Sanitarii timiseni ar dori sa intre in greva generala

Data publicării: 21-01-2008

Sanitarii din Timis sunt pregatiti sa intre in greva generala peste o saptamana, dupa ce ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a refuzat luni sa semneze acordul cu sindicalistii, transmite corespondentul ROMPRES.
Liderul Federatiei Sanitas - Filiala Timis, Livius Carstea, a informat luni ca, in urma cu doua saptamani, ministrul Sanatatii fusese de acord, in principiu, cu acest acord, primind acceptul demnitarului, in totalitate, fiind rezultatul negocierilor de mai bine de trei luni.
"Noi am cerut corecturi la bugetul acestui sector al sanatatii pe anul 2007, cresterea bugetului pe 2008, o crestere salariala de 12 procente pe anul in curs si acordarea unei prime de stabilitate, care sa stopeze actuala tendinta de parasire a sistemului sanitar de catre angajati, din considerente salariale", a spus Livius Carstea.
Sindicalistii doreau ca Eugen Nicolaescu sa reintroduca ordonanta in sedinta de Guvern din 23 ianuarie, lucru refuzat de ministrul Sanatatii.
In judet, au inceput deja discutii cu toti angajatii din Federatia Sanitas, hotararea lor fiind aceea de a intra in greva generala de luni, daca Executivul nu le va da satisfactie.
Federatia Sanitas a deschis conflictul colectiv de munca la nivel de ramura sanitara si a demarat actiunea de strangere a semnaturilor membrilor de sindicat pentru participarea la greva generala in data de 28 ianuarie, a declarat luni, pentru ROMPRES, prim-vicepresedintele Sanitas Adrian Barea.
Negocierile de luni dimineata dintre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si presedintele Federatiei Sanitas, Marius Petcu, au esuat.
"Ministerul urmeaza sa-si motiveze pozitia, in scris, in cursul zilei de maine (marti - n.r.). Am informat membrii Consiliului National, care era reunit la Bucuresti, iar mesajul catre membrii de sindicat a fost declansarea grevei generale in data de 28 ianuarie", a declarat Adrian Barea.
Sindicatele sunt nemultumite pentru ca ministerul de resort nu a negociat lista de revendicari care a stat la baza suspendarii protestelor din luna noiembrie, inainte de aprobarea bugetului pe anul 2008.
"In data de 8 ianuarie 2008, negocierile dintre Ministerul Sanatatii Publice si Federatia Sanitas s-au finalizat prin incheierea unui Acord ce cuprinde 17 puncte, care prevede rezolvarea solicitarilor sindicale si a stat la baza elaborarii proiectului de ordonanta de guvern privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din sistemul sanitar in anul 2008. Din pacate, acordul nu a fost semnat de ministrul Sanatatii cu avizul primului-ministru, iar in sedinta de guvern din data de 16 ianuarie 2008 actul normativ nu a fost aprobat", sustine Marius Petcu.
Acordul incheiat in data de 8 ianuarie, in urma negocierilor dintre sindicalisti si reprezentantii Ministerului Sanatatii Publice, care urma sa fie semnat si sa puna capat conflictului de munca cuprinde majorarea bugetului alocat sanatatii in anul 2008, cresterea veniturilor personalului din sistemul sanitar si majorarea salariilor de incadrare ale personalului din sanatate cu 12 la suta, in doua transe (cu 6 la suta de la 1 ianuarie 2008 si cu 6 la suta de la 1 iulie 2008).
De asemenea, acordul include acordarea a doua prime de stabilitate personalului din sistemul sanitar, una in trimestrul II si una in trimestrul IV, acordarea unui spor de preventie de 10 la suta pentru personalul de specialitate medico-sanitar si auxiliar sanitar si ierarhizarea salariilor de baza la limita minima, pe functii, grade si trepte profesionale, in functie de nivelul de studii, cu modificari corespunzatoare ale grilei de salarizare.
Un alt punct al acordului prevede ca Ministerul Sanatatii Publice si Federatia Sanitas sa finalizeze negocierea contractului colectiv de munca la nivel de ramura sanitara pana la data de 29 februarie 2008.
21-01-2008, Vizualizari 355
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.