Sindromul durerii vertebrale postoperatorii

©

Autor:

Sindromul durerii vertebrale postoperatorii
Advertorial oferit de Clinica Neuropain

Sindromul durerii vertebrale postoperatorii sau FBSS (failed back surgery syndrome), este o afecțiune caracterizată prin persistența și/sau reapariția durerii după intervenții chirurgicale pe coloana vertebrală. Denumirea sindromului este oarecum improprie din multiple considerente, deoarece grupează într-un mod simplist un spectru larg de scenarii clinice post-chirurgicale atribuite unei game la fel de largi de posibile cauze și factori, cum ar fi cazul, dar în mod sigur nu exclusiv, eșecului intervenției chirurgicale vertebrale.

Pacienții cu FBSS prezintă dureri cronice de lungă durată, cu sau fără simptome radiculare (legate de rădăcinile nervoase) sau relaționate și au avut una sau mai multe intervenții chirurgicale care nu au reușit să trateze durerea. Din păcate, acest lucru se întâmplă relativ frecvent, cu estimări ale frecvenței cazurilor intre 20% si 40% dintre pacienții operați. O recentă revizuire sistematică a literaturii privind discectomia pentru hernia de disc lombară la pacienții cu vârsta sub 70 de ani a demonstrat o serie de recurențe ale durerii la nivelul membrelor inferioare la 5% -36% dintre pacienți după 2 ani. Un alt studiu prospectiv al lui Skolasky și colab., la care au participat 260 de pacienți care au suferit o laminectomie chirurgicală cu sau fără fuziune pentru stenoza spinală lombară secundară modificărilor degenerative a demonstrat că 29,2% nu au prezentat nici o schimbare sau au acuzat chiar o creștere a durerii după 12 luni. Un prognostic îmbunătățit asociat cu FBSS se va baza mai mult pe cunoașterea completă a medicului pentru a preveni, diagnostica și trata eficient FBSS.

Factorii medicali recunoscuți ca predictivi ai unui rezultat chirurgical nesatisfăcător includ:
  • (I) sindroame de durere cronică: durerea cronică declanșează un mecanism vicios, care este adesea denumit cu termenul sindrom degenerativ, un fenomen declanșat de la un eveniment fizic sau emoțional (în acest caz, durerea cronică se referă la ambele categorii) care împinge pacientul către o stare tot mai mare de inactivitate și apatie.
  • (Il) indicația chirurgicală inadecvată: examenul clinic, examene radiologice și corelarea lor furnizează datele ce justifică necesitatea intervenției chirurgicale. Când aceste investigatii lipsesc, probabilitățile unui eșec terapeutic sunt foarte mari. Variabilitatea competenței chirurgicale în rândul operatorilor este un factor care trebuie luat în considerare la calculul succesului terapeutic al unei proceduri chirurgicale.
  • (lll) Numărul procedurilor chirurgicale: probabilitatea obținerii unui rezultat bun scade odata cu creșterea numărului de proceduri chirurgicale efectuate
  • (IV) Cu cat chirurgia este mai invazivă și/sau distructivă, cu atât mai mare este probabilitatea apariției sindroamele de durere postoperatorie.

Printre factorii psihosociali care justifică prevalența ridicată a pacienților care se plâng de un sindrom de durere vertebrală post-chirurgicală regăsim următoarele:
(I)
  • (1) Nivelul scăzut de educație cu privire la regulile de prevenire a bolilor degenerative ale coloanei vertebrale;
  • (2) Lipsa programelor de prevenție și de identificare a factorilor de risc pentru dezvoltarea de afecțiuni ale spatelui în casă și locul de muncă;
  • (3) Calitatea slabă a tratamentului conservator pentru problemele legate de durere simplă de spate;
  • (4) False informații despre boala care cauzează durerea;
  • (5) Așa-numitele boli iatrogene (cauzate de un act medical).

  • (ll) factori psihologici negativi (de exemplu, pierderea recentă a unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă și/sau dificultăți de muncă, etc.); sindroame dureroase cronice preexistente; tulburări psihologice (de exemplu, isterie sau hipocondrie). Dacă sunt prezenți, acești factori pot anunța un rezultat nesatisfăcător postoperatori, iar în cazul în care intervenția a avut indicație imediata, e nevoie de un management multidisciplinar în ceea ce privește controlul durerii psihologice.

  • (Ill) Fumatul și obezitatea (mai ales atunci când greutatea corporală depășește cu mai mult de 50% din greutatea ideala) sunt considerati factorii cu efect moderat asupra unui rezultat chirurgical negativ.

Apariția de țesut cicatricial ce dezvoltă, odată cu trecerea timpului, o tracțiune mecanică asupra elementelor nervoase din canalul spinal este considerat a fi unul dintre mecanismele cele mai frecvent implicate în apariția și/sau persistența durerii .

Semne și simptome

Durerea este principalul simptom al pacientului. Aceasta poate fi localizată exclusiv în regiunea lombară sau poate iradia la nivelul membrelor inferioare cu caracteristici în ceea ce privește teritoriul de distribuție și intensitatea variabilă de la pacient la pacient. Examinarea clinică, mai ales preoperator, este esențială pentru a stabili prezența tulburărilor neurologice, în special a deficitelor de forță muscular.

Diagnostic

Diagnosticul este în esență clinic. Examenul RMN fără substanță de contrast la care se poate adauga un Computer Tomograf (pentru informații asupra structurii osoase și a mijloacelor de sinteză, atunci când este cazul) permit, împreună cu datele anamnestice și examinarea clinică, recunoașterea imediată a unei complicații postoperatorii, de exemplu: migrația și/sau dislocarea mijloacelor de sinteza (tije, șuruburi), decompresia chirurgicală inadecvată a elementelor neuronale implicate, recurența bolii de bază (de exemplu, o recidivă de hernie de disc a) sau o complicație de altă natură (de exemplu, spondilodiscita).

În cazul în care simptomele nu sunt confirmate de imagini radiologice evocatoare ale complicațiilor postoperatorii ce ar necesita reintervenția unui neurochirurg, este indicat ca pacientul să se adreseze unui echipe medicale multidisciplinare formată din medic de terapia durerii, neurolog, nutriționist, psihoterapeut și fiziokinetoterapeut.

Tratament

Echipa multidisciplinară a Clinicii Neuropain poate realiza un plan de tratament medicamentos corect, regim de viață și procedură de recuperare. Scrambler Therapy (neuromodulare non invazivă) poate fi o solutie terapeutică pentru ameliorarea rapidă a durerilor, ceea ce duce la creșterea mobilității, esențială în inceperea unui plan corect de kinetoterapie pe termen mediu si lung si de reintegrare socială si familiala.

Prognostic

Nu se poate oferi o perspectivă unitară, globală de vindecare pentru pacienții cu sindroame dureroase cronice. Rezultatele procedurilor și tratamentului medicamentos recomandat variază de la pacient la pacient și depind de o gamă largă de factori, pur medicali și psihosociali individuali.

Dr. Sandu Lucian - Clinica Neuropain
Medic primar ATI
Doctor în Științe Medicale
Competențe în Terapia Durerii și Oncopaliație

Dacă ți-ai pierdut speranța că durerile tale se vor ameliora vreodată sau ai nevoie că cineva să îți fie aproape, vino să te întâlnești cu echipa noastră, oameni cu experiență și inițiativă, pentru a găsi împreună cea mai bună metodă de îngrijire!
www.neuropain.ro
Contact: Clinica Neuropain - 0787.742.21

Data actualizare: 02-10-2018 | creare: 02-10-2018 | Vizite: 775
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: