Sexologia si sexologul

©

Autor:

Sexologia si sexologul

Ce este sexologia?

Sexologia reprezinta un studiu stiintific, sistematic al sexualitatii umane, adica al fenomenelor ce tin de sexualitatea corporala (organe genitale, caracteristici si functia sexuala) si spirit (erotism, senzualitate, iubire etc), al comportamentului erotico- sexual (normal si patologic), intereselor sexuale, studiul si tratamentul tulburarilor de dinamica sexuala, educatie sexuala.

Ca si specializare, sexologia cuprinde segmente din cateva domenii academice precum medicina, psihologia, sociologia, biologia, antropologia, epidemologia, statistica si crominologia. Aceasta intrepatrundere interdisciplinara se datoreaza complexitatii sexualitatii si modului in care o traim, care ne influenteaza si este influentata de sanatatea fisica si psihica, emotionala, comportamentul si modul in care gandim si simtim, relationam cu alti indivizi, performantele profesionale si personale, relatiile de cuplu, de familie etc.

Sexologia studiaza dezvoltarea sexuala si a relatiilor sexuale, cat si mecanismele raportului sexual si a tulburarilor sexuale. Ofera informatii despre sexualitatea unor grupuri speciale de indivizi (persoane cu handicap, cu dizabilitati, copii, persoanele in varsta) cat si patologia sexuala (dependenta de sex si abuzul sexual al copiilor) . Anumite rezultate ale cercetarilor sexologice devin controversate atunci cand contrazic anumite curente religioase si politice.
Studiul comportamentului sexual si-a cunoscut apogeul in Germania, dar si sfarsitul o data cu regimul nazist si daramarea Institutului de Sexologie din Berlin. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, sexologia a renascut in SUA. Astfel reluarea studiilor asupra comportamentului sexual, precum si studiile privind functia sexuala, disfunctiile sexuale au dus la dezvoltarea terapiei sexuale.
Sexologia cuprinde in studiul sau toate aspectele sexualitatii (cu exceptia celibatului involuntar) si incearca sa caracterizeze cat mai bine “normalitatea sexuala “ si alte variante ale sale (inclusiv parafilia - perversiune caracterizata prin cautarea placerii sexuale printr-un obiect sau situatie bizara) .
! De retinut:
Sexologia este considerata descriptiva, nu prescriptiva : ea incearca sa certifice, sa dovedeasca prin documente anumite realitati sexuale, nu sa prescrie ce comportamentul este potrivit, etic sau moral.

Ce este sexologul?

Sexologul este un specialist medic sau psiholog care ajuta pacientii sa-si rezolve anumite tulburari de dinamica sexuala, sa-si imbunatateasca si diversifice viata sexuala, cum sa se confrunte si sa rezvolve incompatibilitatile sexuale in cuplu.
Acesta studiaza disfunctiile sexuale, tulburarile sexuale, precum si disfunctiile erectile, pedofilia sau orientarea sexuala. Sexologul este cel care decide daca dificultatea sexuala acuzata de pacient are o cauza medicala sau este necesara colaborarea cu un psiholog.
Tot sexologul furnizeaza si anumite informatii legate de educatie sexuala, anatomia si fiziologia normala a organelor genitale, igiena sexuala.

Ce este instructorul in Sex Coaching ?

Cu ajutorul sex coaching -ului puteti maximiza potentialul placerii, sa aprofundati relatia cu partenerul si sa lucrati impreuna pentru a obtine telurile stabilite si sa traiti o viata implinita din punct de vedere sexual.
Conform Federatiei International de Coaching, conceptul de coaching (temen general) este definit ca un “ parteneriat care accelereaza ritmul de invatare al clientului, performanta si progresul acestuia pe plan personal si profesional”.
Coaching -ul are un caracter tranformator, conform defintiei Institului European de Coaching – fiind un proces care ” il ajuta pe client sa renunte la ceea ce este in prezent pentru a deveni ceea ce isi doreste sa devina “.
Acest parteneriat realizat prin coaching aplicat in domeniul sexologiei - un proces de invatare prin re-definire, prin intermediul caruia pacientul este implicat intr-un proces de explorare si descoperire personala, de stabilire a scopurilor si de implementare a unui plan de actiune specific, cu feedback.

Ca si diferenta intre coaching si terapie este starea functionala si problema supusa atentiei: terapia vizeaza tranzitia de la o stare disfunctionala la o stare functionala, in timp ce coaching -ul - tranzitia de la o stare functionala la o stare optima.

In ceea ce priveste coaching -ul si consultanta diferenta majora rezida in faptul ca cel aflat in postura de coach nu ofera expertiza si nici sfaturiel ajuta clientul sa gaseasca solutia optima, nu ii este furnizata din exterior.

Revigorarea energiei erotice, reconectarea cu pasiunea, explorarea unor activitati sexuale noi sau gasirea unui mod productiv de a va exprima. Instructorul de sex coaching ofera cuplului- client posibilitatea de a discuta despre sexualitatea fiecaruia, cum si-ar dori fiecare sa fie viata lor sexuala, cum sa treaca peste anumite conceptii, cum sa-si exprime anumite ganduri si sentimente refulate, cum sa comunice mai eficient unul cu celalalt.
O sesiune tipica de sex coaching stabileste cum ati ajuns intr-o anumita situatie, cum ati identificat o anumita problema sexuala, fixarea directiei viitoare, identificarea abilitatilor necesare pentru a va atinge scopurile, dezvoltarea unui plan comun si cum va puteti confrunta cu toate aceste schimbari. Instrumentele folosite in acest proces sunt:
-consilierea sexuala;
-educatia sexuala somatica (bazata pe un suport corporal) ;
-invatarea receptionarii si furnizarii unui masaj erotic;
-intelegerea stilurilor sexuale diferite;
-identificarea metodelor de patrundere mai profunda intr-o gama de activitati sexuale;
-dezvoltarea abilitatilor senzuale si a intimitatii.

Sexologia clinica – abordare multilaterala

Sexologia clinica abordeaza sexualitatea umana inadecvata si disfunctionala folosind numeroase instrumente de cercetare, tratament si indrumare. Abordarea sa se afla undeva la jumatatea drumului dintre consilierea sexuala si educatie sexuala pe de o parte si instruirea directa si practica in vederea obtinerii implinirii si satisfactiei sexuale, de cealalta parte.
Sexologia clinica se ocupa cu diagnosticul si tratamentul anumitor probleme si disfunctii sexuale, reunind in acest sens resurse si informatii din mai multe ramuri de studiu:
-medicina : andrologie, ginecologie si anatomia organelor sexuale;
-psihologia, sociologia si antropologia comportamentului sexual;
-neurostiintele sunt folosite pentru a studia reflexele sexuale de baza ;
-psihiatria studiaza tulburarile comportamentului sexual atunci cand acestea devin o situatie de competenta clinica sau au ajuns in punctul in care s-au transformat in probleme disfunctionale sau sursa a unor dificultati psihologice;
-intrucat anumite aspecte ale comportamentului sexual intra sub incidenta legilor si a dreptului, criminologia are un rol specific in studierea tulburarilor comportamentale sexuale;
-biologia si etologia (studiul comportamental al animalelor) compara comportamentele sexual ale animalelor si oamenilor;
-epidemiologia ofera informatii legate de BTS.
Sexologia cuprinde de asemenea si subiecte de interes public cum ar fi avortul, sanatatea publica, contraceptia, abuzul sexual si tehnologia reproductiva.

Ce probleme si disfunctii sexuale pot fi tratate cu ajutorul sexologiei clinice?

Disfunctia sexuala este definita ca fiind incapacitatea unei persoane sau a unui cuplu de a experimenta si mentine satisfactia si functionarea normala in cadrul vietii sexuale. Exemple de astfel de disfunctii sexuale sunt ejacularea prematura, incapacitatea de a obtine orgasm, contactul sexual dureros, teama de intimitate si atingere, sentimentele de vinovatie si jena in legatura cu diverse aspecte ale vietii sexuale, ale aspectului corporal si lipsa dorintei sexuale. Sexologia clinica a concluzionat ca majoritatea disfunctiilor sexuale reprezinta un rezultat al urmatoarelor cauze:

# Lipsa de cunostinte asupra propriului corp, a organelor genitale si sistemului reproducator.
# Lipsa de cunostinte privind posibilitatea de experimentare si impartasire a placerii sexuale.
# Vinovatia si rusinea resimtita in legatura cu imaginea propriului corp, propriile sentimente si ganduri erotice, activitate sexuala.
# Ejaculare precoce, tulburari in ceea ce priveste capacitatea de excitare, temeri si jena in legatura cu aspectele legate de intimitate. incapacitatea de a atinge orgasmul si diverse probleme legate de sex si procesul de imbatranire.
# Sexul si incapacitatea fizica- consilierea persoanele cu dizabilitati.
# Sexul si abuzul sexual.

Terapia sexuala consta in consilierea, educarea, instruirea si indrumarea in a obtine o viata sexuala satisfacatoare. Terapia sexuala este asigurata de catre consilieri, terapeuti sexuali asigurand un mediu etic, moral, respectuos, profesional si sigur pentru pacienti.

Tulburarile de dinamica sexuala – subiect de studiu al sexologiei

Tulburarile de dinamica sexuala se refera la cresterea sau scaderea exagerata a dorintei sexuale, ducand la dependenta, scaderea libidoului, inhibitie sexuala, repulsie fata de sex, refuzul si negarea dorintei si a nevoilor sexuale. Unele disfunctionalitati pot fi ocazionale, pot fi tratate imediat sau pot sa apara o singura data in viata determinate de conjunctura unor factori declansatori. Tulburarile repetate insa afecteaza relatia intima cu partenerul/a, creeaza tensiune, depresie, despartiri, adulter, influenteaza chiar si relatiile sociale, capacitatea de concentrare, performanta intelectuala si profesionala.
Aceste tulburari de dinamica sexuala pot fi impartite in 3 categorii mari:
* tulburari ale orgasmului : anorgasmia masculina, anejacularea, ejacularea intarziata, ejacularea retrograda, ejacularea precoce sau lipsa ocazionala sau neconditionata a orgasmului la femei.
* tulburari ale excitabilitatii : tulburarea lubrifierii la femei, disfunctia erectila.
* tulburarile sexuale dureroase: contactul sexual dureros, vaginimisul (contractura vaginala reflexa al penetrare) .

Este sexul adevarata problema?

Anumite tulburari si probleme sexuale pot fi declansate si de alti factori, nu doar de sex :
-alienarea sufleteasca de partener/ a, pierderea legaturii, neglijarea contactului fizic, direct cu acesta/a.
-sentimente neglijate sau neapreciate, neintretinute.
-certuri, discutii contradictorii frecvente, cicaleala.
-probleme financiare, stres legat de locul de munca, conflicte familiale.
-legaturi amoroase cu alti parteneri/e - adulter.
Problemele de acest gen trebuie rezolvate cu ajutorul unui consilier marital – pentru ca trebuie sa va simtiti implicat si satisfacut in relatia de cuplu pentru a va putea imbunatati viata sexuala.

Sexologia- materie scolara?

Desi lumea in care traim este agasata de subiecte sexuale, imagini si aluzii sexuale, este ironic sa consideram sexologia un subiect inadecavat pentru programa scoalara din ciclul educational.
In tomana anului 2009 a aparut in mediul on-line o cerere de semnarea a unor ptetiti online in ceea ce priveste introducerea orelor de sexologie in scoli si licee. Aceasta petitie a fost formulata si solicitata de catre liceeni pentru ca acestia considera ca trebuie sa cunoasca anumite aspecte ale sexualitatii atunci cand devin activi sexual.

Cele mai importnate descoperiri ale sexologiei

Sexologia a aparut in societata ca si disciplina medico-profesionala separata dupa ce revolutia sexuala din anii '60 - '70 a schimbat modul de abordare a sexualitatii in societate si a scos femeia de sub jugul social si profesional al barbatului- emanciparea femeii.

Cele mai mari descoperiri ale sexologiei din ultimul secol si jumatate sunt:
1. Comportamentul sexual non- procreativ este normal.
Un psihiatru considerat la vremea respectiva unul dintre revolutionarii sexologiei a definit intr-o carte- document perversitatea sexuala ca fiind orice comportament sexual deviat de la rolul sau procreativ si caracterul heterosexual. Cartea sa a avut insa un efect opus:multi doctori au concluzionat ca anumite activitati descrise si incadrate ca fiind perversiuni sunt de fapt activitati normale, frecvent practicate.
2. Bisexualitatea ca si comportament sexual exista.
Sigmund Freud, parintele psihiatriei moderne a observat ca in intr-o oarecare masura toti suntem bisexuali. Pornind de la aceasta idee, Alfred Kinsey (sec 20) a creat scala Kinsey de determinare a orientarii sexuale- concluzia: existau foarte multi care se incadrau la mijlocul scalei (ce avea drept limite complet heterosexual si complet homosexual) .
3. Stiinta medicala poate tranforma barbatii in femei si viceversa (1930 -prima operatie de schimbare de sex barbat- femeie- insucces datorat decesului pacientului ulterior ; prima operatie considerata un succes a avut loc in 1952) .
4. Femeile au orgasm. (s-a demonstrat stiintific existenta orgasmului la femei, apoi s-a descoperit punctul G si ejacularea feminina -1950).
5. Sarcina poate fi prevenit cu ajutorul unei pilule. (1960 – pilula contraceptiva prescrisa initial femeilor cu crampe menstruale) .
6. Homosexualitatea nu este o boala. (1973 a fost scoasa din Manualul statistic si diagnostic al tulburarilor mentale – un homosexual fericit putea fi la fel de sanatos ca orice heterosexual, anumite probleme de sanatate emotionala si psihica s-au descoperit la indivizi marginalizati, frustrati, inhibati) .
7. Multe cazuri de impotenta pot fi vindecate cu ajutorul unei pilule. (Viagra- 1998)
8. Orgasmul poate fi determinat prin stimularea neurala directa a maduvii spinarii (1998) .
Acest lucru a fost descoperit in timpul unui tratament al unei dureri cronice de spate prin stimularea nervilor spinali- descoperirea reprezinta solutia pentru vindecarea unor disfunctii sexuale feminine
9. Ovulatia femeii se petrece mai mult de o data pe luna.
In 2003 cercetarile stiintifice au condus la concluzia ca un numar important de femei au 2-3 perioade de ovulatie/ luna. Aceasta descoperire poate avea un impact colosal in intelegerea mai profunda ciclului hormonal si fertil al femeii.

Data actualizare: 18-06-2011 | creare: 04-03-2010 | Vizite: 16554
Bibliografie
Sexologia -link:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sexology

Despre sexologie -link:
https://en.allexperts.com/e/s/se/sexology.htm

Despre sexologie- sexologia clinica -link:
https://www.davidmckenzie.ca/about-sexology/about-sexology

Ce fac terapeutii sexuali? -link:
https://www.webmd.com/sex-relationships/guide/sex-therapists

Preferati sa faceti altceva decat sex? -link:
https://www.health24.com/sex/Sexologist_says/1253-1270,26492.asp

Cele mai mai descoperiri in domeniul sexologiei din ultimii 30 de ani -link:
https://io9.com/5142240/the-biggest-sexology-breakthroughs-of-the-past-130-years
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum