Sistemul de încălzire a tutunului nu este atât de inofensiv precum se pretinde

©

Autor:

Sistemul de încălzire a tutunului nu este atât de inofensiv precum se pretinde
IQOS este unul dintre primele dispozitive ce propun „fumatul fără fum” cu sistem de încălzire a tutunului. Astfel de produse sunt prezentate consumatorilor de tutun drept alternative mult mai sigure la țigaretele convenționale. Utilizarea acestor produse nu este atât de inofensivă precum pretind producătorii, potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Tobacco Contol.

Sistemul heat-not-burn reprezintă o nouă metodă considerată mai puțin nocivă de livrare a nicotinei comparativ cu țigaretele obișnuite, conform declarațiilor producătorilor și a unor studii, multe dintre ele finanțate tot de ei.

Pentru a preveni formarea compușilor toxici în urma arderii tutunului prin procese de piroliză și degradare termogenică la peste 600 grade Celsius în țigara standard, sistemele cum este și cel IQOS propun încălzirea tutunului care are loc la temperaturi mai scăzute de circa 350 grade Celsius. (1) Prin încălzirea tutunului la temperaturi mai mici comparativ cu cele la care ard țigările convențional se consideră că sunt eliberate cantități mai mici de substanțe carcinogene. ATENȚIE, dar nu neglijabile!

Țigara electronică -  o soluție sigură pentru a reununța la fumat?

Producătorul dispozitivelor IQOS, Philip Morris International, a apreciat siguranța acestora prin intermediul studiilor de specialitate. Cu toate acestea au fost identificate diferențe între datele obținute de cercetările independente și studiile producătorilor, nefiind o noutate manipularea rezultatelor științifice în favoarea produselor de tutun pentru a obține subestimarea sau eliminarea riscurilor. (2)
 

Ce aduce nou acest studiu?

Producătorii PMI recomandă curățarea dispozitivului după utilizarea acestuia pentru a încălzi 20 de rezerve de tutun cu ajutorul unei perii speciale puse la dispoziție tot de aceștia.

Deși dispozitivul IQOS nu arde țigara prin procese pirolitice cum se întâmplă exclusiv în cazul țigaretelor convenționale, cercetătorii au identificat un dop de tutun carbonizat ca rezultat al pirolizei. Gradul de carbonizare a fost mult mai accentuat atunci când nu s-a realizat curățarea corespunzătoare a dispozitivului după finalizarea rezervei de tutun, sugerând că acumularea resturilor și fluidelor reziduale ar putea crește temperatura de piroliză.

Analiza filmului din polimer a arătat faptul că, indiferent dacă dispozitivul a fost curățat corespunzător sau nu, intensitatea temperaturii este suficientă pentru a topi filmul chiar și în absența contactului direct cu elementele ce produc încălzirea.

Îngrijorătoare este eliberarea cianhidrinei formaldehidei în urma topirii filtrului la temperaturi crescute, o substanță chimică extrem de toxică la concentrații foarte mici, cărei limită poate fi ușor atinsă de utilizatorii dispozitivelor electronice de livrare a nicotinei. Deoarece țigara durează doar 6 minute, după care este obligatorie reîncărcarea dispozitivului, s-a observat tendința utilizatorilor de a scurta intervalele între pufăituri și chiar inhalarea unor cantități mai mari de vapori.

Cercetătorii atrag atenția că produsele IQOS nu sunt în mod strict produse „heat-not-burn” și necesită studii suplimentare, ideal finanțate de entități independente, pentru a demonstra siguranța acestor produse ce au devenit extrem de populare într-un timp record. (3)

Sursa: BMJ

Data actualizare: 18-09-2019 | creare: 16-03-2018 | Vizite: 3056
Bibliografie
(1) Tobacco Free Initiative (TFI), link: http://www.who.int/tobacco/publications/prod_regulation/heated-tobacco-products/en/
(2) The Toxic Effects of Cigarette Additives. Philip Morris' Project Mix Reconsidered: An Analysis of Documents Released through Litigation, link: http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001145
(3) ‘Heat not burn’ smokeless tobacco product may not be as harm free as claimed, link: http://www.bmj.com/company/newsroom/heat-not-burn-smokeless-tobacco-product-may-not-be-as-harm-free-as-claimed/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaporii degajați de țigaretele electronice se evaporă în câteva secunde
  • Vaporii țigării electronice, toxici pentru cavitatea orală
  • Țigaretele electronice la fel de nocive pentru gingii ca cele clasice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum