Schizofrenia începe înainte de naștere?

©

Autor:

Schizofrenia începe înainte de naștere?
Noile cercetări despre schizofrenie susțin că persoanele care au această boală prezintă încă de la naștere modificări la nivelul creierului. Descoperirea pune în evidență rolul factorului genetic în schizofrenie, boală cu modificări cerebrale ireversibile și care se manifestă prin episoade de halucinații.

De mult timp, schizofrenia a reprezentat un subiect de dezbatere în ceea ce privește modalitatea de apariție. Deși s-a arătat că abuzul în copilărie este corelat cu un risc crescut, există 108 gene implicate în dezvoltarea schizofreniei.

Recoltarea de probe biologie în schizofrenie este dificilă din cauză că țesutul cerebral nu este disponibil în cele mai multe cazuri. Cercetătorii din New York au recoltat celule din piele de la 14 persoane cu schizofrenie și le-au transformat în celule stem, iar apoi în celule nervoase.

Ei au descoperit că aceste celule nervoase aveau niveluri mai scăzute de mir-9 decât celulele persoanelor fără schizofrenie. Molecula mir-9 poate modifica activitatea anumitor gene, fiind implicată în dezvoltarea neuronală la făt.
Alte experimente au demonstrat că mir-9 poate afecta migrarea neuronală, de la locul unde se formează neuronii până în straturile externe ale creierului.

Celulele nervoase ale persoanelor cu schizofrenie nu pot migra la fel de departe precum cele normale. Totuși, atunci când cercetătorii au crescut în mod artificial nivelurile de mir-9, acestea au reușit să ajungă în straturile externe ale creierului.

La persoanele cu schizofrenie, simptomele apar în perioada adolescenței sau în jurul vârstei de 20 de ani, posibil în urma unui eveniment declanșator ce apare în procesul normal de maturizare a creierului în adolescență. Cercetătorii sunt de părere că acest eveniment este corelat cu probleme care încep din timpul vieții intrauterine, dar care se mențin silențioase pe perioada copilăriei.

Descoperirea sugerează că anumite modificări genetice pot reduce nivelurile moleculei mir-9, determinând probleme de migrare sau dezvoltare neuronală.

Cercetătorii din Danemarca susțin că schizofrenia ar fi moștenită în proporție de 80%, astfel că persoanele cu modificări genetice severe pot dezvolta această boală în absența factorilor de mediu. Pe de altă parte, persoanele cu variante genetice acceptabile pot rămâne sănătoase, boala declanșându-se doar în urma unor evenimente traumatice.

Sursa: New Scientist

Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 25-04-2016 | Vizite: 11051
Bibliografie
The foundations of schizophrenia may be laid down in the womb, link: https://www.newscientist.com/article/2085432-the-foundations-of-schizophrenia-may-be-laid-down-in-the-womb/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Frații persoanelor cu schizofrenie au un risc mai mare pentru același diagnostic
  • Schizofrenia
  • Mutațiile genetice care cresc riscul de schizofrenie
  •