Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice

©

Autor:

Semnale de alarmă ale unei posibile tulburări psihice

Tulburarea psihică reprezintă o condiție de sănătate care implică modificări ale gândirii, afectivității sau comportamentului (sau o combinație a acestora), având drept consecință afectarea integrării și relaționării în mediul social și familial.

Semnele și simptomele tulburărilor psihice pot varia, în funcție de tulburare, circumstanțe și alți factori. [1]


Diagnosticul de certitudine nu se poate stabili decât de către medicul specialist, dar există anumite semne comune de avertizare care trebuie avute în vedere în general, în special dacă aceste simptome apar asociate, afectând activitatea zilnică obișnuită.

 

Retragere socială și apatie 

Retragerea în sine și evitarea activităților sociale sau întâlnirilor cu prietenii ar putea fi un semn timpuriu al unei depresii, tulburări bipolare, tulburare de anxietate sau altă problemă de sănătate mintală.

Atenție! Timpul petrecut singur poate fi un act de introspecție ce duce la o cunoaștere mai bună a propriei persoane, având un scop constructiv, dar pierderea interesului pentru activitățile plăcute înainte poate fi un semn de avertizare. Ca și în cazul majorității simptomelor tulburărilor psihice, izolarea constituie o abatere de la comportamentul considerat normal.

 

Manifestări impulsive

Irascibilitatea și iritabilitatea extremă și adesea nejustificată pot duce la manifestări impulsive discomportamentale, acestea fiind adesea asociate cu diverse tulburări psihice sau uneori, abuz de substanțe.


De asemenea, o persoană aflată în episodul maniacal al unei tulburări bipolare poate prezenta vorbire rapidă, fugă de idei, insomnii, implicare excesivă în activități cu potențial ridicat de a conduce la consecințe neplăcute (de exemplu, șofat imprudent, investiții necugetate în afaceri, jocuri de noroc, comportament antisocial sau promiscuitate sexuală care nu sunt caracteristice persoanei în mod obișnuit).

Tulburări ale gândirii

În depresie, acest lucru ar putea însemna dificultăți în încercarea de concentrare a atenției sau de rememorare a unor evenimente.

Probleme similare ale memoriei și atenției pot apărea în cazul schizofreniei sau mai frecvent, al demențelor (în general la persoanele peste vârsta de 60 de ani).

Deficitul cognitiv poate afecta funcționarea zilnică, acest lucru putând duce la dificultăți în activitatea școlară (la elevi) prin absenteism, scăderea calificativelor și a performanțelor anterioare.

Tulburări ale somnului

Pană la 80% dintre persoanele cu tulburări psihice se confruntă cu probleme ale somnului, acestea fiind mai marcate în diferite tulburări de anxietate, depresie, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburare bipolară.

Acestea se traduc prin necesitate mai mare sau mai scăzută de somn decât de obicei, dificultăți de adormire sau imposibilitatea menținerii unui somn odihnitor (somn întrerupt, treziri repetate în decursul nopții).

De asemenea, tulburările de somn prelungite uneori pot crește riscul de a dezvolta o tulburare mintală.

Comportament neobișnuit

Unul dintre principalele semne de avertizare ale unei tulburări psihice este schimbarea comportamentului obișnuit al unei persoane. [2]

 

O parte dintre tulburările psihice care pot determina modificări de comportament sunt: schizofrenia, psihoza maniaco-depresivă, aspectele reactive ale nevrozei, depresia, tulburarea bipolară.


Simptomatologia tulburărilor de comportament cuprinde o gamă foarte întinsă de manifestări, atât ca număr, cât și ca intensitate, putând să ajungă la acte de mare gravitate, ca de exemplu, omuciderea, care reclamă intervenția legii. [3]


Dacă observați mai multe dintre aceste semnale de alarmă la dumneavoastră sau la o persoană apropiată, luați în considerare adresarea către un cadru medical specializat.


În funcție de gravitate și momentul diagnosticării, tulburările psihice se pot ameliora sau vindeca, ca orice altă tulburare a organismului uman, cu condiția ca pacientul să urmeze tratamentul adecvat.


Data actualizare: 10-06-2019 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 5316
Bibliografie
1. Tulburarile de sanatate mintala – e-Psihiatrie.ro. [online] E-psihiatrie.ro. Available at: https://e-psihiatrie.ro/resurse-pentru-public/tulburarile-de-sanatate-mintala/
2. Health.com. (2018). 6 Warning Signs of a Mental Illness Everyone Should Know. [online] Available at: https://www.health.com/depression/mental-illness-warning-signs
3. MSD Manual Consumer Version. (2018). Personality and Behavior Changes - Mental Health Disorders - MSD Manual Consumer Version.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Monitorizarea activității creierului poate ajuta pacienții cu boli psihice
  • Metoda curentă de diagnosticare a bolilor psihice ar putea fi imprecisă
  •