Scandalul fipronilului cuprinde tot mai multe ţări

Data publicarii: 08-08-2017

Scandalul fipronilului s-a extins în Franţa şi Marea Britanie după livrarea de ouă contaminate cu acest insecticid din Olanda, unde milioane de găini ar putea fi sacrificate, transmite luni France Presse.

Fipronilul este un ingredient obişnuit în produsele veterinare împotriva puricilor, păduchilor şi căpuşelor. Produsul poate afecta ficatul, glanda tiroidă şi rinichii dacă este consumat în cantităţi mari şi este considerat ''moderat toxic'' pentru om de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Însă este strict interzis la animalele destinate consumului uman.

Amploarea scandalului a ieşit la lumină săptămâna trecută în Olanda, unde au fost închise temporar până la 180 de ferme şi au fost ordonate retrageri masive de ouă când nivelul de fipronil - o moleculă utilizată pentru eradicarea păduchilor la păsări - a ajuns să depăşească uneori pragurile permise pe scară largă de regulamentele europene.

Criza s-a răspândit apoi în Germania, Elveţia şi Suedia, unde milioane de ouă provenind din Olanda - care are aproape 50 de milioane de găini outoare - au fost retrase şi distruse.

Luni, Autoritatea britanică pentru Siguranţa Alimentară a recunoscut este în derulare o investigaţie în regim de urgenţă cu privire la distribuirea de ouă contaminate în Marea Britanie.

De asemenea, loturi de ouă contaminate din Olanda au fost livrate în iulie unor companii de prelucrare a produselor alimentare situate în vestul Franţei, a declarat şi Ministerul francez al Agriculturii. Şi în această ţară se fac anchete la aceste stabilimente pentru a evalua situaţia (produsele vizate şi destinaţia acestora) şi a bloca produsele incriminate după efectuarea analizelor.

Unii fermieri olandezi afectaţi de această criză au început să sacrifice păsările. Mai mult de 300.000 de păsări au fost deja sacrificate, conform organizaţiei olandeze agricole LTO, şi mai multe milioane de găini ouătoare ar putea avea aceeaşi soartă dacă crescătorii consideră că nu mai este profitabil să le ţină în viaţă, în lipsa unor pieţe de desfacere pentru ouă.

În supermarketurile olandeze, rafturile pentru ouă sunt goale după retragerile masive din ultimele zile. Guvernul de la Haga a promis un plan de ajutor de urgenţă, în timp ce sectorul estimează deja pierderile la ''mai multe milioane de euro''.

Reprezentanţi ai fermelor afectate din Olanda, Belgia şi Saxonia Inferioară (vestul Germaniei) au anunţat deja că vor cere despăgubiri odată ce responsabilităţile vor fi stabilite în mod clar.

Ei pretind că au folosit serviciile companiei olandeze specializate în dezinfectarea fermelor ChickFriend, suspectată de a fi utilizat în mod fraudulos fipronil într-un produs de combatere a dăunătorilor vândut sub numele de 16 DEGA.

Anchete penale sunt în curs de desfăşurare în Olanda şi în Belgia. După cum scrie AFP, acestea ar viza şi furnizorul belgian Poultry-Vision, care a achiziţionat cantităţi mari de fipronil din România, potrivit presei.

În Saxonia Inferioară, a fost deschisă o anchetă preliminară împotriva ''responsabililor'' mai multor ferme ''unde testele ouălor au fost pozitive la fipronil'', pentru încălcarea legii cu privire la produsele alimentare.

În Belgia, 51 de crescătorii suspectate de a fi contaminate erau încă blocate luni.

Sâmbătă, Agenţia federală belgiană pentru securitatea lanţului alimentar (Afska) a recunoscut că ştia din luna iunie că există o ''problemă cu fipronilul în sectorul avicol'', dar Belgia a informat ţările vecine printr-un sistem de alertă european abia la 20 iulie. Afska a explicat această discreţie prin faptul că a vrut să respecte ''secretul anchetei''.

În faţa criticilor, mai ales a autorităţilor din Germania, unde milioane de ouă contaminate au fost găsite în toate cele 16 landuri, cu excepţia Saxoniei, ministrul belgian al agriculturii, Denis Ducarme, a cerut agenţiei un ''raport detaliat'' şi a promis transparenţă totală.
Sursa: Agerpres, 08-08-2017, Vizualizari 29
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK