Sase focare active de rabie in judetul Harghita

Data publicării: 26-03-2008

Autoritatile harghitene considera ca reducerea numarului de vulpi prin organizarea unor vanatori ar putea fi principala masura pentru prevenirea raspandirii rabiei, dar ea este contestata de padurari, transmite ROMPRES.
Reprezentantii Prefecturii Harghita, ai Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si primarii sau viceprimarii din localitatile aflate in carantina s-au intalnit, miercuri, la Miercurea Ciuc, pentru a elabora un plan de masuri pentru prevenirea raspandirii rabiei.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Harghita, dr. Marosfoi Levente, a spus ca in prezent, in judet se afla sase focare active de turbare, dar mai exista doua suspiciuni care urmeaza sa fie confirmate sau infirmate in zilele urmatoare. Veterinarii, dar si reprezentantii primariilor, sunt de parere ca vanatoarea organizata in zonele cu probleme, pentru reducerea numarului de vulpi, ar putea fi principala masura pentru raspandirea bolii.
Directorul Directiei Silvice Harghita, Catalin Mutica, este de parere, insa, ca organizarea de vanatori tintite ar raspandi si mai mult virusul.
Veterinarii au mai propus ca primariile sa se implice mai mult in capturarea cainilor fara stapan, care pot contacta si raspandi turbarea.
Reprezentantii Primariei Lazarea, unde exista un focar de rabie, au avertizat ca in maximum doua saptamani, turmele de oi, insotite de caini ciobanesti, vor merge la pascut si exista riscul ca boala sa fie contactata si de animalele domestice.
Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Szoke Domokos, oras aflat in carantina din cauza unei vulpi turbate, a facut apel la cetateni sa nu mai impiedice capturarea cainilor vagabonzi, pentru ca este vorba despre viata oamenilor.
"Ne lovim de impotrivirea cetatenilor care, dupa ce cainele este adormit cu tranchilizant, il iau si il duc in bloc", a spus Szoke Domokos.
Evaluarile facute de padurari arata ca doar pe fondurile de vanatoare ale Directiei Silvice, care reprezinta doar o treime din totalul judetului, traiau, anul trecut, 270 de vulpi. Silvicultorii sunt de parere ca in padurile harghitene se afla, in total, aproximativ 1.000 de vulpi.
26-03-2008, Vizualizari 447
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.