Sindromul Q-T lung

Autor: ROmedic

Sindromul Q-T lung este o tulburare de ritm rara, ereditara, care apare la persoane fara alte afectiuni.

Sindromul Q-T lung survine de obicei la copii si la adultii tineri.

 

Cand se contracta, inima genereaza un stimul electric care poate fi inregistrat pe o electrocardiograma (ECG), producand un traseu caracteristic. Componentele sale sunt desemnate cu ajutorul unor litere: P, Q, R, S  si T.


Intervalul Q-T
reprezinta timpul de depolarizare si repolarizare ventriculara. Masurand acest interval, medicul poate observa o modificare a acestuia fata de valorile normale de referinta (in special prelungirea intervalului Q-T), lucru ce semnifica o tulburare a conducerii impulsului electric prin reteaua Purkinje.

Daca intervalul Q-T este prelungit, persoana sufera de sindromul Q-T lung.


Simptome

Unii pacienti cu Q-T lung sunt asimptomatici. La ceilalti, simptomele sunt pierderea cunostintei (sincopa) sau tulburari de ritm cardiac (aritmie). La pacientii cu acest sindrom intervalul Q-T poate fi prelungit in timpul activitatii fizice, emotiilor puternice (spaima, suparare, durere, etc.). Unele aritmii pot fi fatale, deoarece pot provoca moarte subita. Un alt tip de sindrom Q-T lung poate duce la pierderea auzului pacientului.

 

Studiul pacientilor cu Q-T lung arata ca acestia au lesinat cel putin o data pana la varsta de 10 ani. Majoritatea au de asemenea un membru al familiei care sufera de aceasta conditie. Pacientii cu sindrom Q-T lung nu au intotdeauna intervalul Q-T prelungit. Acesta poate fi normal cand pacientul isi face electrocardiograma (in timpul unei examinari de rutina, de exemplu).

 

Unii tineri sanatosi pot fi suspectati de Q-T lung datorita istoricului familial si al lesinurilor inexplicabile, chiar daca nu isi fac o ECG de rutina. In toate familiile in care a existat o moarte subita sau in care se produc lesinuri inexplicabile, este necesara o investigatie a cauzei.


Tratament

Sindromul Q-T lung poate fi tratat cu ajutorul medicamentelor (beta-blocante). Uneori se efectueaza o interventie chirurgicala, iar unele persoane beneficiaza de un defibrilator implantabil.

Data actualizare: 08-04-2014 | creare: 22-12-2006 | Vizite: 15798

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK