Sarcina și răceala

©

Autor:

Sarcina și răceala

Având în vedere faptul că răcelile sunt probleme foarte comune, nu ar trebui să vă surprindă dacă răciți în timpul sarcinii. Singura diferență este că, atunci când sunteți însărcinată, tratarea unor simple probleme respiratorii devine mult mai complexă. În fond, intervine și responsabilitatea menținerii sănătății fătului, poate cel mai important aspect de luat în considerare atunci când organismul are de a face cu o răceală neplăcută. Întrucât acest subiect este extrem de important, vă propunem așadar o discuție în ceea ce privește simptomele și tratamentul răcelilor în timpul sarcinii. (1)


Simptomele răcelii

În general, răceala și tusea nu sunt considerate afecțiuni severe. Desigur că ele pot deveni destul de neplăcute, distrugând echilibrul organismului uman, însă ele nu reprezintă un real risc pentru sănătatea dumneavoastră sau a fătului. Totuși, dacă experimentați simptome de răceala mai mult de două, trei zile, dacă resimțiți febră, dureri mari în gât sau dacă pur și simplu vă îngrijorează faptul că ceea ce experimentați este anormal, este cazul să consultați sfatul medicului dumneavoastră. Trebuie să știți că gripa este mult mai gravă decât o răceală obișnuită, mai ales în timpul sarcinii, având simptome mult mai severe.

Infecția sinusurilor este destul de comună în timpul sarcinii din cauza creșterii frecvenței congestiilor nazale, iar tratarea unei astfel de probleme ar putea necesita administrarea de antibiotice. În aceeași măsură, femeile diagnosticate cu astm trebuie să acorde mai multă atenție respirației, iar în cazul în care experimentează dificultăți este necesar să se adreseze medicului numaidecât.

În cazul în care vă confruntați cu o tuse severă, trebuie să știți că fătul este în siguranță în uter - nu există riscul de avort spontan sau de a intra în travaliu din cauza tusei puternice. Totuși, un aspect foarte comun în caz de răceală în timpul sarcinii este imposibilitatea controlării vezicii urinare. Probabil cele mai bune soluții pentru ameliorarea acestei probleme este mărirea frecvenței golirii vezicii și efectuarea exercițiilor Kegel.

 

Tratamentul răcelii în timpul sarcinii

Răceala este de regulă cauzată de contactul cu anumite virusuri. Tratamentul medicamentos poate ajuta la ameliorarea simptomelor, îmbunătățind și starea de spirit, însă ele nu au capacitatea de a accelera procesul de însănătoșire totală. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesară administrarea unor suplimente care să ajute organismul să se vindece mai rapid. Iată câteva trucuri bine de luat în seamă în cazul unei răceli în timpul sarcinii:

 

  • Ceaiul de Echinaceea: Studii recente arată că folosirea suplimentelor pe fază de echinaceea în primul trimestru de sarcină nu are efecte negative asupra fătului. În mod normal, echinaceea nu este interzisă în timpul sarcinii. Însă dacă totuși aveți îndoieli, consultați sfatul medicului dumneavoastră.
  • Vitamina C: Administrarea de Vitamina C este benefică în orice moment al vieții, cu atât mai mult în timpul sarcinii. Vitamina C ajută cu succes la creșterea imunității organisului, aspect absolut necesar pentru a preveni răceala și gripa.
  • Soluțiile saline: Pentru congestiile nazale este indicat să folosiți picături de soluții saline pe care le puteți găsi la farmacie sau le puteți prepara acasă folosind un sfert de linguriță de sare dizolvată în 8 mililitri de apă.
  • Lichidele: Pentru a ajuta la subțierea secrețiilor, dar și pentru buna hidratare a organismului este indicat să consumați cât mai multe lichide. Supele și ceaiurile calde sunt cele mai bune în caz de răceală.
  • Odihna: În timpul sarcinii, odihna este imperioasă
  • Un alt truc ar fi folosirea unui număr mai mare de perne în timpul somnului, pentru a facilita îmbunătățirea repirației. În aceeași măsură, aromaterapia ar putea constitui o soluție bună pentru relaxare, dar și pentru decongestionarea căilor respiratorii. Încercați să folosiți uleiuri esențiale de eucalipt, mentă, pin sau salvie.

 

Răcelile sunt de regulă cauzate de rinoviroze, practic de contactul cu anumite virusuri. Există circa 200 de astfel de virusuri cauzatoare de răceală și un număr nelimitat de virusuri cauzatoare de gripă (majoritatea suferă mutații în permaneță). Trebuie să știți că în timpul răcelii, sistemul imunitar este afectat, însă trebuie să luați în considerare faptul că în timpul sarcinii, imunitatea organismului dumneavoastră este deja afectată, motiv pentru care puteți deveni mult mai vulnerabilă la răceli. În acest sens, unii medici recomandă vaccinarea înainte de sezonul virozelor. Totuși, dacă aveți neclarități sau îndoieli cu privire la vaccinare, vă recomandăm să luați legătura cu mediul dumneavoastră pentru a stabili cea mai bună soluție. (2)

 

Prevenția răcelii în timpul sarcinii

Desigur că cea mai bună metodă de a lupta cu răceala este prevenția. Pentru ca ține simptomele neplăcute departe de noi, putem apela la o varitate de trucuri. Pentru început, gargara ar putea fi o bună soluție. Puteți folosi aceeași soluție salină descrisă mai sus pentru gargară de 4 ori pe zi. O altă soluție bună ar putea fi efectuarea de dușuri fierbinți înainte de culcare, dar și adecvarea îmbrăcămintei la condițiile atmosferice. Încercați să consumați cât mai multe alimente cunoscute pentru proprietățile lor benefice.

  • Bananele și orezul ajută la echilibrarea florei intestinale și la ameliorarea simptomelor diareei caracteristică multor tipuri de răceală
  • Ardeii grași care conțin o cantitate foarte mare de Vitamina C
  • Afinele sunt și ele surse foarte bogate de Vitamina C, dar și de aspirină naturală, fapt ce ar putea ajuta la scăderea temperaturii
  • Morcovii foarte bogați în beta-caroten

Merișoarele pot ajuta la prevenirea infecțiilot urinare prin impiedicarea bacteriilor sa se acumuleze în vezica urinarăCeapa are și ea un rol foarte important in a ajuta organismul să se protejeze împotriva infecțiilor

Muștarul poate ajuta la decongestionarea căilor respiratorii

Ceaiul negru și ceaiul verde conțin o fitochimicală cunoscutp pentru efectele sale antibiotice și anti-diareice.

 

Răceala în timpul sarcinii poate deveni un adevărat impediment, mai ales când sarcina este deja una problematică prin multitudinea de simptome neplăcute. Totuși dacă vă confruntați cu astfel de probleme în timpul sarcinii încercați să găsiți în primă instanță să rezolvați problema într-o manieră simplă, în confortul casei folosind cât mai multe remedii naturale. Important este să nu vă alarmați și să luați în calcul importanța sănătății copilului. Dacă există unele aspecte care vă îngrijorează, vă recomandă cu căldură să mergeți la medicul dumneavoastră pentru a avea parte de tratament și consiliere de specialitate. (3)


Data actualizare: 22-05-2014 | creare: 04-12-2013 | Vizite: 51816
Bibliografie
(1) Cold And Flu symptoms during pregnancy :https://www.babymed.com/pregnancy-symptoms/cold-and-flu-symptoms-pregnancy#sthash.lbW4laqs.dpuf
(2) Pregnancy Health-What to do if you get colds and flu : https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/if-you-get-sick/colds-and-flu.aspx
(3) Twelve tips to prevent colds during pregnancy: https://www.webmd.com/cold-and-flu/12-tips-prevent-colds-flu-1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Menstruația peste sarcină
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  •