Sforait

©

Autor:

Sforăitul apare atunci când fluxul de aer inspirat prin căile aeriene superioare este obstrucționat fizic, determinând țesuturile să vibreze în timpul respirației.

Sforăitul este o afecțiune comună care poate afecta pe oricine, deși apare mai frecvent la bărbați și la persoanele supraponderale. Conform studiilor, 45% dintre bărbați și 30% dintre femei obișnuiesc să sforăie. (1) Sforăitul are tendința de a se agrava odată cu înaintarea în vârstă.

Ce cauzează sforăitul?

Deoarece oamenii sforăie din diferite motive, este important să înțelegi cauzele care stau în spatele sforăitului. Odată ce ai înțeles de ce sforăi, poți găsi soluțiile potrivite pentru un somn mai silențios și mai profund.

Cauze comune ale sforăitului

Vârstă. Pe măsură ce ajungi la vârsta mijlocie și mai târziu în viață, zona gâtului se îngustează și tonusul muscular din gât scade. Câteva recomandări în acest caz includ modificări ale stilului de viață, o rutină privind programul de somn și exerciții de gât, toate pot contribui la prevenirea sforăitului.

Obezitatea. Țesutul adipos și tonusul muscular scăzut contribuie la sforăit. Chiar dacă nu ești supraponderal, excesul de greutate din jurul gâtului poate provoca sforăit. Exercițiile și scăderea în greutate pot fi câteodată elemente necesare pentru a trata sforăitul.

Structura organismului. Bărbații au căile respiratorii mai înguste decât femeile și sunt mai predispuși să sforăie. Un gât îngust, un palat alungit, adenoidele mărite și alte atribute fizice care contribuie la sforăit sunt adesea ereditare.

Probleme nazale și sinusale. Căile respiratorii blocate sau nasul înfundat fac dificilă inhalarea și creează un vid în gât, ceea ce duce la sforăit.

Alcoolul, fumatul și medicamentele. Consumul de alcool, fumatul și anumite medicamente, cum ar fi tranchilizante precum lorazepam și diazepam, pot crește relaxarea musculară, ceea ce duce la mai mult sforăit.

Calitatea somnului. Dormitul pe spate cauzează țesutul faringelui să se relaxeze și să blocheze căile respiratorii. Schimbarea poziției de somn te poate ajuta.

Alte cauze care necesită o atenție mai serioasă

Sforăitul ar putea indica apnee în somn, o tulburare serioasă de somn, în care respirația ta este întreruptă de multe ori în fiecare noapte. Sforăitul normal nu interferează cu calitatea somnului la fel de mult ca apneea, deci dacă suferi de oboseală și somnolență extremă în timpul zilei, ar putea fi un indiciu al apneei. Adresează-te medicului dacă ai observat unul dintre următoarele simptome:

  • Sforăi tare și puternic și ești obosit în timpul zilei.
  • Respirație întreruptă, respirație convulsivă sau sufocare în timpul somnului.
  • Adormi în momente neadecvate, cum ar fi în timpul unei conversații sau a unei mese. (2)


Cum sforăi dezvăluie de ce sforăi

  • Dacă sforăi cu gura închisă – poate indica o problemă cu poziția limbii în timpul somnului.
  • Dacă sforăi cu gura deschisă - poate fi legat de țesuturile aflate în zona gâtului.
  • Dacă sforăi atunci când stai pe spate - probabil un sforăit nu foarte zgomotos, care poate fi îmbunătățit prin obiceiurile de somn și modificările stilului de viață.
  • Dacă sforăi în toate pozițiile de somn - poate înseamna că sforăitul este mai sever și poate necesita un tratament mai cuprinzător.


Complicaţii

  • Somnolența în timpul zilei.
  • Stare de frustrare sau furie frecventă.
  • Dificultate de concentrare.
  • Un risc mai mare de tensiune arterială crescută, afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral.
  • Un risc crescut de probleme de comportament, cum ar fi agresiunea sau probleme de învățare, la copiii cu apnee obstructivă de somn.
  • Un risc crescut de accidente de autovehicule din cauza lipsei de somn. (3)


Strategii pentru tratarea sforăitului

Există atât de multe dispozitive disponibile pe piață, care promit să te scape de sforăit, dar multe din aceste dispozitive nu sunt susținute de cercetare sau funcționează pur și simplu ținându-te treaz noaptea.

Există totuși diverse tehnici dovedite care pot ajuta la eliminarea sforăitului. Nu orice remediu este potrivit pentru fiecare persoană, deși eliminarea sforăitului poate necesita răbdare, schimbări de stil de viață și dorința de a experimenta diferite soluții.

Soluții în timpul somnului pentru a te scăpa de sforăit

Modifică poziția de dormit. Ridicarea capului cu patru centimetri poate ușura respirația și poate schimba poziția limbii și a maxilarului. Există perne special concepute pentru a ajuta la prevenirea sforăitului, prin faptul că propun o poziție corectă a mușchilor gâtului.

Nu mai dormi pe spate. Încercă să atașezi o minge de tenis pe partea din spate a unei pijama sau a unui tricou (poți coase un ciorap, apoi pui o minge de tenis înăuntru). Dacă vrei să te întinzi pe spate, disconfortul mingii de tenis te va determina să te întorci pe o parte. După un timp, dormitul pe o parte a corpului va deveni un obicei și tu poți renunța la bilele de tenis.

Încercă un aparat împotriva sforăitului. Aceste dispozitive te ajută să-ți deschizi căile respiratorii prin aducerea maxilarului inferior și/sau a limbii înainte în timpul somnului. În timp ce un aparat dentar poate fi costisitor, există și disponibile mai ieftine.

Curăță căile nazale. Dacă ai un nas înfundat, clătește sinusurile cu soluție salină înainte de culcare. Dacă avi alergii, redu praful de acarieni și prezența animalelor de companie în dormitor sau utilizează un medicament pentru alergii.

Păstrează dormitorul în aer umed. Aerul uscat poate irita membranele din nas și gât, astfel încât dacă umflarea țesuturilor nazale reprezintă problema, un umidificator te poate ajuta.

Schimbări ale stilului de viață care elimină sforăitul

Pierderea în greutate. Poate reduce țesutul adipos în partea din spate a gâtului și poate scădea sau chiar opri sforăitul.

Renunță la fumat. Dacă fumezi, șansele de sforăit sunt mari. Fumatul irită membranele din nas și gât care pot bloca căile respiratorii și pot provoca sforăit.

Evită alcoolul, pilulele de somn și sedativele deoarece acestea relaxează mușchii din gât și interferează cu respirația. De asemenea, discută cu medicul despre orice medicamente pe bază de prescripție medicală pe care îl iei, deoarece unele încurajează un nivel mai profund de somn care favorizează sforăitul.

Fii atent la ce mănânci înainte de culcare. Cercetările arată că consumul unor mese mari sau consumarea anumitor alimente, cum ar fi lactate sau lapte de soia chiar înainte de culcare, pot agrava sforăitul.

Exercițiile pot reduce sforăitul, chiar dacă nu duc la scăderea în greutate. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când antrenezi diferiți mușchi din corp, cum ar fi brațele, picioarele și abdomenul, acest lucru duce la tonifierea mușchilor din gât, ceea ce poate duce la mai puțin sforăit. Există, de asemenea, exerciții specifice pe care le puteți face pentru a întări mușchii din gât. (4)

Remedii medicale pentru sforăit

Medicul sau otolaringologul poate recomanda un dispozitiv medical sau o procedură chirurgicală, cum ar fi:

Presiunea continuă pozitivă în căile aeriene. Pentru a menține căile aeriane deschise în timpul somnului, un dispozitiv așezat lângă patul tău, care suflă aerul sub presiune într-o mască pe care o porți peste nas sau față, poate fi de ajutor.

Uvulopalatoplastia laser asistată. Folosește laserul pentru a scurta uvula (țesutul moale agățat la partea din spate a gâtului) și pentru a face mici tăieturi în palatul moale pe ambele părți. Pe măsură ce tăieturile se vindecă, țesuturile înconjurătoare sunt rigidizate pentru a preveni vibrațiile care declanșează sforăitul.

Implanturile palatale. Implică introducerea de mici implanturi plastice în palatul moale care ajută la prevenirea fragilității palatului, care poate provoca sforăitul.

Somnoplastia. Folosește un nivel scăzut de căldură radiofrecventă pentru a elimina țesuturile din uvulă și palatul moale care vibrează în timpul sforăitului. Procedura se efectuează sub anestezie locală și durează aproximativ 30 de minute.

Dispozitive dentare personalizate și dispozitivele de poziționare a maxilarului inferior. Ajută la deschiderea căilor respiratorii prin aducerea maxilarului inferior sau a limbii înainte în timpul somnului. Pentru cele mai bune rezultate, va trebui să consulți un dentist specializat în aceste dispozitive.

Procedurile chirurgicale, cum ar fi uvulopalatofaringoplastia, palatoplastia cu ablație termică, amigdalectomia și adenoidectomia, cresc dimensiunea căilor respiratorii prin indepărtarea chirurgicală a țesuturilor sau corectarea anomaliilor.

Gestionarea criticilor legate de sforăitul tău

Ține cont de următoarele aspecte pe măsură ce încerci să găsești o soluție pentru sforăitul tău:

  • Sforăitul este o problemă fizică. Nu este nimic de rușine. Ca o întindere de mușchi sau o răceală, îmbunătățirea stării tale depinde de tine.
  • Evită să iei criticile ca pe un aspect negativ. Încercă să nu percepi frustrarea partenerului ca o critică sau un atac personal.
  • Acordă atenție nemulțumirilor partenerului. Evită să minimalizezi reclamațiile. Lipsa somnului este un pericol pentru sănătate și poate afecta modul în care te vei simți în timpul zilei.
Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Remedii pentru sforăit - soluții acasă și tratamente posibile
  • Persoanele care sforăie au un risc crescut de apnee în somn și sunt mai puțin active
  • Apneea obstructivă în somn, un important factor de risc pentru cancer, indică un studiu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum