Săptămâna Nobel debutează luni cu atribuirea premiului pentru medicină

Data publicarii: 02-10-2017

Tradiţionalele anunţuri prin care sunt comunicate în fiecare an numele laureaţilor premiilor Nobel vor fi făcute începând de luni la Stockholm, odată cu atribuirea premiului pentru fiziologie sau medicină, informează DPA.

Anunţul de luni va fi făcut de un reprezentant al comitetului Nobel, la Institutul Karolinska din Stockholm, cel mai devreme la ora locală 11.30 (12.30 ora României, n.r.).

Laureaţii premiilor Nobel pentru medicină, fizică, chimie şi pace vor fi anunţaţi în această săptămână, în zilele de luni, marţi, miercuri şi vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi atribuit săptămâna viitoare, pe 9 octombrie.

Academia Suedeză nu a comunicat deocamdată data la care va fi anunţat premiul Nobel pentru literatură. În mod tradiţional, acest premiu este atribuit într-o zi de joi, ceea ce înseamnă că în 2017 trofeul ar putea fi anunţat fie în această săptămână, pe 5 octombrie, fie săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

Cu excepţia premiului Nobel pentru economie, înfiinţat în 1968 de Banca Centrală Suedeză, celelalte premii sunt atribuite de Fundaţia Nobel din redevenţele generate de fondul creat de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

Fundaţia Nobel a anunţat săptămâna trecută că recompensa financiară pe care o vor primi laureaţii de anul acesta va fi cu un milion de coroane suedeze mai mare faţă de suma de anul trecut. Astfel, fiecare premiu Nobel din 2017 va fi însoţit de un cec de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

În 2012, recompensa financiară a fost diminuată cu 20%, la 8 milioane de coroane (839.000 euro), de la 10 milioane de coroane ce erau acordate în fiecare an începând din 2001, fiind vorba despre ''o măsură necesară pentru a evita punerea în pericol a capitalului (Fundaţiei) pe termen lung'', în contextul crizei financiare, a precizat Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Nobel.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină a fost atribuit pentru prima dată în 1901.

În 2016, cercetătorul japonez Yoshinori Ohsumi a fost recompensat pentru descoperirea mecanismelor de autofagie, un proces fundamental pentru descompunerea şi reciclarea compuşilor celulari inutili sau disfuncţionali. Acest proces este implicat în mai multe maladii, inclusiv cancer şi boli neurologice.

Potrivit tradiţiei, premiile Nobel vor fi înmânate ca în fiecare an în timpul unui banchet oficial ce va avea loc pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.
Sursa: Agerpres, 02-10-2017, Vizualizari 59
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK