Sistemul de sanatate american, cel mai scump si mai putin eficient, potrivit unui studiu

Data publicării: 15-05-2007

Sistemul de sanatate american este cel mai scump din  lume, dar si cel mai putin eficient din randul celor sase mari state industrializate, potrivit unui studiu difuzat marti, informeaza AFP.
    „Sistemul de sanatate american este cel mai scump din lume, dar analizele comparative indica faptul ca performantele americane in domeniu sunt in urma celor din celelalte tari”, afirma economisti, autori ai unui studiu publicat de institutul de studii independente Commonwealth Fund.
      Studiul compara sistemele de ingrijire medicala din Australia, Canada, Germania, Noua Zeelanda, Marea Britanie si SUA.
    „Specialistii in domeniul sanatatii din SUA afirma adesea ca sistemul american este cel mai bun din lume, fara o dovada stiintifica in acest sens /.../ Americanii isi privesc propria imagine in oglinda fara a include comparatia la nivel international”, afirma autorii studiului, intitulat „Mirror, Mirror on the wall”.
      in termeni de calitate, acces, eficienta, ca echitate si rezultate, sistemul de sanatate american se situeaza de fiecare data pe ultimul loc intre cele sase tari. Germania se situeaza pe primul loc pentru accesul si calitatea ingrijirilor, in timp ce Marea Britanie se afla de asemenea pe primul loc pentru criteriile privind echitatea in accesul la asistenta medicala si eficacitatea ingrijirilor.
    „SUA sunt singura natiune din cele prezente in studiu care nu asigura acces universal la sanatate /.../ Avand in vedere cheltuielile pentru sanatate in aceasta tara, ne-am putea astepta la cel mai bun si mai performant sistem de sanatate”, a afirmat presedintele Commonwealth Fund, Karen Davis. Aproximativ 45 de milioane de americani, 15% din populatie, nu au asigurare medicala.
    Cheltuielile pentru asistenta medicala pe cap de locuitor in SUA sunt de peste doua ori mai mari decat media cheltuielilor in tarile OCDE /Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica/, reprezentand 6.102 de dolari pe an fata de  2.571 de dolari, potrivit Commonwealth Fund, care a cumulat datele unui alt studiu al OCDE luand in considerare tari europene si Japonia.
    Cheltuielile inregistrate in domeniul sanatatii pe cap pe locuitor in Franta sunt aproximativ egale cu cele din Canada, potrivit Commonwealth Fund.
Sursa: Rompres, 15-05-2007, Vizualizari 2235
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.