Senatorii au aprobat modificarea OUG privind activitatea sanitar-veterinara

Data publicării: 28-09-2009

Senatorii au adoptat, in sedinta de plen de luni, cu 63 de voturi pentru, 14 impotriva si o abtinere, OUG nr. 73/2009 pentru modificarea art. 19 din OUG nr. 42/2009 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor.
Potrivit textului expunerii de motive, prin modificarea respectivului articol s-a dorit armonizarea legislatiei romanesti cu directivele europene.
"Incepand cu 1 ianuarie 2007, controlul oficial pentru asigurarea respectarii prevederillor legale din domeniul hranei pentru animale, produselor alimenatre, sanatatii si bunastarii animalelor sunt conforme cu prevederile Regulamentului 882/2004 al Parlamentului European si al Consiliului", se arata in documentul citat.
in data de 16 septembrie, comisia pentru agricultura din Senat a intocmit un raport favorabil proiectului de lege, singurul senator care a votat impotriva fiind liberalul Vasile Nedelcu.
in timpul dezbaterilor din plen, acelasi senator a solicitat retrimiterea proiectului de lege la comisia de specialitate, solicitarea sa fiind insa respinsa.
Potrivit lui Nedelcu, OUG 73 contravine prevederilor europene, fiindca sunt percepute anumite taxe pentru activitatea de control oficial sau de asistenta.
"In Regulamentul 882 exista o prevedere care spune foarte clar ca Autoritatea trebuie sa ia masuri pentru asigurarea unor controale oficiale impartiale. in cazul in care personalul de specialitate care efectueaza controlul oficial primeste niste bani de la institutii, avem de-a face cu un conflict de interese si nu mai poate fi vorba de impartialitate", a afirmat Nedelcu.
In expunerea de motive a proiectului se aminteste ca in Regulamentul CE este stipulat faptul ca "statele membre ale UE pot percepe onorarii sau taxe care sa acopere costurile pe care le presupun controalele oficiale".
O alta nemultumire a senatorului PNL a fost legata de faptul ca personalul de specialitate care efectueaza controlul oficial este angajat pe o durata determinata de timp, cu posibilitate de prelungire.
"Controlul oficial se asigura de personalul de specialitate angajat in baza unui contract de munca incheiat cu directiile sanitar-veterinare pe perioada determinata, care ulterior poate fi prelungit prin acordul partilor. (...) Plata personalului se asigura integral din venituri proprii ale directiilor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si respectiv a municipiului Bucuresti, obtinute de acestea din domeniile specifice", se precizeaza in articolul 19 modificat al OUG 42/2004.
Sursa: Agerpres, 28-09-2009, Vizualizari 306
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.