Sarcina luna I

©

Autor: Redacția ROmedic

Sarcina luna I

Mama

Felicitări! Rezultatul testului de sarcină este pozitiv și cel mai mare miracol al vieții se produce în corpul tău: o nouă ființă vine pe lume, a cărei moștenire genetică provine jumătate de la tine și jumătate de la viitorul tătic. O ființă unică, diferită de toate celelalte: copilul vostru.

La sfârșitul primei luni, menstruația a întârziat cu 15 zile, deoarece ovulația și fecundația au loc în general în a 14-a zi a ciclui menstrual. Au trecut deci 6 săptămâni de amenoree (6 săptămâni de la primă zi a ultimei menstruații).

Unele femei observă mici sângerări în această lună, dar care sunt diferite de menstruația normală. Aceste sângerări corespund de obicei implantării oului fecundat în uter.

Atât de puțin timp a trecut, dar corpul tău începe deja să se modifice. Semnele pe care le poți observă sunt direct legate de creșterea producerii de hormoni:
  • sâni dureroși
  • somnolență
  • grețuri cu sau fără vărsături
  • indigestie
  • aversiuni sau pofte alimentare
  • oboseală exagerată
  • urinare frecventă.

După fertilizarea ovulului, corpul tău începe să producă progesteron în cantități mari pentru a împiedica menstruația. Drept răspuns, mucoasa uterină se îngroașă iar aportul de sânge la uter crește. Colul uterin se acoperă cu mucus pentru a crea o barieră protectoare. Volumul uterului începe să crească, iar acesta devine mai moale pentru a permite nidația (implantarea) oului.


Copilul

embrion prima luna sarcina

În această prima lună, embrionul (viitorul tău copil) măsoară între 0,2 și 4 milimetri. Și totuși toate modificările care vor duce la fomarea micului sau corp se anunță de pe acum. În primul rând, se creează un mediu protector și confortabil: din ziua a 8-a, embrionul începe să se înconjure de lichid amniotic în care va pluti următoarele nouă luni. Asistăm și la formarea placentei care va asigura schimburile nutritive și respiratorii dintre ține și bebeluș.

În cursul acestei prime luni, embrionul are deja o inimă primitivă, care începe să bată și să pompeze sânge.

Examenele medicale prenatale

Poți să te prezinți la primul control prenatal încă din prima lună. În cazul în care nu există probleme deosebite, o singură consultație va fi suficientă pentru primele trei luni. Prima ecografie va avea loc între 11 și 13 săptămâni de la începutul ultimei menstruații (adică între săptămâna 9 și 11 de sarcină) și constă în verificarea localizării intra-uterine a sarcinii și a vitalității embrionului.

Primul consult medical prenatal conține o serie de întrebări, un examen clinic complet și un examen ginecologic. Medicul iți va nota greutatea corporală și tensiunea arterială. Iți va indica și analizele sângelui pe care trebuie să le faci la începutul sarcinii:
  • Determinarea grupei sanguine complete (inclusiv factorul Rhesus)
  • Numărătoarea formulei sanguine (NFS) – în special nivelul de hemoglobina și de plachete sanguine
  • Depistarea bolilor infecțioase: toxoplasmoză, rubeolă, sifilis, virusul HIV, virusul hepatitei B sau C
  • Analiza glucidelor sau albuminei din urină.

În timpul primului consult medicul ginecolog va calcula termenul probabil al nașterii. Pentru aceasta, medicul te va întreba dată de început a ultimei menstruații normale. Adunând data ovulației la aceasta dată vei obține data de început a sarcinii. Cum ovulația are loc în general în a 14-a zi a ciclului menstrual (14 zile după începutul menstruației), fecundația și începutul dezvoltării copilului se produc deci la două săptămâni de la începutul menstruației.

Sarcina săptămâna 1

În această primă săptămână embrionul încă nu este conceput și nici nu ai simptome de sarcină. Cu toate acestea, alimentele și substanțele consumate sau activitățile desfășurate deja vor influența dezvoltarea viitorului bebeluș.

Continuă tratamentul cu acid folic început încă înainte de concepție și, dacă este cazul, renunță la alcool și fumat, ferește-te de substanțele toxice si ai grijă la alimentație.

Începutul menstruației

În medie, sarcina durează 9 luni, adică 273 zile de la data fecundației, împărțite în trei trimestre. Dar în practica medicală, calcularea duratei sarcinii se face în săptămâni de amenoree (absența a fluxului menstrual). Astfel, prima zi a sarcinii se consideră a fi prima zi a ultimei menstruații. Pentru un ciclu menstrual de 28 zile, aceasta înseamnă de fapt cu 14 zile înainte de concepere.

Din acest motiv există cele două variabile: vârsta sarcinii (săptămâni de sarcină) și vârsta embrionului (săptămâni de dezvoltare embrionară). Vârsta sarcinii este cu două săptămâni mai mare decât vârsta embrionului.

Sarcina durează 41 de săptămâni și două zile de amenoree - unitate de măsură a timpului utilizată în obstetrică pentru calcularea duratei sarcinii. Nașterea înainte de 37 săptămâni de sarcină se numește naștere prematură, iar după 42 de săptămâni se numește naștere postmatură.

Ciclul menstrual (CM) cuprinde trei etape:

Faza foliculară

În această etapă se dezvoltă un folicul (numit folicul de Graaf) care va elibera ovocitul - celula sexuală feminină din care se va dezvolta ovulul. La fiecare ciclu menstrual ovarul eliberează un ovocit (uneori mai mulți) pentru a fi fecundat de un spermatozoid.

Ovulația

Este etapa în care ovocitul este expulzat: peretele foliculului se rupe iar ovocitul este captat de trompele uterine unde va putea fi fecundat.

Faza luteală sau post-ovulară

Corpul galben, format de folicul si care a contribuit la ovulatie, degenereaza si moare pentru a lasa locul unui alt folicul luna urmatoare.


Te afli deci în săptămână menstruației (faza foliculară). În timpul ciclului precedent, uterul tău s-a pregătit pentru sarcină, îngroșându-se. În acest timp, unul din ovare a eliberat un ovul. Dacă acesta nu este fecundat, ovarele produc un hormon care determină desprinderea mucoasei uterine și scurgerea sângelui. Este ceea ce numim menstruație.

Sarcina săptămâna 2

Sarcina săptămâna 2 Te afli tot în faza foliculară, înaintea ovulației, ceea ce înseamnă că încă nu ești însărcinată!

Pe măsură ce faza foliculară se apropie de sfârșit, hipofiza produce doi hormoni: FSH (hormon stimulator folicular) și LH (hormon luteinizant).

Sub efectul FSH, mai mulți foliculi încep să se dezvolte în ovare. Unul din acești foliculi conține un ovocit, care se maturizează sub efectul FSH și LH. Atunci când nivelul de estrogen ajunge la un anumit nivel, se atinge valoarea maximă de LH. Ovocitul este complet maturizat și ovulația poate avea loc la sfârșitul acestei săptămâni.

Dacă iți măsori temperatura matinală, vei observa o scădere bruscă a acesteia, urmată de o creștere semnificativă, care anunță ovulația.

Sarcina săptămâna 3

Sarcina săptămâna 3 Aceasta este prima săptămână în care te poți numi însărcinată!

După producerea ovulației, ovulul își începe călătoria de la trompa lui Fallopio (trompa uterină) spre uter. Ovulul poate fi fecundat timp de aproximativ 24 ore după ovulație, iar spermatozoizii au o durată de viața de 48 ore. Femeia este fertilă 3 zile pe lună.

Dacă are loc fecundația, cromozomii mamei și ai tatălui se amestecă și formează cromozomii bebelușului. Sexul copilului este determinat de cromozomii tatălui.

După 30 de ore de la fertilizare ovulul se divide în două, apoi în patru, opt și continuă până când ajunge un grup de celule numit morulă în momentul în care ajunge în uter. Apoi morula se golește și se umple de lichid, moment în care se numește blastocist.

După fecundație, organismul femeii începe să producă hCG (hormon corionic gonadotrofic).

Încă de acum trebuie să ai grijă la alimentație: crește aportul de proteine și calciu consumând lactate, carne, ouă, legume și verdețuri. Nu uita de acidul folic.

Sarcina multiplă (gemeni, tripleți, etc.)

În general, ovarele produc un singur ovul. Uneori, două ovule sunt eliberate și pot fi fecundate de doi spermatozoizi diferiți. Fiecare fetus se va forma separat, în propriul lui sac ovular. Acești gemeni pot fi de sex diferit și sunt numiți gemeni falși (sau dizigoti).

Gemenii adevărați (homozigoți) provin din fecundarea unui singur ovul de către un singur spermatozoid, proces care duce la formează unui singur zigot. Fetușii se formează în aceeași placentă și în același sac ovular.

Sarcina săptămâna 4

Sarcina săptămâna 4 După fecundație, începe diviziunea celulară. Ovul fecundat are nevoie de 4 zile pentru a ajunge în uter, unde se va implanta în mucoasa uterină (nidație).

Viitorul copil este în această săptămână în stadiul de blastocist - faza inițială de dezvoltare (între 5 și 7 zile). Blastocistul - nu mai mare decât o sămânță de mac - este format din trei straturi:
  • un înveliș extern (ectoderm), din care provin tegumentele și sistemul nervos
  • o foița mijlocie (mezoderm) din care se vor forma sistemul osos, muscular și organele genitale
  • un strat interior (endoderm) din care provin aparatul digestiv și cel respirator.

La sfârșitul primei săptămâni de sarcină (a patra saptămână de amenoree) organismul începe să producă beta-hCG (beta hormon corionic gonadotrofic), care ajută la menținerea mucoasei uterine și transmite ovarului semnale pentru a înceta producția lunară de ovule.

Unele femei pot prezenta simptome premenstruale, eventual o ușoară sângerare ce poate fi confundată cu menstruația.

Începând de acum și până în săptămâna 10 se vor forma toate organele bebelușului și unele dintre ele chiar vor începe să funcționeze. Prin urmare, în această etapă embrionul este cel mai vulnerabil în fața factorilor externi care îi pot influența dezvoltarea.

Sarcina săptămâna 5

Sarcina săptămâna 5

Mama

Pentru femeile care nu și-au programat sarcina, întârzierea menstruației devine evidentă.

Este momentul să cumperi un test de sarcină, căci nivelul de hormon beta-hCG este destul de ridicat pentru a putea fi detectat. Testul se face dimineață - momentul zilei în care hormonul este cel mai concentrat. Dacă rezultatul testului este pozitiv, programează cat mai repede un consult ginecologic; este momentul să fii luată în evidența medicului.

Apar și primele semne de sarcină:
  • grețuri matinale
  • nevoia frecventă de urinare
  • pierderea apetitului, sau dimpotrivă, apetit exagerat
  • oboseală
  • sâni dureroși
  • chiar pierderi de sânge.

Sarcina nu decurge identic la toate femeile: unele sunt puternic afectate de aceste semne, în timp ce altele se simt foarte bine.

Copilul

Începând cu această săptămână, oul (zigotul) devine embrion, stadiu care durează 8 săptămâni de sarcină (10 săptămâni de amenoree), după care vom vorbim de fetus. Embrionul se implantează în mucoasa uterină, iar volumul sau se dubleaza. Inima începe să bată, chiar dacă nu este complet formată.

În săptămâna a 5-a, embrionul crește de la 0,2 mm la 2,5 mm, iar sacul gestațional are 10-13 mm.

Sfaturi

A sosit momentul să faci un test de sarcină. Acestea pot fi cumpărate din farmacii și sunt sigure în proporție de 99%. Pentru a fi sigură, poți completa aceste test cu analize ale sângelui, dar cel mai bine ar fi să mergi la un examen ginecologic pentru o confirmare a rezultatului.

Renunță la alcool și lasă pe altcineva să curețe litiera pisicii! Totodată ai grijă la alimentație: nu consuma lactate și carne neprocesate termic, iar legumele și fructele trebuie să fie bine spălate înainte de consum.

Sarcina săptămâna 6

Sarcina săptămâna 6

Mama

Sânii continuă să crească (spre bucuria viitorului tătic!), starea de oboseală te lovește din plin, iar grețurile matinale devin o obișnuință în primul trimestru (stările de greață pot interveni în oricare alt moment al zilei). Unele femei sunt mai sensibile, în timp ce altele nu sunt deloc afectate.

O „mică” depresie își face apariția; este perfect normal - ești prinsă între sentimente contradictorii, între bucurie și angoasă. Nu este deloc ușor să te obișnuiești cu ideea că vei fi mamă!

Copilul

Inima începe să pompeze sânge, iar celelalte organe sunt în dezvoltare. Frecvența cardiacă este de 100-160 bătăi pe minut - aproape dublu față de inima unui adult.

În această săptămână îi poți auzi pentru prima dată bătăile inimii, în timpul ecografiei intravaginale.

În a 26-a zi de sarcină, mâinile apar sub forma unor mugurași, iar două zile mai târziu, apar mugurii din care se vor dezvolta picioarele. La rândul lor, ochii și urechile încep să se dezvolte.

La 28 zile de existență, embrionul măsoară aproximativ 2-5 mm, iar sacul gestațional are 17-20 mm.

Sfaturi

Evită contactul cu substanțele chimice și vaporii toxici. Lasa pe altcineva să curețe aragazul!

Data actualizare: 16-06-2014 | creare: 02-02-2007 | Vizite: 130800
©

Articol revizuit de către: coautor: Airinei Camelia

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sarcina săptămâna 3
  • Sarcina săptămâna 4
  • Sarcina săptămâna 5
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum