Scorțișoara ar putea contracara efectele unei diete bogate în grăsimi?

©

Autor:

Scorțișoara ar putea contracara efectele unei diete bogate în grăsimi?
O dietă bogată în grăsimi este încadrată în categoria factorilor de risc cardovascular, favorizând creșterea în greutate, instalarea diabetului și a altor afecțiuni asociate alimentației inadecvate. La polul opus, scorțișoara a fost studiată pentru posibilele beneficii asupra stării de sănătate.

Rezultatele unui experiment realizat pe modele animale și care a analizat timp de 12 săptămâni efectele suplimentării cu scorțișoară la șoriceii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi, au fost comunicate în cadrul conferinței anuale organizate sub egida Asociației Americane a Inimii, care a avut loc în Minneapolis.

Bolile cardiovasculare constituie un „termen umbrelă” care cuprinde totalitatea condițiilor medicale ce interesează cordul, dar și sistemul vascular, dintre care se disting: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă (angina, valvulopatiile, aritmiile, insuficiența cardiacă etc.).

Este arhicunoscut faptul că dieta joacă un rol principal atât în prevenția bolilor cardiovasculare și implicit, în instalarea acestora - în funcție de calitatea dietei și factorii de risc adiționali. O alimentație dezechilibrată, în acest caz bogată în grăsimi, poate contribui la apariția obezității, a diabetului zaharat tip 2, a dislipidemiilor și a altor astfel de condiții care majorează riscul cardiovascular.

În schimb, scorțișoara conține polifenoli cu acțiune anti-inflamatorie și proprietăți antioxidante ce ar putea ajuta la neutralizarea efectelor nocive ale unei diete nesănătoase.

Mai exact, în cele 12 săptămâni în care s-a desfășurat studiului s-a observat că șoriceii care au beneficiat de suplimentarea dietei cu scorțișoară au prezentat o greutate mai mică, respectiv mai puțin țesut gras abdominal, comparativ cu șoriceii de control care au primit doar un regim bogat în grăsimi. Modificări pozitive au fost observate la șoriceii care au asociat atât o dietă hiperlipidică, cât și suplimente cu scorțișoară, în ceea ce privește profilul lipidic, valorile glicemiei și a insulinemiei plasmatice.

Printre mecanismele suspectate se numără: reducerea moleculelor necesare pentru procesul de depozitare al grăsimilor, scăderea inflamației și a stresului oxidativ prin activarea unor factori de transcripție, respectiv implicarea sistemelor anti-oxidante proprii organismului.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra eficacitatea și mai ales siguranța suplimentelor cu scorțișoară pentru redobândirea sănătății. Între timp, prevenția printr-o dietă echilibrată în principii nutritive și stilul de viață activ rămân recomandările oficiale pentru menținerea stării de sănătate optime.

Aflați din articol mai multe despre beneficiile consumului de scorțișoară, dar și despre contraindicațiile administrării acestui condiment.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 28-01-2021 | creare: 10-05-2017 | Vizite: 1128
Bibliografie
Cinnamon may reduce the harms of a high-fat diet, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317335.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Consumul mai mare de grăsimi nesaturate a fost asociat cu scăderea mortalității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum