Și bebelușii iubesc supereroii

Autor:

Și bebelușii iubesc supereroii
Într-o serie de experimente cu bebeluși, realizate de o echipă de cercetători japonezi de la Universitatea Kyoto, s-a observat că sentimentul de justiție și îndrăgirea supereroilor, cei care luptă de partea binelui, sunt prezente încă de la o vârstă fragedă. Aceste rezultate ar putea explica de ce și copiii, și adulții iubesc protagoniștii pozitivi ai poveștilor și filmelor populare.

În cadrul experimentelor, bebelușii priveau o animație cu trei personaje geometrice, în care unul îl urmărea și se lovea de al doilea, în timp ce al treilea îi urmărea de la distanță. Apoi urma una din cele două continuări posibile: fie al treilea personaj intervine, fie pleacă într-o altă direcție. Când li se arătau apoi copiilor replici cu personaje reale ale acelorași situașii, bebelușii arătau o preferință semnificativă pentru cel care intervenea.

Faptul că preferința copiilor pentru eroi apare la o vârstă la care se află încă într-o etapă timpurie de dezvoltare și la care nici nu vorbesc încă, sugerează că această abilitate de a recunoaște eroismul ar fi înnăscută, consideră autorii. Totodată, în ciuda vârstei mici, ei au capacitatea de a înțelege dinamicile de putere dintre diferitele personaje.

Înțelegerea justiției evoluează pe măsură ce copiii se dezvoltă. De exemplu, bebelușii de 6 luni nu au făcut diferența între ajutorul oferit intenționat și cel oferit accidental, însă bebelușii de 10 luni au sesizat diferența. De aceea, cercetătorii și-au propus ca în următorul studiu să investigheze dezvoltarea înțelegerii justiției la copii, considerând că rezultatele ar putea contribui la identificarea unor soluții pentru probleme sociale conexe, cum e cazul bullying-ului.

Studiul a fost publicat în Nature Human Behaviour.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-04-2017 | creare: 10-04-2017 | Vizite: 270
Bibliografie
Born to love superheroes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/04/170405101928.htm
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Bebelușii pot face asocieri între sunete și emoțiile de pe față
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK