilor generale sau a celor de la nivelul cavității orale. (2)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sângerarea gingivală poate fi semn al unui deficit de vitamina C
  • Cum protejăm gingiile și ne ferim de gingivită
  • Oamenii care cred că norocul le determină soarta au mai multe șanse de a avea o boală severă a gingiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum