Sistem pentru monitorizarea durerii în cazul pacienților oncologici

©

Autor:

Sistem pentru monitorizarea durerii în cazul pacienților oncologici
Un studiu recent din cadrul Universității din Edinburgh prezintă un sistem de monitorizare simplă a durerii în cazul pacienților afectați de cancer, pentru o gestionare mai eficientă.
Noua tehnică ar putea fi utilă pentru managerierea durerii, comparativ cu îngrijirile convenționale, după cum arată cercetările.

Mai mult de jumătate dintre pacienții afectați de cancer și aproape 80% dintre cei cu cancere în stadii avansate se confruntă cu dureri, ce au un impact major atât fizic, dar și emoțional.

Oamenii de știință au dezvoltat sistemul de monitorizare - Edinburgh Pain Assessment and management Tool (EPAT) – care este practic un tabel utilizat de personalul medical pentru a înregistra permanent nivelul de durere resimțit.

Sistemul permite evaluarea durerii în îngrijirile de rutină printr-un tabel. Inițial, pacientul este rugat să evalueze durerea pe o scală de la 0 (fără durere) la 10 (durere foarte intensă), acest scor fiind înregistrat. Diagrama clasifică scorurile pentru durere utilizând un sistem de culori: de la 0 la 2 este clasificat ca gri, 3-  4 scor galben și 5 - 10 scor albastru. Pentru pacienții cu scor galben sau albastru, se trece la etapa 2, care vizează localizarea și natura durerii, factorii de exacerbare și de ameliorare și simptomele care pot fi cauzate de opiacee.


Sursa: Journal of Clinical Oncology

În cazul unui scor ridicat – ce indică durere moderată sau severă –  medicii intervin prin modificarea medicației și gestionarea efectelor adverse.

În cadrul studiului clinic s-a monitorizat nivelul durerii la un eșantion de aproape 2.000 pacienți oncologici pe parcursul a 5 zile, pacienți din cadrul unor centre oncologice regionale.

Pacienții care au beneficiat de acest sistem de monitorizare au prezentat mai puține dureri în acest timp, comparativ cu grupul care a beneficiat de îngrijiri standard, care nu a prezentat nicio ameliorare.

De reținut că utilizarea sistemului nu a fost asociată cu doze mai mari de medicamente. Sistemul acționează prin atenționarea medicilor, pentru o mai bună gestionare a efectelor adverse, îmbunătățirea comunicării dintre medic și pacient etc.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Clinical Oncology.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 03-04-2018 | creare: 03-04-2018 | Vizite: 1327
Bibliografie
Cancer patients` pain eased by simple bedside chart https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326090318.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea moderată sau severă poate crește cu 41% riscul dependenței de opioide
  • De ce chimioterapia produce căderea părului?
  • Terapia durerii prin realitatea virtuală
  •