Senat:Fapta de violenţă care implică pentru victimă îngrijiri medicale de cel mult 30 de zile, pedepsită cu închisoare

Data publicării: 17-06-2015

Senatorii jurişti au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport de admitere a propunerii legislative care modifică Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal în sensul că se pedepseşte cu închisoare, de la şase luni la cinci ani, fapta de violenţă care implică îngrijiri medicale "de cel mult 30 de zile" acordate victimei.

Actuala formă a legii prevede, la articolul 193, alin. (2), un termen de îngrijiri medicale "de cel mult 90 de zile" pentru aplicarea acestei pedepse.

Astfel, propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, UNPR, PNL şi UDMR modifică articolul 193, alin. (2) din Codul penal în sensul că "fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 30 de zile, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la cinci ani sau cu amendă".

De asemenea, prin iniţiativa legislativă este modificat şi articolul 194, alin. (1), litera b) astfel: "leziunile traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 30 de zile de îngrijiri medicale".

În cazul prevăzut la art. 193, alin. (2), acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea persoanei vătămate, iar în cazul art. 194, alin. (1), lit. b), acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin faptul că, în practică, reglementările Codului penal sunt "mult prea indulgente" în cazul violenţei intrafamiliale, iar cei mai mulţi dintre agresori rămân nepedepsiţi.

"În conformitate cu statisticile oferite de Direcţia Cazier Judiciar Statistică şi Evidenţă Operativă din cadrul Poliţiei Române, numai în perioada februarie-decembrie 2014 au fost 28.208 fapte penale sesizate, din care 18.897 aveau ca obiect victime de sex feminin (femei şi copii). Pentru aceeaşi perioadă de timp, fapte penale sesizate încadrate la art. 193/Codul penal - Lovituri şi alte violenţe, au fost 11.937 de sesizări, în care au fost declarate 9.260 de victime de sex feminin. În majoritate covârşitoare, aceste sesizări privind fapte penale grave la adresa siguranţei şi integrităţii vieţii au rămas fără urmări legale", susţin iniţiatorii.

Aceştia precizează că din cele 11.937 de sesizări încadrate la art.193 din Codul penal, în anul 2014, au fost doar 276 de condamnări definitive, ca urmare a faptului că victimele îşi retrag plângerile depuse, aflându-se sub ameninţare sau şantaj.

"Majoritatea persoanelor care îşi retrag sesizările făcute către poliţie nu o fac pentru că infracţiunea nu a avut loc, ci o fac din frică, sub ameninţare, trăind sub teroare. (...) Prevederile actuale ale Codului penal reglementează implicarea statului din oficiu în condiţiile în care victima din actul de sesizare a avut nevoie de 'mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale' ca urmare a acţiunii abuzive", mai arată iniţiatorii în expunerea de motive, aceştia subliniind că depăşirea celor 90 de zile "se întâmplă foarte rar" în practică.

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată.

Sursa: Agerpres, 17-06-2015, Vizualizari 4061
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.