Sexul la vârsta menopauzei

©

Autor:

Sexul la vârsta menopauzei
Menopauza este o etapă importantă în viața oricărei femei. Este vârsta la care în organism au loc schimbări de natură hormonală, corpul producând din ce în ce mai puțini hormoni sexuali feminini, dar și de natură psihologică și morală. Din păcate, multe dintre doamne asociază vârsta menopauzei cu un sfârșit al tinereții, privind-o ca pe o prăpastie dincolo de care viața lor nu va mai fi aceeași.
Este adevărat că menopauza aduce cu sine modificări fiziologice și creează contextul unor sensibilități crescute de anumite afecțiuni, însă nu se petrece brusc și poate fi controlată printr-o atitudine sănătoasă față de cursul vieții biologice.
Una din problemele care le macină pe multe dintre femei este aceea dacă după instalarea menopauzei viața lor sexuală va avea de suferit.
Ne propunem să răspundem acestor nelămuriri în cele ce urmează.

Menopauza nu este un zid de netrecut

Menopauza nu se instalează deodată, ca un eveniment implacabil în fața căruia sunteți pusă fără a putea reacționa în vreun fel. În realitate, menopauza este precedată de o perioadă de premenopauză, care durează, în medie aproximativ patru ani. În acest interval de timp au loc modificări hormonale (scade producția de estrogeni), tulburări ale ciclului menstrual (în abundență, durată și frecvență), cât și manifestări precum dureri menstruale mai intense, sensibilitate la nivelul sânilor, dureri de cap, transpirații în timpul nopții, uscăciune vaginală, balonări, insomnii, stări emoționale fluctuante, scăderi ale capacității de concentrare ș.a.
Menopauza se instalează propriu-zis atunci când femeia nu mai prezintă deloc ciclu menstrual pentru o perioadă care depășește douăsprezece luni.

Este adevărat că schimbările pe care le-am amintit mai sus, reunite, pot părea uneori o povară, având un impact emoțional care se poate răsfrânge direct asupra vieții sexuale. Contează însă foarte mult modul în care ne raportăm la această perioadă trecătoare și cum o gestionăm.

Puteți apela, pe de o parte, la un tratament de substituție hormonală (TSH), în care sunt administrați estrogeni, pentru a atenua efectele premenopauzei. Eficiența TSH depinde însă de la femeie, fiind recomandată numai de medic, în funcție de istoricul, manifestările și stilul de viață al fiecărei femei.

Pe de altă parte, aveți la îndemână o mulțime de alte variante pentru a vă simți bine în pielea dumneavoastră, de a avea o stare mentală și emoțională care să vă permită o viață sexuală nealterată, armonioasă:
  • activitate fizică ușoară și moderată, pentru mobilitate și reducerea senzației de greutate ce v-ar putea împiedica să vă simțiți atrăgătoare în pat
  • reducerea băuturilor pe bază de cofeină, pentru un somn liniștit și un corp odihnit, care se poate bucura de plăcerea intimității
  • o dietă echilibrată, pentru a preveni balonarea  și pentru a preveni luarea excesivă în greutate care v-ar putea demoraliza
  • o viață activă, bogată în activități pentru timpul liber, pentru o stare de bine necesară unei armonii sexuale


Sexul la vârsta menopauzei e o stare de normalitate

Journal of Sexual Medicine  a realizat un studiu privind dorința și activitatea sexuală a femeilor la premenopauză și menopauză. Acesta a relevat faptul că femeile aflate la vârsta premenopauzei, adică în primii ani în care se instalează primele simptome ale menopauzei, au o dorință sexuală comparabilă cu cea din  perioada de maximă fertilitate. De asemenea, acestea au raportat o plăcere sexuală similară cu cea de  dinainte de a observa primele modificări ale organismului în contextul menopauzei.

Așadar, nu există motive de vă îngrijora atunci când observați că apar primele semne ale premenopauzei; vă puteți bucura în continuare de o activitate sexuală care să vă ofere plăcere, la intensitatea și frecvența dorite de dumneavoastră și de partenerul de viață. Cercetătorii chiar remarcă faptul că simptomele premenopauzei constituie mai degrabă un „moment simbolic” pentru femeie, putând avea ecouri la nivel moral și psihic, influențând modul în care femeia se percepe pe sine. (1)

Dacă resimțiți o anumită uscăciune și diminuare a elasticității vaginului, simptome care vă pot face să resimțiți durere în timpul actului sexual și implicit, să evitați a mai repeta experiența, o soluție excelentă o reprezintă lubrifianții pe bază de apă care se găsesc atât în magazine, cât și în farmacii. Nu numai că uscăciunea va disparea și veți reuși să vă destindeți, însă lubrifiantul va mări și plăcerea primită, amplificând fiecare senzație.

Este adevărat faptul că dorința sexuală se poate diminua semnificativ după instalarea definitivă a menopauzei, însă de asemenea, libidoul poate varia de la o femeia la alta, din cauze foarte diverse. Există femei care își continuă viața sexuală ca atare și în premenopauză, și după menopauză, în timp ce altele resimt schimbări dramatice ale libidoului. Aceste variații sunt individuale; nu se poate realiza o generalizare.
Libidoul unei femei variază atât din cauza schimbărilor hormonale, cât și din perspectiva imaginii pe care o are față de propria persoană, a relației cu partenerul, a satisfacției sexuale generale.

O femeie poate manifesta dezinteres față de sex chiar și în condițiile în care este în deplinătatea vârstei și a fertilității, dacă duce lipsa unui partener stabil sau este într-o relație care nu o face fericită. Similar, o femeie la vârsta menopauzei poate să aibă un apetit sexual constant, dacă se simte bine cu sine, cu viața sa profesională și socială și cu relația pe care o are.
Depinde astfel de dumneavoastră și de cel care vă este alături: comunicați deschis despre neliniștile și fluctuațiile de dispoziție și dorință pe care le aveți, fiți tandri unul cu altul, acordați-vă atenție, dar și spațiu personal și nu încercați să grăbiți cursul firesc al lucrurilor.

Îmbrățișați orice scădere a dorinței și dați curs oricărei nevoi sexuale, încercați să nu vă reprimați sentimentele și nevoile. E esențial să-i comunicați partenerului ceea ce vă doriți de la el, pentru că nu vă poarte ghici altfel gândurile.

Este foarte posibil să simțiți, după instalarea menopauzei, o schimbare a felului în care vă raportați la contactul intim cu partenerul. Senzațiile pot deveni chiar mai intense, nevoia față de celălalt se poate intensifica, sentimentele pot cunoaște o mai mare profunzime, iar atașamentul să devină mai mare în timpul sexului. Mai mult, după dispariția ciclului menstrual, dispare grija protecției (este totuși esențială pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, dacă nu aveți un partener sexual constant) și a unei sarcini nedorite, ceea ce poate însemna mai puțin stres și mai multă plăcere.

Așadar, sexul la vârsta menopauzei este absolut firesc și chiar dacă vă veți confrunta cu situații noi, le puteți depăși pe toate cu răbdare, deschidere și acceptare față de propriul corp și comunicare cu cel pe care îl iubiți.


Data actualizare: 19-12-2021 | creare: 28-08-2013 | Vizite: 68703
Bibliografie
1 - Sex After Menopause: There's Still Life in the Libido, sursa: http://www.livescience.com/38695-sex-menopause-women.html
2 – Menopause, sursa: http://emedicine.medscape.com/article/264088-overview#aw2aab6b2
3 - Myths of Sex and Menopause, sursa: http://healthyliving.msn.com/health-wellness/women/myths-of-sex-and-menopause-1
4 - 8 Reasons Sex Is Better After 50, sursa: http://www.health.com/health/gallery/0,,20348327,00.html
5 - Q&A: How does menopause affect sexual intercourse?, sursa: http://www.34-menopause-symptoms.com/articles/qa-how-does-menopause-affect-sexual-intercourse.htm
6 - Sex after the menopause, sursa: http://www.nhs.uk/Livewell/women4060/Pages/sex-after-the-menopause.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apetitul sexual
  • Frecventa sexului - importanta pentru viata intima?
  • La ce vârstă apare menopauza?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum