Sistemul de sanatate chinez primeste tratament de recuperare

Data publicării: 26-09-2007

Pe masura ce Zhang Lanse se apropia de varsta de 60 de ani, i se intampla adesea sa aiba ameteli in timp ce urca sau cobora scarile. Zhang, in varsta de 58 de ani, o pensionara care a lucrat intr-o fabrica de stat ineficienta, care producea masini de spalat, a respins toate argumentele fiului ei de a se duce la doctor. "Aceste probleme sunt obisnuite atunci cand imbatranesti", a spus ea, citata de Li Huizi, in China Features.

    Rezistenta opusa de Zhang de a consulta un doctor este un lucru obisnuit in randul oamenilor varstnici din China, care se tem ca doctorii nu vor altceva decat sa le ia banii. Multi amana sa mearga la doctor, permitand astfel ca afectiuni minore sa evolueze in stari grave, care duc pana la urma la cheltuirea economiilor lor.

    Disconfortul, printre principalele motive

    Fiul lui Zhang, Wang Qi, este cel care ii face de obicei programarile, grabindu-se spre spital devreme unde gaseste o coada lunga in fata ferestrei biroului de programari - un alt motiv pentru care Zhang nu vrea sa se duca la medic pentru starile ei de ameteala.
    Refuzul ei a persistat pana in momentul in care a cazut pe scarile blocului unde locuieste. Doctorul a spus ca are o tumora pe creier, care este tratabila inca - dar numai recurgand la chirurgie imediat.
    De la operatie, Wang Qi, functionar la banca in varsta de 27 de ani, care are un salariu lunar de 2.000 de yuani (267 de dolari) a facut economii drastice si a examinat orice posibila cale pentru a-i plati mamei sale factura medicala de 100.000 de yuani (13.300 de dolari). El inca spera ca sistemul de asigurari medicale chinez sa il poata ajuta.

    Nevoiti sa scoata bani din buzunar

    Cand Zhang inca mai lucra, in anul 2000, ea a contribuit la un "sistem de asigurari medicale pentru angajatii urbani", aplicat in fabrica in care lucra, sau "danwei", care ii oprea automat 2 la suta din salariul lunar, procent ce mergea in contul ei de la centrul de asistenta sociala.
    O decizie a Consiliului de Stat din 1998, care a lansat reforma sistemului de asigurari medicale din China, a permis angajatilor urbani, printre care si pensionarilor, sa se inscrie in sisteme medicale operate pe plan local, care imbina asigurarile individuale si sistemul de asigurari sociale.
    Taxele de tratament ambulatoriu mai mici sunt platite in principal din contul personal, in timp ce cheltuielile de spitalizare mai mari sunt platite in principal din fondul sistemului de asigurari sociale.
    Pensionarii sunt scutiti de la plata contributiei la asigurari. Zhang, cu o pensie lunara de 1.000 de yuani (133 de dolari), primeste 1.200 de yuani (160 de dolari) pe an din contul sau personal pentru tratament ambulatoriu.
    "De fapt, guvernul le va permite pensionarilor sa aiba acces gratuit la serviciile ambulatorii. Daca ei consulta frecvent medicul, beneficiaza totusi de finantarea cheltuielilor ambulatorii", a afirmat un angajat al centrului de asistenta sociala din cartierul Chaoyang, din estul capitalei Beijing.
    Cu toate acestea, cheltuielile medicale mai mari, pentru interventii chirurgicale si spitalizare, sunt in continuare o povara financiara majora pentru bolnavi. Guvernul incurajeaza intreprinderile sa stabileasca asigurari medicale suplimentare pentru angajatii lor, in principal pentru cheltuielile medicale care nu sunt acoperite de sistemul de asigurari de sanatate.
    Fabrica lui Zhang a fost insa in pragul colapsului financiar total.
    "Aproape jumatate din facturile medicale ale mamei mele au fost rambursate via asigurari medicale", a spus Wang Qi.
    "Asigurarea medicala acopera numai o parte din costul unei operatii complicate cum ar fi interventia pe creier, dar, cu toate acestea avem de platit o suma foarte mare", a mai spus Wang.

    Colapsul serviciului medical gratuit

    In conformitate cu sistemul economiei planificate al Chinei, in secolul trecut Zhang s-a bucurat de ingrijire medicala gratuita. Unitatea de munca, "danwei", i-a oferit totul. I-a asigurat toate lucrurile de care avea nevoie, printre care subventii pentru necesitatile zilnice, educatie, transport si locuinta. O anumita generatie de chinezi este inca nostalgica dupa cupoanele pentru alimente, articole de baza precum ouale si carnea.
    "Danwei era omnipotent", a afirmat Tian Ying, un contabil la pensie, de 51 de ani, care a lucrat intr-o fabrica de textile de stat. Tian sustine ca oamenii aveau in acele vremuri putine dorinte si toata lumea avea acelasi nivel de trai iar salariile mici erau suficiente pentru a se descurca.
    "Daca aveai nevoie de o operatie cereai danwei sa plateasca cheltuielile medicale chiar si pentru copiii tai. Totul era gratis".
    Cu toate acestea, spune Tian, multe danwei nu isi permiteau sa garanteze sistemul de asistenta sociala de la nastere si pana la moarte. "Treptat, facturile cheltuielilor medicale au devenit prea incarcate, iar daca danwei-ul tau era bogat, atunci erai o persoana foarte norocoasa".
    Departamentele financiare erau cele mai ocupate birouri. Angajatii se prezentau devreme pentru a obtine rambursarea cheltuielilor medicale, dar, de obicei, dupa o dimineata de stat la rand, contabilii erau nevoiti sa le spuna celor care stateau la coada ca banii s-au terminat.
    "Problema a fost ca sistemul medical gratuit a avut drept rezultat o risipa imensa de resurse", a afirmat Tan Shen, cercetator in cadrul Academiei de Chineze de Stiinte Sociale, un think-tank al guvernului.

    Asistenta de sanatate pentru toata lumea

    Guvernul central a inceput reforma sistemului de sanatate in anii 90, dupa ce a descoperit ca sistemul de asistenta de sanatate finantat din bani publici si ruinat nu mai era eficient.
    In 1998, angajatii din mediul urban au inceput sa plateasca 2 la suta din salariul lor in contul asigurarilor medicale individuale, iar angajatorii au fost obligati sa contribuie cu 4 la suta din venitul lor total la un fond de asistenta sociala gestionat de administratii locale.
    "Acest lucru a separat sistemul de asistenta medicala al angajatilor de sistemul danwei, si a redus semnificativ povara financiara a intreprinderilor. A facut mai usoara revigorarea intreprinderilor de stat", a mai spus cercetatorul Tan.
    Cu toate acestea, sectorul sanatatii este aspru criticat din cauza cresterilor vertiginoase ale cheltuielilor medicale, pentru inaccesibilitate, relatii slabe intre medici si pacienti si acoperire scazuta a sistemului de asistenta de sanatate.
    Statisticile elaborate de Ministerul Sanatatii arata ca cresterea costurilor medicale a saracit multi chinezi din mediul rural si urban, in conditiile in care o treime dintre pacientii rurali refuza spitalizarea, iar 45 la suta dintre ei parasesc spitalele inainte de a se insanatosi complet.
    Un sondaj dat publicitatii in decembrie anul trecut de Academia Chineza de Stiinte Sociale a aratat ca cheltuielile de sanatate au crescut cu 11,8 la suta din media consumului unei familii, depasind cheltuielile pentru educatie si transport, un procent foarte mare chiar prin comparatie cu tari dezvoltate.
    Un raport publicat in 2005 de Centrul de Cercetare si Dezvoltare din cadrul Consiliului de Stat, cabinetul chinez, a criticat dur reforma din sectorul sanatatii si a ajuns la concluzia ca reformele din ultimul deceniu au fost "practic fara succes". Raportul a declansat o dezbatere publica privind calea reformelor din sistemul de sanatate chinez.
    Guvernul urmeaza sa decida privind o politica pe termen lung. Expertii compara inca caile reformei, studiind diferite sisteme de asistenta de sanatate si propuneri. Cele mai spinoase probleme sunt structurile de management si finantarea.
    Cu toate acestea, guvernul a facut un pas major anul acesta, extinzand accesul la ingrijiri medicale si asigurari la preturi rezonabile pentru 80 la suta dintre provinciile chineze si pentru mai multi rezidenti urbani, printre care si cei fara danwei.
    Statistici oficiale arata ca numai 157 de milioane din cele 1,3 miliarde de locuitori ai tarii au beneficiat de asigurare medicala la sfarsitul anului trecut, majoritatea dintre ei fiind lucratori urbani si pensionari care au beneficiau de danwei.
    Anul acesta, rezidentii de la oras - printre care copii si liber-profesionisti - care nu sunt acoperiti de "asigurarea medicala pentru lucratori urbani" pot fi asigurati prin "sistemul medical de asigurari pentru rezidenti urbani". Administratiile locale vor aloca fonduri pentru a acoperi partial tratamentele majore.
    "Rezidentii urbani fara danwei, printre care liber-profesionisti si patroni de afaceri private, pot fi acoperiti acum", a precizat cercetatorul Tan Shen.
    Un plan de reforma care ar putea fi adoptat este transformarea unui numar de spitale publice in furnizori de servicii medicale comunitare, care sa ofere servicii ambulatorii pentru rezidenti si muncitorii migranti, a declarat Liu Xinming, oficial din Ministerul Sanatatii, care raspunde de politicile si reglementarile medicale.
    Sistemul de sanatate cooperatist rural, fondat in 2003, va acoperi 80 de procente din provinciile chineze, pana la sfarsitul anului si toate zonele rurale, in 2008, pentru a ajuta cele 900 de milioane de locuitori din zonele rurale.
    Aproximativ 50,7 la suta din zonele rurale ale tarii, 1.451 provincii, erau acoperite de sistem la sfarsitul anului trecut, in conditiile in care erau inscrisi 410 milioane de agricultori - 47,2 la suta din populatia rurala. Anul trecut, sistemul a colectat 21,36 de miliarde de yuani (2,85 miliarde de dolari) si a cheltuit 15,58 de miliarde de yuani (2,08 miliarde de dolari), potrivit statisticilor.
    Contribuabilii platesc 10 yuani (1,3 dolari) pe an, in timp ce statul, administratiile provinciale, municipale si ale provinciilor contribuie cu alti 40 de yuani (5,3 dolari) la fondul cooperatist. Contribuabililor agricultori li se ramburseaza o parte din cheltuieli, in functie de tratamentul pe care il primesc.
    Consiliul de Stat a adoptat la inceputul acestui an un plan pe cinci ani pentru dezvoltarea ulterioara a sistemului de sanatate public, care promite infiintarea unei retele de asistenta medicala de baza, ce acopera intreaga populatie, pana la sfarsitul anului 2010. Reteaua publica de sanatate va include sistemul medical cooperatist rural, serviciile medicale urbane comunitare si sistemele publice de gestionare a spitalelor.
    Cu toate acestea, un sistem de asistenta medicala national unificat mai are de parcurs inca un drum lung, din cauza nivelului scazut de urbanizare, a adancirii decalajului de bunastare si a deosebirilor mari in dezvoltarea regionala, a declarat fostul ministru al sanatatii, Gao Qiang.
    O versiune finala a politicii privind reforma sistemului de asistenta de sanatate va fi data publicitatii dupa ce autoritatile vor compara proiectele de reforma si dupa ce vor solicita opinia populatiei, a mai spus fostul oficial.
Sursa: Rompres, 26-09-2007, Vizualizari 766
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.