Ședințele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineața

Ședințele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineața

©

Autor:

Ședințele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineața
Ultimele cercetări sugerează că pacienÈ›ii au mai mult succes în depășirea anxietății È™i a fobiilor atunci când È™edinÈ›ele de psihoterapie sunt programate dimineaÈ›a. Acest lucru se datorează în parte cortizolului, un hormon care are cel mai ridicat nivel în timpul dimineÈ›ii.

„Se pare că în anumite situaÈ›ii terapeutice cortizolul poate facilita eliminarea fricii”, declară Alicia E. Meuret de la Southern Methodist University din Dallas, autoarea studiului. „Există mai multe medicamente pentru anxietate, însă rezultatele sunt amestecate. Studiul nostru propune folosirea a doi agenÈ›i simpli È™i naturali: propriul cortizol È™i momentul zilei.”
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Psychoneuroendocrinology.

Studiul exploatează datele cercetărilor anterioare, conform cărora anxietatea È™i fobiile sunt tratate cel mai bine prin învățarea informaÈ›iilor corective. AceÈ™ti pacienÈ›i supraestimează ameninÈ›area unor situaÈ›ii sau senzaÈ›ii, însă, prin expunerea directă, aceÈ™tia îÈ™i dau seama È™i învață că probabilitatea unei catastrofe este mult prea mică.

Având în vedere că nu toÈ›i pacienÈ›ii pot beneficia de terapie prin expunere, s-au căutat alte modalități prin care să se amplifice învățarea corectivă. Cercetări anterioare au arătat că un nivel ridicat de cortizol înainte È™i în timpul învățării corective facilitează acest proces. De asemenea, se È™tie că acest hormon are cel mai ridicat nivel în timpul dimineÈ›ii.

La studiul de față au participat 24 de persoane diagnosticate cu tulburare de panică È™i agorafobie. Acestea au urmat timp de trei săptămâni È™edinÈ›e de terapie prin expunere, constând în expunerea la situaÈ›ii care le creează panică sau teamă. PacienÈ›ilor li s-a măsurat nivelul de cortizol în diferite momente pe parcursul È™edinÈ›elor de terapie. După terapie s-au înregistrat evaluarea pericolului din partea pacientului, comportamentul de evitare, nivelul de control perceput de pacient È™i severitatea simptomelor de panică.

Înglobând toate datele, s-a constatat că terapia a avut rezultate benefice semnificative, indiferent de momentul zilei, însă pacienÈ›ii au avut cele mai bune rezultate atunci când terapia a avut loc dimineaÈ›a. După aceste tratamente participanÈ›ii la studiu au raportat simptome mai puÈ›in grave È™i un mai mare control asupra manifestărilor de panică.

Cu toate acestea, autorii studiului avertizează că nu s-a putut identifica mecanismul prin care cortizolul sporeÈ™te eficienÈ›a terapiei prin expunere în timpul dimineÈ›ii. Totodată, numărul de participanÈ›i la studiu fiind mic, rezultatele trebuie să fie confirmate de studii independente, mai ample.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-10-2016 | creare: 05-10-2016 | Vizite: 1451
Bibliografie
Psychotherapy sessions are best in the morning when levels of helpful hormone are high, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161004120918.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dezvoltarea toleranÈ›ei la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Cauzele atacurilor de panică È™i cum ne putem calma
  • Identificarea punctelor forte È™i a celor slabe ale psihoterapeuÈ›ilor È™i utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienÈ›ilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum