Schizofrenia - spre o diagnosticare timpurie a bolii

Data publicării: 12-06-2007

Asa cum se stie, schizofrenia, este o boala mentala foarte grava, ale carei cauze nu sunt inca in totalitate elucidate. Cu ajutorul unui tratament medicamentos se poate obtine reducerea simptomelor, uneori se reuseste chiar si o vindecare aproape totala. In cadrul cercetarilor stiintifice au fost inregistrate unele progrese in ultimii ani in ceea ce priveste abordarea bolii.
    Potrivit dr. Szabolcs Keri, de la Universitatea Semmelweis din Budapesta, in cazul bolnavilor de schizofrenie nu functioneaza normal sistemul de filtrare care face selectia din cantitatea enorma de informatii cu care suntem bombardati permanent. In concluzie, in sistemul nostru nervos patrund mult prea multe informatii, determinand o supraincarcare a sistemului, iar din acest motiv, in cazul persoanelor bolnave, apar perceptii eronate si tulburari de gandire.
    Modul deformat de a gandi, care reprezinta un simptom caracteristic al schizofreniei, nu apare inca intr-o forma concreta, bine definita in perioada incipienta a bolii. Bolnavii de schizofrenie vorbesc despre schimbarea lumii din jurul lor, devin oarecum ciudati, nesiguri pe ei, au iluzii vizuale, pe care incearca sa le interpreteze intr-un anume fel. Iar o parte din ideile lor gresite iese la suprafata prin acest proces de interpretare secundara. Bolnavii de schizofrenie vad in mod diferit lumea din jurul lor si incearca sa explice aceasta perceptie ciudata a lumii prin existenta unor fiinte extraterestre, prin existenta unor spirite si prin alte lucruri bizare pentru oamenii sanatosi.
    Plangerile lor privind aparitia unor senzatii ciudate se intalnesc cel mai adesea in perioada initiala a bolii, care consta in faptul ca pacientii au senzatia ca au de-a face cu prea multe excitatii. Se simt atacati din toate partile de excitatii si nu reusesc sa faca fata acestora. Formele lucrurilor din fata lor devin deosebit de acute si sunt vazute in mod deformat. Sunetele, tonalitatile li se pot parea prea puternice. Foarte adesea apar tulburari in felul de a percepe miscarile. Bolnavii nu sunt in stare sa perceapa in forma lor globala lucrurile. De pilda, pe un drum pavat cu placi patrate, schizofrenicii pot percepe anumite forme pe care un om sanatos nu le vede. In mintea celor bolnavi de schizofrenie, expresia fetei oamenilor se reflecta altfel decat in cazul oamenilor sanatosi.
    Tulburarile in prelucrarea informatiilor, in special ale sistemului de filtrare a acestor informatii pot fi masurate in mod obiectiv prin teste care pot transforma in cifre fenomenele  respective. Cu ajutorul acestor teste, chiar si procedura terapeutica poate fi urmarita in mod obiectiv si poate permite diagnosticarea timpurie a bolii. In cercetarile stiintifice internationale ale bolii, s-au inregistrat progrese importante tocmai in aceasta directie. Nu exista inca o asemenea metoda, dar acesta este obiectivul final al cercetarilor. Iar daca prin aceste procedee de testare a modului de perceptie ar putea fi combinate mai tarziu cu cercetarile genetice, in atunci ar putea deveni o realitate descoperirea si semnalarea si mai timpurie a aparitiei bolii.
    Grupul de cercetare de la universitatea din Budapesta, condus de Szabolcs Keri, a studiat in primul rand deformarile in perceperea si in interpretarea informatiilor legate de simtul vizual. ”Scopul nostru principal a fost sa descoperim existenta vreunei legaturi intre problemele traite in mod subiectiv de bolnavi si fondul acestor trairi subiective in cadrul sistemului lor nervos. Din modelul descoperit in experientele facute pe animale, se cunoaste ca simtul vizual are doua canale principale. Unul din aceste canale este responsabil pentru prelucrarea rapida a informatiei. Miscarile, situarea lucrurilor in spatiu le sesizam prin acest canal. Am reusit sa dovedim ca deteriorarea selectiva a acestui sistem este caracteristica in cazul bolnavilor de schizofrenie, si nu doar in cazul celor diagnosticati deja cu aceasta boala, ci si in cel al persoanelor cu risc mai ridicat de a face aceasta boala sau se afla intr-un stadiu de inceput al bolii. Problemele, tulburarile simtului vizual pot fi evidentiate si se coreleaza foarte bine cu acele deosebiri de perceptii subiective de selectare, pe care le traiesc persoanele bolnave. Dar nu este vorba deloc despre faptul ca toti oamenii care au aceste trairi vor deveni cu totii bolnavi de schizofrenie.  In zilele noastre, una din problemele clinice cele mai importante este diagnosticarea timpurie a bolii. Pentru a descoperi  acest lucru exista nu doar teste separate, ci pachete de teste si pachete de interviuri clinice. Pe baza unor asemenea teste se poate arata ca in cazul unor persoane, boala se afla in faza incipienta. In aceste cazuri, in aproximativ doi ani, 30-40 la suta se imbolnavesc cu adevarat de schizofrenie. Din pacate deocamdata nu exista metode de urmarire pe termen mai indelungat a semnalelor legate de aparitia schizofreniei”, a spus profesorul Szabolcs Keri, care a participat la o emisiune radiofocnica.
Sursa: Rompres, 12-06-2007, Vizualizari 4832
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.