Sedentarismul și excesul de grăsime la copii și adolescenți

©

Autor:

Sedentarismul și excesul de grăsime la copii și adolescenți
Sedentarismul și inactivitatea fizică joacă roluri cheie în „epidemia” de obezitate la adulți și la copii, alături de alimentația hipercalorică, dezechilibrată. Mai precis, 84% dintre fete și 78% dintre băieți nu întrunesc recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la realizarea activităților fizice regulate de către copii și adolescenți, timp de 1 oră minimum în fiecare zi. (1)

Pe o scală de la 0 la 10, activitățile sedentare precum statul timp îndelungat la birou la școală sau acasă pentru teme, privitul la televizor, utilizarea calculatorului sau a altor dispozitive electronice – tabletă, smartphone, jocuri video etc. - sunt atribuite nivelului 0, în timp ce activitățile moderat-intense care conduc la o creștere acceptată a ritmului cardiac și a frecvenței respiratorii sunt notate cu 5-6, respectiv 7-8 cele viguroase. (2)

Potrivit unui studiu publicat în International Journal of Obesity creșterea timpului petrecut desfășurând activități sedentare în copilărie și adolescență a fost asociată cu majorarea compartimentului adipos și a indicelui de masă corporală începând cu vârsta de 7 și până la 15 ani.

Această asociere între creștere a masei adipoase și sedentarism a fost observată independent de activitatea fizică de intensitate moderat-viguroasă realizată de participanții la studiu, ceea ce înseamnă că efectul obezogen al sedentarismului nu poate fi combătut doar prin creșterea gradului de activitate fizică.

Pentru a exemplifica, creșterea cu 3% pe an a timpului alocat activităților sedentare, aproximativ 24 de minute media  anuală, timp de 8 ani, reprezintă echivalentul a 1.3 kilograme de masă adipoasă la vârsta de 15 ani la un copil cu înălțimea de circa 1.67 metri și media țesutului adipos total de 18.4 kg. (3)

Rezultatele studiului sunt promițătoare și subliniază existența unei perioade critice între 7 și 15 ani când s-ar putea interveni cu succes pentru modificarea stilului de viață și a reduce impactul sedentarismului în rândul copiilor și adolescenților, respectiv a adipozității în exces de la vârste fragede.

Data actualizare: 30-06-2019 | creare: 24-07-2017 | Vizite: 1359
Bibliografie
(1) Global Report on Diabetes (2016), link: https://apps.who.int/iris/bitstream/10665/204871/1/9789241565257_eng.pdf
(2) How much physical activity do children need?, link: https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/children/index.htm
(3) Longitudinal study of the associations between change in sedentary behavior and change in adiposity during childhood and adolescence: Gateshead Millennium Study, link: https://www.nature.com/ijo/journal/v41/n7/full/ijo201769a.html?WT.ec_id=IJO-201707&spMailingID=54420221&spUserID=MTMxMTExMjgzNzUyS0&spJobID=1200621841&spReportId=MTIwMDYyMTg0MQS2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 10 activități simple care te ajută să arzi 150 de calorii
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • Meditația și antrenamentele aerobice ar putea combate simptomele depresiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum