Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie - tot mai frecvent la varsta scolara, sustin specialistii

Data publicării: 20-09-2007

Societatea Nationala de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania organizeaza al VIII-lea Congres al societatii, in perioada 19-23 septembrie, la Sinaia, avand ca subiect principal psihopatologia developmentala a copilului si adolescentului in perioada scolara si bolile neurologice autoimune la copil, transmite corespondentul ROMPRES.
    Numarul mare al tentativelor de suicid la varste mici se datoreaza si depresiei generate de sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie ( ADHD), a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, prof. dr. Iuliana Dobrescu, Directoarea Sectiei de Psihiatrie Pediatrica a Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia" din Bucuresti.
     Totodata, ea a subliniat importanta depistarii precoce a tulburarilor de comportament la copii, deoarece lipsa diagnosticului si a tratamentului precoce in cazul ADHD poate duce la consecinte mult mai grave la maturitate.
    Rezultatele studiilor internationale semnaleaza o crestere a incidentei tulburarilor psihopatologice in perioada scolara, ajungandu-se practic la o dublare a cazurilor in etapa prescolara.
    "Bolile neurologice autoimune au crescut semnificativ in frecventa in ultimii ani. Multe dintre problemele de psihopatologie developmentala ale perioadei scolare apar datorita evolutiei sindromului ADHD si a comorbiditatilor acestuia, ce confera un prognostic rezervat starii de sanatate mentala a scolarului" a declarat prof. dr. Mircea Tiberiu, presedintele Societatii Nationale de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania.
    Vorbitorii au pus accentul nu intamplator pe perioada scolara, considerata de toti autorii ca una ce incearca "elasticitatea" structurii psihologice a copilului, dar care, in acelasi timp, o si "formeaza".
     Studiile internationale semnaleaza o crestere a prevalentei tulburarilor psihopatologice in perioada scolara in special spre adolescenta.
    Aceste rezultate ale studiilor trebuie sa influenteze politicile de sanatate mentala in perioada scolara si reforma invatamantului.
     Astfel, aportul specialistului neuro-psihiatru de copii si adolescenti devine deosebit de important in promovarea masurilor de sanatate mentala si reforma invatamantului.
    O alta tema abordata in cadrul Congresului este tentativa de suicid la copiii de varste mici ca urmare a depresiei.
    In multe cazuri, aceste depresii la varste mici reprezinta o urmare sindromului ADHD, a comportamentului hiperkinetic si a deficitului de atentie a copilului.
    Datorita comportamentului sau, copilul poate fi discriminat de anturajul de la scoala si chiar de familie, urmarea fiind in multe cazuri pierderea respectului de sine si depresia.
    "Observ cu incredere ca medicii specialisti acorda o importanta din ce in ce mai mare acestei tulburari si modalitatilor de tratament existente. De asemenea, ma bucur ca si publicul larg accepta si constientizeaza existenta ADHD si aceasta datorita prevalentei din ce in ce mai mari", sustine doctorul Daniel Popescu, director Relatii Publice pentru Eli Lilly Romania.
    In cadrul Congresului sustin prelegeri prestigiosi specialisti din tara si de peste hotare.
Sursa: Rompres, 20-09-2007, Vizualizari 788
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.