Satu Mare: Aparatură de 10.000 de euro, donată Neonatologiei de către Salvaţi Copiii

Data publicării: 21-02-2018

Un monitor cu funcţii vitale şi o unitate de fototerapie, în valoare de 10.000 de euro, au fost donate secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, managerul instituţiei, Adrian Marc.

Preşedintele executiv al Asociaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că banii au provenit din donaţii făcute către asociaţie, în total, fiind donate către maternităţi aparate în valoare de trei milioane euro, care au ajutat la supravieţuirea a 34.000 de nou născuţi, la nivel naţional.

"Am fost prima dată în 2014, cu un incubator, acum am ajuns cu unitatea de fototerapie şi monitorul pentru funcţii vitale în valoare de 10.000 de euro. Din 2012 până acum, am considerat că reducerea mortalităţii infantile este o prioritate pentru România şi ne-am implicat foarte mult atât în echiparea maternităţilor şi secţiilor de nou născuţi cât şi de programe socio-medicale în zonele rurale, pentru că o altă cauză a mortalităţii infantile, pe lângă prematuriatate este şi lipsa controlului sarcinii, lipsa educaţiei şi sărăcia extinsă care în mediul rural se resimte foarte tare. (...) Anul trecut, au fost 1888 de naşteri, dintre care 170 de copii s-au născut prematur. E o maternitate de grad doi, cu o rată destul de mare de copii care se nasc prematur. În judeţul Satu Mare rata mortalităţii este de destul de mare comparativ cu media naţională, de 11,5 la mie, faţă de 7,3 la mie cât este acum rata mortalităţii la nivel naţional", a declarat Gabriela Alexandrescu.

Şeful secţiei Neonatologie, Zita Panna Luczki, a declarat că, doar în ultimele 24 de ore, au fost născuţi doi copii prematur, iar aceste aparate sunt folosite în fiecare zi.

"Ceea ce este realitate este că în ultimele 24 de ore în maternitatea noastră au fost 11 naşteri, din care trei au fost mame minore, cu niciun control în timpul sarcinii, şi doi copii născuţi prematur. În ultimii ani, am beneficiat de ajutorul acestei organizaţii, Salvaţi Copiii, care a venit să completeze dotarea secţiei noastre iniţial cu un incubator performant, iar acum a doua oară, cu acest monitor de funcţii vitale şi un sistem special de fototerapie. Monitorul de funcţii vitale îl folosim zilnic la monitorizarea bebeluşilor care sunt internaţi în compartimentul de terapie intensivă neonatală, iar lampa de fototerapie se foloseşte în tratamentul icterului neonatal. Acest sistem este unul special, în formă de tunel, datorită căruia se poate reduce foarte mult timpul de tratament crescând astfel eficacitatea lui, confortul pacientului şi scăzând durata de spitalizare. Acest sistem este unul dintre puţinele existente în ţară", a declarat Zita Panna Luczki.
Sursa: Agerpres, 21-02-2018, Vizualizari 186
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.