Sindromul bronsitic

©

Autor:

Sindromul bronsitic
Inainte de toate, pentru o mai buna intelegere a celor ce urmeaza, doresc sa explic ce este acela un sindrom si ce este bronsita.

Sindromul este un grup de semne si simptome care definesc o stare patologica, avand mecanism fiziopatologic comun. Care este functia acestor sindroame? Este simplu: acestea permit orientarea catre un diagnostic care poate fi apoi confirmat prin intermediul unor investigatii complementare.

Semnele sunt manifestarile obiective pe care le produce o anumita boala, nu doar sesizate de pacient, ci si confirmate de medic in timpul examenului obiectiv (matitate la percutie, sufluri la auscultatie etc.).

Simptomele sunt efectele resimtite de pacient si spuse medicului in timpul anamnezei. Deci acestea au caracter subiectiv, uneori neputand fi confirmate de medic. Fiind de ordin subiectiv, simptomele au caracter variabil, fiecare pacient fiind o entitate de sine statatoare, cu perceptie diferita de a celorlalti.

Bronsita (sindromul bronsitic) reprezinta inflamatia mucoasei arborelui traheo-bronsic insotita de modificarea secretiei bronsice. Aceasta inflamatie poate fi acuta sau cronica.

Prin acut ne referim la aparitia brusca a unei boli, de obicei intr-un episod unic cu durata relativ scurta, dupa care pacientul isi reia activitatea cotidiana. In momentul aparitiei acestei crize, bolnavul este dependent de ingrijiri medicale, deoarece boala este relativ grava (desigur sunt multi factori care influenteaza amplitutinea acesteia) iar bolnavul are dureri de cele mai multe ori insuportabile.

Boala cronica reprezinta o boala de lunga durata, de cele mai multe ori fiind pentru toata viata, generand o incapacitate permanenta, diferita ca gravitate in functie de sistemul afectat si de gradul de afectare. O boala cronica este data de o alterare organica sau functionala la nivelul organismului, avand astfel efecte asupra modului de viata al bolnavului.

Sindromul bronsitic acut

Bronsita acuta e o boala care afecteaza caile respiratorii, avand evolutie de scurta durata, fara a se insoti de modificari radiologice.

Etilogia bronsitei acute (factorii care o produc)

Factori naturali:
  • factori virali (virusuri gripale, paragripale, herpesvirsuri s.a.)
  • factori bacterieni (pneumococi, streptococi aerobi/anaerobi, bacili gram negativi s.a.)

Factori chimici:
  • expunere la substante chimice (in special expunere profesionala, dar si accidentala) cum ar fi praf, ciment, fum s.a.

Clinic

Simptomul principal este tusea seaca, insa adesea aceasta este precedata de ceea ce se numeste CATAR NASO FARINGIAN (adica rinita, rino-sinuzita, angina).
Atunci cand se asociaza cu sindrom obstructiv de cai aeriene superioare/intrapulmonare apare bronhospasmul, cianoza, dispneea.
La examenul obiectiv medicul sesizeaza prezenta unui murmur vezicular normal sau usor inasprit si raluri ronflante/sibilante (raluri uscate).

Sindromul bronsitic acut prezinta 2 faze:
1. Faza de cruditate constatata odata cu expunerea la rece
2. Faza de coctiune instalata la cateva zile de la debut. Specifica acestei faze este expectoratia muco-purulenta eliminata cu dificultate la inceput.

Bronsita acuta are mai multe forme clinice:
1. Bronsiolita acuta (care afecteaza bronhiile mici si bronhiolele)
2. Bronsiolite hemoragice caracterizate de spute hemoptoice sau chiar hemoptizii. (Prin hemoptizie se intelege expectoratia cu sange, iar prin sputa hemoptoica se intelege sputa in care se vad striuri de sange in cantitati reduse) .
3. Bronsita secundara/ „bronsita-simptom”. Dupa cum arata si denumirea aceasta apare secundar unei alte patologii dintre care amintim: afectiuni pulmonare severe, TBS pulmonar.

Cum evolueaza bronsita acuta?

In general evolutia este una favorabila, tusea si expectoratia diminuandu-se treptat. Totusi, la varstnici, prognosticul poate fi nefavorabil.
Daca dupa o perioada de aproximativ 4 saptamani, persista o hiperreactivitate bronsica, aceasta poate semnifica debutul unui astm bronsic sau al unei bronhopneumopatii cronice.

Tratament

Necesitatea unui tratament pentru sindromul bronsitic este data de nivelul de gravitate al manifestarilor bolii. Daca simptomele se agraveaza, este necesar sa se consulte un medic, pentru ca acesta sa stabileasca care este cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastra.

Trebuie retinut ca, in ciuda faptului ca un medicament este potrivit pentru o anumita boala si poate cineva cunoscut l-a luat si a avut efecte pozitive, nu inseamna ca si la dvs trebuie sa functioneze.
Un medic poate stabili exact tratamentul corect
, in functie de anamneza si rezultatele investigatiilor clinice (examen obiectiv) paraclinice si de laborator (analize de sange, radiografii pulmonare s.a.).

Un alt aspect important este starea de sanatate generala a pacientului si varsta acestuia.

Tousi, in general, tratamentul de electie, in functie de gravitatea simptomelor, este reprezentat de:
  • expectorante (cu rolul de a favoriza expectoratia ducand la cresterea secretiilor traheobronsice si fluidificandu-le). Dintre acestea se diferentiaza expectorantele secretolitice cu efect direct asupra secretiilor bronsice. Aceasta categorie cuprinde substante mucolitice, enzime proteolitice s.a. Exemple: Acetilcisteina, bromhexina.
  • antialgice (impotriva durerii) si antipiretice (pentru a scadea febra): aspirina (salicilati), paracetamol (derivati de paraaminofenol)
  • antitusive. Efectul lor e dat de deprimarea formatiunilor centrale ale reflexului tusei. Exemple: opiul, morfina - folosite limitat din cauza reactiilor adverse importante, codeina, clofedanol.
  • antibiotice. In cazul folosirii antibioticelor, sa nu uitati importanta protectiei gastrice, recomandata fiind utilizarea in paralel cu antibioticul a unui pansament gastric.

Sindromul bronsitic cronic

Tipuri

In cadrul acestui subtip se diferentiaza 4 tipuri dupa cum urmeaza):

1) Bronsita cronica simpla (tuse cronica minim 2 ani, care sa dureze minim 3 luni/ an, expectoratie) aparuta ca urmare a expunerii indelungate la iritanti bronsici.
2) Bronsita cronica obstructiva este tot o bronsita cronica simpla insa obstructia cailor respiratorii mici a inceput sa fie partial ireversibila. Bolnavii prezinta tuse cronica, sputa muco-purulenta/mucoasa si dispnee
3) Bronsita cronica astmatiforma. Acest tip este caracterizat de tuse productiva si episoade de bronhospasm.
4) Emfizemul pulmonar care reprezinta dilatarea spatiilor aeriene distal de bronhiolele terminale.

Cine produce bronsita cronica?

La aceasta intrebare inca nu s-a gasit un raspuns clar deoarece sunt foarte multi factori implicati. Cu toate acestea putem insa sa numim principalii factori predispozanti. Acestia sunt:
  • fumatul (inclusiv cel pasiv)
  • poluarea atmosferica
  • expunerea profesionala la diferiti agenti chimici (toluen, acizi, solventi)
  • factori virali: s-a demonstrat ca rinovirusurile au un rol in aparitia bronsitei cronice.
  • factori genetici (predispozitie genetica a gemenilor monozigoti)

Care este mecanismul prin care acesti factori produc bronsita cronica?

Mecanismul fiziopatologic este urmatorul: acesti factori produc leziuni ale mucoasei bronsice. De aici pot aparea o multitudine de complicatii putand duce chiar frecvent la aparitia cordului pulmonar cronic.

Tratamentul

Bronsita cronica este tratata in functie de gravitatea si forma acesteia cu antiastmatice precum simpatomimetice bronhodilatatoare (Salbutamol), parasimpatolitice bronhodilatatoare (atropina, ipatropiul), bronhodilatatatoare musculotrope (aminofilina) s.a.

Este important sa consultati medicul, care in urma examinarii directe si analizarii rezultatelor investigatiilor paraclinice sa stabileasca exact care este tratamentul potrivit pentru dvs.

Data actualizare: 02-12-2013 | creare: 13-08-2012 | Vizite: 25212
Bibliografie
1."Semeiologie", dan Georgescu, editura National, 2008
2. "Farmacologie", Ion Fulga, editura Medicala, 2010
3."Bronsita",https://www.emedicinehealth.com/bronchitis/page4_em.htm#bronchitis_symptoms
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aerosolii țigărilor electronice pot cauza modificări celulare și moleculare în plămâni
  • Vitamine și suplimente pentru plămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum