Seringile nesterile provoaca moartea a 1,3 milioane de persoane anual

Data publicării: 23-10-2007

Aproape jumatate dintre injectiile administrate de cadrele medicale din tarile in curs de dezvoltare sunt realizate cu seringi nesterilizate, iar acest lucru provoaca moartea a 1,3 milioane de persoane anual in intreaga lume, a relevat marti un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii /OMS/, citat de France Presse.
    In fiecare an, circa sase miliarde de injectii sunt administrate pacientilor din intreaga lume cu ajutorul unor seringi nesterilizate si refolosite. Aceasta cifra reprezinta 40 la suta din totalul de injectii care se efectueaza anual in tarile in curs de dezvoltare, a calculat OMS. In unele tari, acest procentaj urca chiar si pana la 70 la suta.
    Folosirea seringilor nesterilizate este ”vinovata” de aparitia a 5 la suta dintre cazurile noi de imbolnaviri cu virusul HIV si de doua milioane de cazuri de contractari ale virusului hepatic de tip C, potrivit aceleiasi surse.
    ”Prin utilizarea de seringi de unica folosinta, care sa nu prezinte riscul ranirii accidentale, ar putea fi evitata moartea a 1,3 milioane de persoane anual pe intreg mapamondul si s-ar preveni raspandirea multor boli infectioase”, a indicat Organizatia Mondiala a Sanatatii, cu sediul la Geneva.
    OMS a cerut, inca din anul 1999, cadrelor medicale din cele peste 190 de state membre ale sale sa recurga intotdeauna la cea mai sigura metoda atunci cand administreaza injectii pacientilor, ”dar cea mai parte dintre acestea nu dispun inca de noile tehnologii” de sterilizare. Seringile de proasta calitate nu costa decat 0,02 euro, fata de 0,10 euro cat costa modele mai ”sofisticate” si mai sigure, se mai subliniaza in comunicat.
    Experti medicali din intreaga lume s-au reunit marti in capitala Elvetiei pentru a lua parte la un colocviu de trei zile sub egida OMS. Principala menire a reuniunii este de a-i convinge pe producatorii mondiali de seringi sa-si reduca pretul acestor produse si  tarile membre de a-si contabiliza mai eficient cererea si comenzile de seringi sterile. De asemenea, OMS, care apartine de Organizatia Natiunilor Unite, spera sa obtina o imbunatatire a transferului de tehnologie medicala de ultima generatie intre tarile dezvoltate si tarile ”sarace”.
Sursa: Rompres, 23-10-2007, Vizualizari 515
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.