Semne că alimentele s-au stricat

©

Autor:

Semne că alimentele s-au stricat

Data de expirare trecută pe produsele alimentare pe care le cumpărăm nu este întotdeauna cel mai de încredere semn că alimentele s-au stricat. Aceste date sunt orientative și se bazează pe niște estimări. Ele arată care este limita până la care produsele sunt de cea mai bună calitate.

Dana Gunters, o cercetătoare experimentată în cadrul the National Resources Defence Council, afirmă faptul că milioane de americani aruncă la gunoi mâncare în stare perfectă doar pentru că a depășit termenul de valabilitate de pe ambalaj. În fiecare an, americanii aruncă aproximativ 40% din mâncarea pe care o cumpără, în fiecare an. Odată cu mâncarea, se irosesc și alte resurse care au fost utilizate pentru producția, depozitarea și transportarea produselor. Iată cum ne putem da seama dacă anumite alimente sunt într-adevăr stricate sau nu. (1)

Ouăle

Coaja oului este ușor poroasă, iar pe măsură ce ouăle se „învechesc”, aerul pătrunde încetul cu încetul între coajă și conținut. Dacă este suficient aer în interior (o bulă de aer) încât să permită oului să plutească într-un recipient cu apă, conținutul oului nu mai este bun. Înseamnă că oul s-a stricat și nu ar fi indicat să mai fie consumat. (1) (2)

Carnea de vită

Carnea de vită care nu a fost gătită la timp va emana un miros neplăcut și va căpăta o textură lipicioasă, indicii clare că ea nu mai este bună pentru gătit. Schimbările de culoare a cărnii nu sunt neapărat un semn că a expirat carnea. (1)

Peștele

Când acesta emană un miros puternic de pește, iar suprafața cărnii devine alunecoasă, înseamnă că s-a stricat. Peștele ar trebui să fie gătit și consumat în aproximativ 36 de ore după ce a fost achiziționat. (1) (2)

Legumele verzi

Când acestea se strică, ele își schimbă culoarea și devin galbene. Cu toate acestea, dacă doar o parte s-a îngălbenit, putem încă utiliza legumele, dacă îndepărtăm partea respectivă și lăsăm partea încă verde a legumei în apă rece, timp de 10-15 minute, pentru reîmprospătare. (1)

Fructele

Își schimbă textura atunci când expiră, devin moi, își schimbă culoarea, se zbârcește coaja și se ia foarte ușor, apare mucegaiul. Acestea sunt semne destul de clare că fructele nu ar mai trebui consumate. Cu toate acestea, în cazul bananelor spre exemplu, chiar dacă pe suprafața cojii apar pete maronii sau coaja se închide cu totul la culoare, s-ar putea ca banana să fie încă bună pentru a fi consumată. Închiderea la culoare a cojii nu indică neapărat faptul că bananele trebuie aruncate. (1) (2)

Laptele

Orice fel de modificare, în termeni de miros, textură sau consistență, este un indiciu că laptele s-a stricat. Când acidul lactic din produsele lactate începe să producă bacterii, laptele emană un miros specific. De asemenea, pot apărea cocoloașe în lapte, semn că laptele nu mai este bun. (1)

Iaurtul

Iaurtul, păstrat în condiții optime, în recipiente nedesfăcute, poate fi menținut în stare bună între o săptămână și 3 săptămâni. Bacteriile care se găsesc în mod natural în iaurt ajută la păstrarea calității iaurtului un timp mai îndelungat. Când aceste bacterii mor, mai mult lichid se va ridica la suprafață și, uneori, se poate forma și mucegai, în timp ce, pe fundul recipientului, iaurtul începe să se închege mai tare, semn că nu mai este bun pentru a fi consumat. (1)

Pâinea și produsele de panificație

Dacă observi mucegai pe o felie de pâine, trebuie să știi că nu e bine să mai mănânci o altă felie din aceeași pâine. Asta pentru că pâinea este poroasă, iar mucegaiul se răspândește foarte repede în toată franzela. Dacă pâinea se întărește puțin, nu trebuie aruncată, o poți prăji sau poți face crutoane. (1)

Uleiul de măsline

Acesta ar trebui să emane un miros plăcut de măsline și să aibă gust ca atare, dar când aroma de măsline dispare și uleiul capătă iz de ulei de motor sau lipici, înseamnă că uleiul s-a stricat. (1)

Gemul și dulceața

Dacă observi mucegai în borcanul cu gem sau dulceață, din păcate acesta s-a stricat. Nu este recomandat să îndepărtezi doar partea mucegăită. Trebuie aruncat tot conținutul deoarece mucegaiul se răspândește foarte ușor și produce o substanță numită micotoxină, care produce efecte negative asupra organismului. Dacă nu închidem bine capacul de la borcanul cu gem sau dulceață, conținutul poate fermenta și emană un miros specific – un alt indiciu că produsul nu mai este bun spre a fi consumat. (2)

Produsele din conservă

Se spune că aceste produse rezistă cel mai mult, însă și ele se pot altera. Printre primele semne se numără: capacul este ușor umflat și se mișcă (poți apăsa pe el), atunci când desfaci capacul de la conservă, conținutul se revarsă cu putere („explodează”), se observă pe capacul conservei pete de rugină, conținutul revarsă din conserva încă nedesfăcută, conținutul conservei emană un iz neplăcut. (3) De asemenea, nu este indicat să cumpărăm conserve îndoite sau cu urme de lovituri.


Data actualizare: 23-08-2018 | creare: 23-08-2018 | Vizite: 3473
Bibliografie
1. Ignore Expiry Dates - Here Are 12 Science-Backed Ways to Tell if Your Food Has Really Gone Off, https://www.sciencealert.com/how-to-tell-if-food-s-really-gone-bad-to-avoid-wasting-it
2. Signs your food has gone bad, https://www.mashed.com/22713/signs-food-gone-bad/
3. Canned Food Gone Bad – Do you know all 8 signs?, https://www.prepperssurvive.com/canned-food-gone-bad/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Folia alimentară antibacteriană care prelungește viața alimentelor
  • Nu uitați de siguranța alimentară când mancați în aer liber
  • Greșeli în bucătărie care te pot îmbolnăvi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum