Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet

©

Autor:

Semaglutida ar putea ajuta în tratamentul adulților cu obezitate și fără diabet
Semaglutida este un medicament utilizat pentru tratarea diabetului tip 2, iar potrivit unui abstract prezentat în cadrul Conferinței Anuale a Societății de Endocrinologie ENDO 2018, ar putea fi benefic în tratarea adulților cu obezitate, dar care nu suferă de diabet.

Semaglutida este un analog al hormonului GLP-1 (glucagon-like peptide 1) sau a peptidei-1 cu asemănătoare glucagonului cu rol în reglarea secreției de insulină și a apetitului.

Pentru a ajunge la aceste concluzii Patrick M. O'Neil și colegii săi au coordonat un studiu multinațional, randomizat, dublu-orb, pentru a compara eficiența semaglutidei (0,05-0,4 mg/zi, doză unică, subcutanat) cu placebo și controlul activ cu liraglutida (3 mg/zi, doză unică, subcutanat), fiecare asociat consilierii nutriționale și pentru activitate fizică, în tratamentul obezității la 957 de participanți fără diabet zaharat.

Raportat greutatea inițială de la înrolarea în studiu, după 52 de săptămâni s-a observat o reducere semnificativă în greutate dependentă de doză în grupul care a primit semaglutidă comparativ cu placebo, după cum urmează:
  • ↓ 2,3% din greutatea inițială în grupul placebo
  • ↓ 7,8% în grupul care a primit liraglutidă comparativ cu grupul care a primit 0,05 mg semaglutig
  • ↓ 6,0% în grupul cu 0,05 mg semaglutidă comparativ cu placebo
  • ↓ 8,6% în grupul cu 0,1 mg semaglutidă comparativ cu placebo
  • ↓ 11,6% în grupul cu 0,2 mg semaglutidă comparativ cu placebo
  • ↓11,2% în grupul cu 0,3 mg semaglutidă comparativ cu placebo
  • ↓ 13,8% în grupul cu 0,4 mg semaglutidă comparativ cu placebo.

Mai mult decât atât, 65% dintre participanții care au primit 0,4 mg semaglutidă zilnic au pierdut cel puțin 10% din greutatea inițială, comparativ cu 10% din grupul de control și 34% din grupul care a primit liraglutid.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a valida eficiența semaglutidei în managementul farmacologic al obezității la pacienții fără diabet.

Rezultatele sunt însă promițătoare, semaglutida fiind în general bine tolerat, iar cele mai comune reacții adverse înregistrate fiind dependente de doză și vizând sistemul gastrointestinal, efecte specifice agoniștilor de receptori GLP-1.

Sursa: Endocrinology Advisor

Data actualizare: 18-02-2021 | creare: 23-03-2018 | Vizite: 4439
Bibliografie
Semaglutide May Be Useful for Treating Obesity in People Without Diabetes, link: https://www.endocrinologyadvisor.com/obesity/semaglutide-effective-for-treating-obesity-in-people-without-diabetes/article/751232/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
  • Obezitatea este o boală, nu o alegere!
  • A fost descoperită o nouă metodă pentru combaterea obezității
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum