Screening-ul pentru cancer cervical a fost asociat cu reducerea mortalității feminine

©

Autor:

Screening-ul pentru cancer cervical a fost asociat cu reducerea mortalității feminine
Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Cancer care a inclus peste 11,000 de femei din Anglia, în absența screening-ului pentru cancerul cervical mortalitatea feminină ar putea fi de 4 ori mai mare pentru femeile cu vârste între 35 – 49 de ani și de 5 ori mai crescută în rândul femeilor între 50 – 64 de ani.

Screening-ul de rutină în Anglia  pentru cancerul de col uterin se realizează o dată la 3 ani în cazul femeilor între 25-49 ani, respectiv la 5 ani între 50-64 ani. 

Beneficiile participării la screening cu regularitate ar putea fi remarcabile conform analizei: reducerea mortalității prin cancer cervical la jumătate în cazul femeilor între 35-49 ani, respectiv cu două treimi între 50 – 64 ani, circa 347 vieți salvate anual cu ajutorul screening-ului. Se consideră că în urma introducerea screening-ului prin frotiu citodiagnostic Babeș-Papanicolau, care poate identifica neoplazia în stadii preinvazive s-a obținut reducerea cu peste 70% a deceselor prin cancer de col uterin.

Screening-ul de rutină în rândul femeilor eligibile a fost asociat cu reducerea cu 95% a șanselor femeilor între 35-64 ani de a diagnosticate cu cancer cervical avansat, în stadiul 3, când tumora se extinde la nivelul pelvisului, iar ratele de supraviețuire la 5 ani variază între 25-50% comparativ cu 70-85% în stadiile incipiente (I,II) și 100% în stadiul 0.

Concluziile finale ale studiului fac referire la rolul screening-ului pentru cancerul cervical drept o metodă mult mai eficientă de reducere a mortalității prin cancer, în comparație cu strategiile de prevenție a patologiei oncologice.

Cu toate acestea, nu trebuie neglijate măsurile de precauție individuale pentru prevenirea acestui tip de cancer, având în vedere multitudinea de factori și comportamente ale stilului de viață care pot influența incidența afecțiunii în cauză. Femeile care fumează sau care întrețin relații sexuale neprotejate cu multipli parteneri, cele cu un status socio-economic scăzut, multiparele și cele cu un debut precoce al vieții sexuale, ar putea prezenta un risc mult mai crescut de cancer cervical.

În România cancerul de col uterin reprezintă 15% din totalul tumorilor maligne, fiind pe primul loc în cadrul cancerelor genitale feminine, circa 67% dintre acestea, și a doua cauză de deces prin cancer la femei. Aflați mai multe informații despre cancerul de col uterin aici.

Sursa: NHS Choices

Data actualizare: 20-09-2016 | creare: 20-09-2016 | Vizite: 1882
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În lipsa măsurilor de vaccinare și screening, incidența cancerului cervical va crește dramatic
  • Australia ar putea deveni prima țară care a eradicat cancerul cervical
  • Dezechilibrul florei vaginale, un factor de risc pntru cancerul cervical
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum