Sibiu: Deficit de asistenţi maternali profesionişti din cauza salariilor mici

Data publicării: 18-10-2017

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu recrutează asistenţi maternali profesionişti, din cauză că unii s-au pensionat, iar alţii renunţă din cauza salariilor prea mici, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Beatrice Andreea Muntean.

Întrebată de câţi asistenţi maternali profesionişti este nevoie în judeţul Sibiu, reprezentanta Protecţiei Copilului Sibiu a precizat că nu există un număr anume, fiind nevoie în permanenţă de aceste persoane care să aibă grijă de copiii abandonaţi. În prezent, sunt angajaţi 151 de asistenţi maternali profesionişti care au în plasament 281 de copii în judeţul Sibiu.

"Asistentul maternal profesionist (AMP) este persoana fizica, atestată, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor primiţi în plasament. Persoanele interesate sunt aşteptate să se prezinte la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu (str. Mitropoliei nr.2, Sibiu) la Serviciul Management de Caz pentru Asistenta Maternală (0269/232066 int. 43) pentru a primi toate informaţiile necesare şi a fi consiliate de specialiştii serviciului", se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Un asistent maternal primeşte salariu minim pe economie, 1.450 de lei pe lună, la care se adaugă şi alte facilităţi financiare.

"Facilităţile financiare acordate pentru creşterea şi îngrijirea copilului în asistenţă maternală sunt: salariul asistentului maternal (minim pe economie - 1450 lei/lună); spor de 15% pentru al II- lea copil dat în plasament; spor de 25% pentru plasamentul unui copil cu dizabilităţi; alocaţia lunară de plasament în cuantum de 600 lei/copil, iar dacă copilul este încadrat în grad de handicap, beneficiază de alocaţie lunară de plasament majorată cu 50%, respectiv 900 lei; alocaţia de stat pentru copil: - pentru copilul cu vârsta până la 2 ani sau pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap - 200 lei/lună; pentru copilul peste 2 ani - 84 lei/lună; pentru copilul peste 3 ani încadrat în grad de handicap - 168 lei/lună", potrivit DGASPC Sibiu.

Pentru a deveni asistent maternal profesionist, o persoană trebuie să fie sănătoasă, să locuiască în judeţul Sibiu, să aibă în folosinţă o locuinţă şi să aibă acces la serviciile medicale şi educative, să aibă minim 10 clase. În plus, "prin comportamentul său în societate, starea sănătăţii şi profilul psihologic, să prezinte garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi; să manifeste o atitudine non-discriminatorie indiferent de vârsta copilului, apartenenţa etnică, religie, stare de sănătate; să fie dispusă şi să aibă capacitatea să primească copil/copii în plasament în regim de urgenţă, cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, având in vedere situaţia de risc."
Sursa: Agerpres, 18-10-2017, Vizualizari 811
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.