Sapte medici pusi sub acuzare in scandalul hormonilor de crestere

Data publicării: 11-02-2008

Dupa 16 ani de anchete in cazul scandalului iscat de tratamentul letal cu cu hormoni de crestere, care a provocat moartea a 111 persoane, tratate in copilarie cu acest hormon, au fost pusi acum sub acuzare in Franta sapte medici.
Laurence este una din cei 250 de reclamanti secundari civili din cadrul procesului in care se judeca cazul celor 111 persoane decedate in urma tratamentului cu hormoni de crestere, extrasi din hipofize umane. Sotul ei, Christophe, a decedat in martie 2005 in urma contractarii maladiei Creutzfeld-Jakob. Acesta fusese tratat in anii 80, impreuna cu alti 1700 de copii care sufereau de tulburari de crestere, cu hormoni hipofizari umani. Simptomele maladiei letale Creutzfeld-Jakob, care duce la modificari cerebrale, s-au manifestat ulterior prin tulburari de echilibru si probleme de coordonare a miscarilor.
Laurence nu-si doreste de la justitie decat ca unul sau altul din cei acuzati sa-si recunoasca vina. Ceea ce simte ea si celelalte rude ale celor 111 decedati nu este decat ura fata de cei sapte responsabili, acuzati printre altele de neglijenta si nerespectarea regulilor elementare de igiena. Celor afectati le-a fost ascuns ani de zile faptul ca au fost tratati intre 1980 si 1989 cu hormoni infestati partial cu prioni (o albumina anormala), tratament care, dupa o perioada de incubatie care poate dura pana la 40 de ani, poate declansa maladia Creutzfeld-Jakob. Din acest motiv, supravietuitorii carora le-a fost injectat hormonul de crestere traiesc si acum cu teama declansarii acestei maladii, pana acum incurabile.
Din punct de vedere al acuzatilor, tragedia se datoreaza cunostintelor medicale insuficiente de la data respectiva insa aceasta nu explica nicidecum faptul ca 58 la suta din cazurile de Creutzfeld-Jakob din lume apar tocmai in Franta. Asociatia "France-Hypophyse" avea atunci monopolul procurarii de hipofize si al producerii de medicamente, in colaborare cu un laborator al institutului Pasteur si se ocupa totodata de prescrierea tratamentelor cu hormoni, pentru depozitarea si vinderea lor responsabila fiind farmacia centrala a spitalelor pariziene.
Procedura de recoltare a hipofizelor era una desprinsa parca din alte vremuri. Niste amatori in domeniu recoltau de la morti glandele pituitare contra unui "bacsis", punandu-le laolalta fara dezinfectare sau sterilizare. Dat fiind ca "materia prima" lipsea din Franta s-a recurs la importul de glande hipofize din Bulgaria. Abia dupa ce au aparut primele victime, in 1985, iar pericolele au devenit cunoscute, Franta a dispus dezinfectarea chimica a hipofizelor prelevate, dupa metoda recomandata de profesorul Luc Montaigner, codescoperitorul HIV. Stocurile potential contaminate, aflate inca la dispozitie, au fost insa folosite in continuare pana in 1989.
Profesorul Jean-Claude Job, pe atunci presedinte al asociatiei "France Hypophyse", asigura pacientii in momentul aparitiei suspiciunii de boala ca hormonii din Franta "sunt cei mai buni din lume". Acest mod arogant de a reactiona la criticile si sfaturile din afara este si motivul pentru care un intreg sistem medical se afla acum pe banca acuzarii.
11-02-2008, Vizualizari 532
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.