Scăderea greutăţii corporale prin bypass gastric, asociată cu o reducere cu 46% a riscului de insuficienţă cardică (studiu)

Data publicarii: 17-03-2017

Persoanele obeze care trec printr-o intervenţie de chirurgie bariatrică în vederea scăderii ponderale îşi reduc la jumătate riscul de apariţie a insuficienţei cardiace în comparaţie cu cele care îşi schimbă stilul de viaţă pentru a scăpa de kilogramele în plus, sugerează un studiu realizat recent de o echipă de cercetători din Suedia, informează joi Reuters.

Oamenii de ştiinţă s-au arătat ''surprinşi'' de diferenţa observată în ceea ce priveşte riscul de insuficienţă cardiacă între cele două grupuri, al pacienţilor care au trecut printr-o intervenţie de chirurgie bariatrică în vederea scăderii ponderale şi al celor care au scăzut din greutate modificându-şi stilul de viaţă. ''Am fost surprinşi de diferenţa mare în ceea ce priveşte incidenţa insuficienţei cardiace între cele două grupuri'', a declarat conducătorul studiului, dr. Johan Sundstrom de la Universitatea Uppsala.

Cercetătorii susţin că motivul apariţiei acestei diferenţe semnificative ar fi reprezentat de faptul că pacienţii care au suferit o operaţie de bypass gastric au manifestat un risc mai mic de insuficienţă cardiacă pentru că au pierdut mai mult din greutate în comparaţie cu cei care au slăbit fără a apela la metode chirurgicale. Pacienţii care suferiseră un bypass gastric au pierdut din greutate într-un an, în medie, cu 18,8 kg (41.4 lb) şi 22,6 kg după doi ani de la operaţie în comparaţie cu persoanele care s-au bazat pe schimbarea alimentaţiei şi exerciţii fizice pentru a slăbi.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, echipa de cercetători a examinat date prelevate de la 25.805 persoane obeze care suferiseră un bypass gastric - intervenţie ce constă în micşorarea dimensiunilor stomacului până la mărimea unei nuci - şi de la 13.701 pacienţi care au urmat o dietă săracă în calorii.

Cei aproape 40.000 de subiecţi incluşi în studiu aveau o vârstă de circa 41 de ani la începutul cercetării. După ce jumătate dintre aceste persoane au fost monitorizate timp de cel puţin patru ani, s-a observat că cei care trecuseră printr-o intervenţie de chirurgie bariatrică aveau un risc cu 46% mai mic de a dezvolta insuficienţă cardiacă.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au aflat că pierderea a 10 kilograme prin oricare dintre aceste mijloace contribuie la o scădere cu 23% a riscului de insuficienţă cardiacă.

Cercetări anterioare au demonstrat o legătură între obezitate şi insuficienţa cardiacă.

''Scăderea greutăţii poate proteja funcţia cardiacă prin reducerea efortului inimii'', a explicat Sundstrom.

Studiul a fost publicat în jurnalul ''Circulation''.
Sursa: Agerpres, 17-03-2017, Vizualizari 81
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK